Ειδήσεις

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η ιερά μνήμη των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης


Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η ιερά μνήμη των αγίων, ενδόξων, θεοστέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά μας Μητρόπολη, καθώς πανηγυρίζει ο Ιερός Μητροπολιτικός μας Ναός.

Το πρωί της Δευτέρας 21 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία.

Στην ομιλία του ανεφέρθη στο αποστολικό ανάγνωσμα συνδυάζοντάς το με το Απολυτίκιο των Αγίων.

Στη μεν αποστολική περικοπή ο Απόστολος των εθνών Παύλος απολογείται ενώπιον του βασιλιά Αγρίππα για όσα τον κατηγορούσαν οι Ιουδαίοι, κυρίως όμως απολογείται για τη μεταστροφή στη χριστιανική πίστη, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από οπτασία πηγαίνοντας προς τη Δαμασκό για να διώξει τους χριστιανούς. Από κει και πέρα η ζωή του Αποστόλου Παύλου υφίσταται μεταστροφή σε τέτοιο βαθμό, ώστε καθίσταται ο ίδιος διαπρύσιος κήρυκας της μετανοίας και του Ευαγγελίου.

Στο δε Απολυτίκιο των Αγίων αναφέρεται μια άλλη οπτασία, το σημείο του Τιμίου Σταυρού, την οποία και είδε ο βασιλεύ Κωνσταντίνος, καθιστώντας τον σταδιακά ευεργέτη της χριστιανικής πίστης, αφού η μετέπειτα πορεία της ζωής του υπήρξε αληθινή διακονία προς τον Ιησού Χριστό και της εκκλησία Του. Πριν την κοίμησή του εξομολογήθηκε, βαπτίσθηκε και κοινώνησε. Η Εκκλησία μας τέλος τον τιμά ως Άγιό Της, μαζί με την μητέρα του την Αγία Ελένη και του προσέδωσε το προσωνύμιο Μέγας.

Προ της απολύσεως, τελέσθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Κωνσταντίνου.

 

Προηγούμενο άρθρο Διδακτική επίσκεψη του 5ου ΓΕΛ στο κέντρο της πόλης
Επόμενο άρθρο Γιώργος Καπράνας: Η 30η Μαϊου είναι ημέρα ορόσημο