Με επιτυχία η ιατρική ημερίδα του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά

15 Νοεμβρίου 2016

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά με τη συνεργασία του Συλλόγου Γυναικών, του Ιατρικού Συλλόγου και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ιατρική ημερίδα με θέμα : Τα μυστικά του ύπνου, οι διαταραχές του, η πρόληψη και η αντιμετώπιση τους.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κος Σωτήρης Κουλοκτσης ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης και πρόληψης για την υγεία όλων. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο κόστος για τον πολίτη αλλά και την πολιτεία.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι παιδίατροι Ελευθέριος Μουτσανας και Ευανθία Τριβαρα.
Ο κ. Μουτσάνας, αναπτύσσοντας το θέμα «τα μυστικά του ύπνου, οι πρωτοπαθείς διαταραχές του και η πρόληψη της αϋπνίας», τόνισε τα εξής:
Ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης καθοδηγείται από το βιολογικό ρολόι μας, το οποίο μας υπαγορεύει πότε πρέπει να κοιμηθούμε και πότε να ξυπνήσουμε. Κύριος ρυθμιστής του είναι το φως. Με τη βοήθεια του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος διαπιστώθηκε ότι ο ύπνος χαρακτηρίζεται από περιόδους που επαναλαμβάνονται κυκλικά, σε όλους τους ανθρώπους,, πολλές φορές κάθε νύχτα. Ο κάθε κύκλος ύπνου διακρίνεται σε δύο ποιοτικά διαφορετικές καταστάσεις: τον ύπνο χωρίς ταχείες κινήσεις των οφθαλμών (NREM) και τον ύπνο με ταχείες κινήσεις οφθαλμών (REM), με διαφορετικά λειτουργικά χαρακτηριστικά η κάθε μια. Ο αριθμός των ωρών που είναι απαραίτητες για ύπνο διαφέρει από παιδί σε παιδί -κανένας δεν μπορεί να κάνει κάτι ενάντια στις ατομικές του ανάγκες για ύπνο. Διαταραχές του ύπνου εμφανίζουν το 1/3 των παιδιών και των ενηλίκων (αϋπνία, εφιάλτες, παραμιλητό, νυχτερινός τρόμος, υπνοβασία, τρίξιμο δοντιών, νυχτερινός μυόκλονος, ναρκοληψία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, άπνοια, ενούρηση, κλπ). Πρέπει να θυμόμαστε πως ο καλός ύπνος -μαζί με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση- είναι το κλειδί για να ζήσουμε πολύ και να είμαστε γεμάτοι υγεία.
Η κ. Τριβαρα αναπτύσσοντας το θέμα< Οι δευτεροπαθείς διαταραχές του ύπνου και η αντιμετώπιση τους.> αναφέρθηκε στις οργανικές καταστάσεις που μπορούν να εκδηλωθούν και με διαταραχή του ύπνου. Οι βρεφικοί κωλικοί είναι η πιο συχνή κατάσταση που διαταράσσει τον ύπνο των βρεφών. Αναφέρθηκαν οι νεώτερες απόψεις σχετικά με την αιτιολογία εμφάνισης των κωλικών και πότε πιθανόν να υποκρύπτουν αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Αναφέρθηκε επίσης στη γαστροοισοφαγικη παλινδρόμηση καθώς και στις επιληψίες που εκδηλώνονται με διαταραχές του ύπνου-βρεφικοί σπασμοί ,Ρολανδειο επιληψία, σύνδρομο Παναγιωτόπουλος ,επιληψία του μετωπιαίου λοβού. Περιέγραψε ακόμη μια πολύ συχνή κατάσταση στην παιδική ηλικία, το έντονο ροχαλητό και τις απνοιες, που προκαλούνται από υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις(κρεατάκια) ,υπερτροφικές αμυγδαλές η αθεράπευτη αλλεργική ρινίτιδα. Κατόπιν αναφέρθηκε στην νυχτερινή ενούρηση .Τελευταία παρουσίασε τα αίτια διαταραχών του ύπνου από αρρύθμιστο άσθμα και κατάθλιψη, καταστάσεις που αν μείνουν αρρύθμιστες παρουσιάζουν αυξημένη θνητότητα. Συμπερασματικά καλό είναι να έχει κανείς υπ’οψιν ότι πίσω από μια διαταραχή του ύπνου μπορεί να υποκρύπτεται κάποια οργανική πάθηση.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κος Γιώργος Σακελλαριου εκπ/ποι της δημοτικής αρχής, εκπ/ποι φορέων αλλά και πλήθος κόσμου .

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Πυξ Λαξ - Μπορεί
Κώστας Μακεδόνας - Γι΄ αυτό που είσαι
Μελίνα Ασλανίδου - Το λάθος
Παναγιώτης Τσαφαράς - Οι καλύτερες μου μέρες
Αλκίνοος Ιωαννίδης - Που πεθαίνουν τόσα πουλιά
Γιάννης Βαρδής - Τα καλύτερα μας χρόνια
Γιώτα Νέγκα - Το δίκιο μου
Μανώλης Λιδάκης - Γιατί πολύ σ΄ αγάπησα
Γιάννης Πάριος - Μη με ρωτάς
Μπλε - Μ΄ αρέσεις γιατί

 


Sandra - Maria Magdalena
Ed Sheeran - Shape of you
Kool + The Gang - Ladies night
UB40 - Where did I go wrong
Guisi Ferreri - Novembre
Rednex - Hold me for a while
Bad Boys Blue - Save your love
Bronski Beat - Small town boy
Yves Larock - Rise up
Randall Breneman - Bad sometimes

 


Ιούνιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930