Νίκος Καρδούλας: Αυτοδύναμη η ΝΔ και τρίτο κόμμα η ΔΗΣΥ αν προκηρυχθούν σύντομα εκλογές

06 Φεβρουαρίου 2017

Δύο χρόνια μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, η ΝΔ προκύπτει αυτοδύναμη και η ΔΗΣΥ τρίτο κόμμα, αν προκηρυχθούν εκλογές σύντομα, σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση και επεξεργασία των 6 δημοσκοπήσεων του Ιανουαρίου 2017.

Για τη στατιστική εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αν γινόταν σήμερα εκλογές (πίνακας), υπολογίσθηκε πρώτα ο μέσος όρος της εκτίμησης ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, των 6 εταιρειών δημοσκοπήσεων Alco για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Interview για την ΒΕΡΓΙΝΑ ΤV, Marc για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Metron Analysis για τον ANT1, ProRata για την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ και στη συνέχεια έγιναν οι κατάλληλες αναγωγές σύμφωνα με τις αποκλίσεις που είχαν οι ίδιες εταιρείες στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

pinakas-2

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παραπάνω ανάλυση είναι:

  • Η ΝΔ προηγείται με 11 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζει την αυτοδυναμία με 153 έδρες στη Βουλή και διευρύνει συνεχώς την εκλογική επιρροή της στους ψηφοφόρους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΟΤΑΜΙ. Η εκτίμησή μου είναι αν προκηρυχθούν σύντομα εκλογές, η ΝΔ θα ξεπεράσει το 40%, αφού η διεύρυνση της επιρροής της έχει μια φυσική με το χρόνο εξέλιξη.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ποσοστό 25,1%, λίγο μεγαλύτερο από αυτό των δημοσκοπήσεων και το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του δεν θα στηρίξουν κόμματα όπως το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη ΛΑΕ και θα τον ξαναψηφίσουν.
  • Η έκπληξη της παραπάνω ανάλυσης είναι ότι τρίτο κόμμα είναι η ΔΗΣΥ, η οποία εμφανίζει αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με αυτό των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο ότι προσελκύει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η ΧΑ η οποία φαίνεται χάνει την τρίτη θέση και να είναι πλέον τέταρτο κόμμα και το ΚΚΕ παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση των ποσοστών τους κατά 0,6% και 1,3% αντίστοιχα.
  • Οι ΑΝΕΛ διατηρούν τα ποσοστά τους και εισέρχονται στη Βουλή.
  • Δεν εισέρχονται στη Βουλή η Πλεύση Ελευθερίας, η Ένωση Κεντρώων, η ΛΑΕ και το ΠΟΤΑΜΙ.

Η γενική εκτίμησή μου είναι ότι αν το επιθυμούν οι θεσμοί και επιμείνουν στα μέτρα τα οποία προτείνουν, θα προκηρυχθούν σύντομα εκλογές, αλλιώς η Κυβέρνηση θα υπογράψει πιο ελαφρά μέτρα από αυτά που προτείνουν οι θεσμοί και δεν θα προσφύγει άμεσα στις κάλπες.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

MSc Τηλεπισκόπισης – GIS_UK – Σχης ε.α.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Μάρτιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031EC