Ειδήσεις

Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία Κεραμέως ζητούν οι Μηχανικοί και οι Γεωτεχνικοί της Θεσσαλίας


Την άμεση απόσυρση της αιφνιδιαστικής τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία προβλέπεται αυτόματη και τυπική διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων αποφοίτων Κολεγίων, ζητούν οι διοικήσεις του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, του ΤΕΕ Μαγνησίας και του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, σε κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, η αιφνιδιαστική κίνηση της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να περάσει -εκπρόθεσμα- από τη Βουλή τροπολογία που ισοπεδώνει τα διπλώματα των Ελλήνων μηχανικών, επιπέδου Master και των Γεωτεχνικών μας υποτιμά. Μας υποτιμά ως Τεχνικό Επιμελητήριο, ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ως μηχανικούς, γεωτεχνικούς, αλλά και ως πολίτες.

Η υπ΄ αρ. 672/54 17.12.2020 τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων (ΕΕ L 173), κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και άλλες διατάξεις», με την οποία ρυθμίζονται θέματα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας, τροποποιώντας το Π.Δ. 38/2010 προκαλεί την αγανάκτηση του τεχνικού κόσμου και τη βούληση σύσσωμου του κλάδου των Ελλήνων μηχανικών και γεωτεχνικών για αντίδραση απέναντι στην διάταξη που ψηφίσθηκε ως αιφνιδιαστική τροπολογία, με την οποία προβλέπεται αυτόματη και τυπική διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων αποφοίτων Κολεγίων.

Για τον λόγο αυτό η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας και η Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας αποφασίζουν:

  • Να δηλώσουν την υποστήριξη τους και την συμφωνία τους με την απόφαση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ σχετικά με το θέμα, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην εκπρόθεσμα κατατεθείσα τροπολογία του Π.Δ. 38/2010, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και να καλέσουν την Ελληνική Κυβέρνηση να την αποσύρει.
  • Να αιτηθούν την κατάργηση των ρυθμίσεων εξίσωσης των διπλωμάτων των πολυτεχνικών σχολών πενταετούς φοίτησης και των γεωτεχνικών σχολών με τους τίτλους των κολεγίων.
  • Να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους σε περίπτωση μη απόσυρσης της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης.

Πιστεύουμε ότι συμμερίζεστε την αγωνία μας και ευελπιστούμε ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα δείχνοντας τη δέουσα κατανόηση στο πρόβλημα που δημιουργεί η νομοθετική ρύθμιση για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας, όχι μόνο στους μηχανικούς και στους γεωτεχνικούς, αλλά και σε πλήθος άλλων επιστημονικών κλάδων, αποσύροντάς την, έστω την ύστατη στιγμή».

Σε δήλωσή του για το θέμα, ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, Νίκος Παπαγεωργίου, υπογραμμίζει τα εξής:

«Ζητάμε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας. Εάν αυτό δε γίνει, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απόσυρσή της, αρχής γενομένης από τον έλεγχο συνταγματικότητας. Εκτιμούμε ότι βάσει του άρθρου 16 του Συντάγματος, η συγκεκριμένη τροπολογία είναι αντισυνταγματική.

Ζητάμε τη διαβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτά, στη βάση, όμως, του επιστημονικού υποβάθρου που έχει ο καθένας. Δεν αποδεχόμαστε, ωστόσο, την εξίσωση προς τα πάνω, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά προσόντα. Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού.

Δε νοείται να δίνουμε άδεια άσκησης επαγγέλματος, από το ΤΕΕ, χωρίς εξετάσεις.Θα προχωρήσουμε στην κλιμάκωση των αντιδράσεών μας, ανάλογα με τις εξελίξεις».

Σε δήλωσή της, η πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, αναφέρει τα εξής:

«Πρόκειται για μια τροπολογία που είναι αντισυνταγματική βάσει  του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ζητούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι  φορείς την άμεση απόσυρση της τροπολογίας.

Όλοι οι συνάδελφοι μας δηλώνουν έτοιμοι να αντιδράσουν καθώς πρόκειται για μια τροπολογία που είναι casusbelli για τους διπλωματούχους μηχανικούς όλης της χώρας.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για κατάφωρη αδικία για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Δημόσια Παιδεία την οποία αταλάντευτα υπερασπιζόμαστε.

Το ΤΕΕ αντιδρά στην ισοπεδωτική εξίσωση του επιστημονικού υποβάθρου των διπλωματούχων μηχανικών με τους αποφοίτους κολλεγίων. Προστατεύουμε τη δημόσια ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον και αυτό οφείλει να το καταλάβει η Κυβέρνηση.»

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, Δημήτριος Ντογκούλης σημειώνει τα εξής:

«Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο νομοθέτημα, που πέρασε νύχτα, του Υπουργείου Παιδείας. Αυτό το νομοθέτημα δημιουργεί τεράστιες αναταράξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι μπορεί ένα πτυχίο, εκ της φύσεως του υποβαθμισμένο σε σχέση με το αντίστοιχο ελληνικό, να εξισώνεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή των αποφοίτων βάσει της συγκεκριμένης διαδικασίας και με αυτόν τον τρόπο θα στηρίξουμε, εμπράκτως, το συμφέρον των γεωτεχνικών επαγγελματιών, προσφέροντας την αλληλεγγύη μας στα επαγγελματικά Επιμελητήρια και τον σεβασμό μας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια».

Προηγούμενο άρθρο 16 νέα κρούσματα covid στην Καρδίτσα – 77 στην υπόλοιπη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό