Ειδήσεις

Με αφορμή το συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που γίνεται στην Καρδίτσα


Το να δεχτεί κανείς ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή στον πλανήτη είναι μια ουτοπία. Το κλίμα φυσικά αλλάζει συνεχώς εδώ και 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια που υπάρχει ο πλανήτης. Το θέμα είναι να δούμε αν αυτή η αλλαγή αποτελεί ανθρωπογενές φαινόμενο.

Η έννοια της «κλιματικής αλλαγής» έχει γίνει πλέον συνώνυμη με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η ιδέα συσχέτισης της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, με την αντίστοιχη αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, φαντάζει αρκετά λογική στους περισσότερους. Είναι όμως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) οδηγός της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής ή έχουμε απλά να κάνουμε με ένα μικρό έως ασήμαντο παράγοντα;

Στις προηγούμενες  δεκαετίες η έννοια της προκαλούμενης από τον άνθρωπο παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου και η προκαλούμενη αλλαγή του κλίματος από τον άνθρωπο έχουν έρθει να γίνουν αποδεκτές ως πραγματικότητα δημιουργώντας μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη μέσα σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

Αυτό συντηρείται καθημερινά, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Πολλές κυβερνήσεις και οργανισμοί , έχουν δηλώσει την πίστη τους ότι κατά μεγάλο μέρος ο άνθρωπος είναι εκείνος που προκαλεί την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος. Αλλά είναι αυτό μια  αλήθεια, ή θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο κατασκεύασμα?

Δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς ότι ο άνθρωπος είναι και ήταν ιδιαίτερα ασύδοτος αλλά και καταστροφικός με το ίδιο του το περιβάλλον,  αλλά θα ήταν μάλλον παράλογο να αποδεχθεί εκ προοιμίου την άποψη για  όσον αφορά τις αιτίες που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και πόσο μπορεί να συμβάλει ο άνθρωπος σ αυτό.

Όλο και πληθαίνουν οι φωνές από επιστήμονες, πανεπιστημιακούς και  ανεξάρτητους ερευνητές από όλο τον κόσμο, που έχουν σοβαρούς λόγους να θεωρούν ότι η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος έχει φυσικές αιτίες, αλλά υπάρχει ένα ιδιότυπο Casus belli σ αυτές τις απόψεις και απομονώνονται από την επιστημονική κοινότητα.

Αυτό που οφείλουμε εμείς ως πολίτες είναι, να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, να βλέπουμε και να ακούμε και την άλλη άποψη, γιατί τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα πίσω  από το δημοφιλές δόγμα περί κλιματικής αλλαγής είναι πολύ ισχυρά.

Και τι θα μπορούσε αλήθεια κανείς να αντιτάξει στην άποψη, ότι πίσω από την λεγόμενη ”κλιματική αλλαγή” κρύβονται και οι μεγάλες πολυεθνικές οικολογικές οργανώσεις που επιδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια για να την συντηρούν?

 

Παντελής Μανώλης

Πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ)

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο ετοιμάζουν οι αγρότες
Επόμενο άρθρο Ομιλία στο ΚΑΠΗ Καρδίτσας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη