Ειδήσεις

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπ/κών στη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ


Ξανά για μια ακόμη φορά στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ. Αν γυρίσουμε το ρολόι πίσω-ένα χρόνο πριν που βρισκόμασταν στην ίδια αίθουσα τι έχει αλλάξει;

Άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξαν τα κυβερνητικά σλόγκαν και περιτυλίγματα αλλά ο στόχος της πολιτικής τους δεν αλλάζει. Η ΝΔ πήρε τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας.

Βέβαια δεν αλλάζει και ο “ψευτοκαβγάς” που στήνουν κάθε φορά από το βήμα της συνέλευσης οι “ιδιοκτήτες” του σωματείου μας. ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ-ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ θα αντιπαρατεθούν με σφοδρότητα(!) επιδιώκοντας να κρυφτεί και να ξεχαστεί ότι χρόνια τώρα μαζί οι δυο τους συναποφασίζουν να παραμένει ο κλάδος φυλακισμένος στην αδράνεια και την υποταγή

Θα ακούσετε από τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ να “δεσμεύονται” για αντικυβερνητικούς αγώνες!!! Αυτοί που αύριο θα βγάζουν φωτογραφίες με τη Κεραμέως στη συνεστίαση της ΝΔ. Όπως αντίστοιχα και οι ΣΥΡΙζέοι υποδέχονταν τον Τσίπρα το περασμένο καλοκαίρι στην Καρδίτσα. Οι ίδιοι που γλείφοντας εκεί που παλιά έφτυναν τα βρίσκουν  με το ΠΑΣΟΚ είτε στο τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

ΝΑΙ!!! Ο “συνδικαλισμός” που γνωρίζουμε, ο “συνδικαλισμός” που κυριαρχεί, έχει ηττηθεί. ΝΑΙ δεν είναι είναι όπλο μας. Δεν είναι εργαλείο υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας.

Έχει καταντήσει το μακρύ χέρι του κράτους και των κυβερνήσεων του.

            Έχει μετατρέψει τα σωματεία από κύτταρα ζωντανής δημοκρατικής συζήτησης και συλλογικής στάσης σε αναμεταδότες των  αντιλήψεων των καθεστωτικών δυνάμεων.

            Έχει μετατρέψει τα σωματεία από όργανα μαζικής πάλης, σε “ζόμπι” διακίνησης ανακοινώσεων- χαρτιών  των εργατοπατέρων σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ-ΔΟΕ.

            Έχει καταστήσει τα σωματεία κυβερνητικά συνδιαχειριστικά παραρτήματα, χώρους διαμεσολάβησης με τη διοίκηση για εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια. Σκαλοπάτι για την προσωπική ανέλιξη των “συνδικαλιστών”.

 

ΣΙΓΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ…   

        Συναδέλφισσες-συνάδελφοι με βάση τα πραπάνω αβίαστα προκύπτει το ερώτημα. Αφού δε γίνονται Γενικές Συνελεύσεις, αφού οι όποιες απεργίες εξαγγέλλονται είναι τουφεκιές, τι φοβούνται; Τι φοβόταν Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον απεργοκτόνο νόμο του; Τι φοβάται η ΝΔ που επιδιώκει να ελέγξει ασφυκτικά τα σωματεία, ουσιαστικά απαγορεύοντας τη δυνατότητα να κηρύξουν απεργία;

Μας φοβούνται! Φοβούνται την αλήθεια  ότι η αργά η γρήγορα θα υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός. Θέλουν  να θωρακίσουν την υποταγή, να θέσουν σε παρανομία την δράση των εργαζομένων τον πλήρη αφοπλισμό τους. Θέλουν να βγάλουν «εκτός νόμου» την απεργία, τη διαδήλωση.

Γι αυτό διώκονται οι συμπολίτες μας που εναντιώνονται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα. Γι αυτό φράζουν το δρόμο στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Γι αυτό εντείνεται η φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής και τα χτυπήματα στον πιο αδύναμο –τον πρόσφυγα, το μετανάστη, τον άνεργο- στρώνουν το δρόμο για την απειλή που όλους μας κυκλώνει. Γι αυτό απαγορεύεται η αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους και είναι ανεκτά έως και ευπρόσδεκτα για το σύστημα τα φασιστικά-ρατσιστικά κηρύγματα.

 

…ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

Αποδεικνύεται ότι υλοποιούν και ετοιμάζουν νέες μαύρες μέρες για τους εργαζομένους και τη νεολαία. Αυτή είναι η “ανάπτυξη” που φέρνουν στη χώρα. Τη νόμιμη παράδοση του φυσικού πλούτου του τόπου μας. Τη ληστεία κάθε δημόσιου αγαθού. Όλα στο κεφάλαιο.Fast track, χωρίς εμπόδια και αναστολές, η γη, ο αέρας και η θάλασσα ξεπουλιούνται “μπιρ-παρά”.

Και οι εργαζόμενοι και η νεολαία παραδίνονται χωρίς δικαιώματα, δούλοι των ξένων και ντόπιων αφεντικών. Ποιες συλλογικές συμβάσεις, ποιες σταθερές εργασιακές σχέσεις, άγνωστες λέξεις. Υπέρτατος νόμος η ανταγωνιστικότητα, τα κέρδη των “επενδυτών”. Όλα και όλοι πρέπει να υποταχθούν σ’ αυτή την “ανάπτυξη”. Όλη η χώρα μια Ειδική Οικονομική Ζώνη εκμετάλλευσης.

Μαζί και πλατφόρμα εξόρμησης -με βάσεις παντού- των Αμερικανονατοϊκών. Η ΗΠΑκοή έχει τη συνέχειά της.

Αυτό είναι το κυβερνητικό όραμα για τη χώρα:

Πεδίο βολής -φαιό νταμάρι -εργασιακό κάτεργο.

Σήμερα μάλιστα που οι επιδιώξεις και οι στοχεύσεις των ντόπιων αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστών πατρώνων τους απειλούν την ειρήνη και δημιουργούν όρους για να μετατρέψουν τους λαούς «σε κρέας για τα κανόνια» τους και τις χώρες σε «οικόπεδα» για λεηλασία πρέπει να υψωθεί ένα τείχος φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς, ένα αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα αποτρέψει τις επικίνδυνες εξελίξεις.

 

ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

Φτάσαμε ήδη στο τέλος Δεκέμβρη αλλά όλη η εκπαιδευτική χρονιά…. βρίσκεται μπροστά μας! Η κυβέρνηση της ΝΔ επείγεται να αξιοποιήσει το στρωμένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δρόμο αλλά και τη μεγάλη υποχώρηση του κλάδου από το πεδίο των αγώνων. Γι αυτό το ΥΠΑΙΘ ετοιμάζει για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ορυμαγδό νομοσχεδίων που θα φέρουν βαθιές αντιδραστικές ανατροπές στα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών:

  • Λύκειο-εξεταστικό κάτεργο με πρόσβαση στα ΑΕΙ για «λίγους και εκλεκτούς» αλλά και με το «εθνικό απολυτήριο» άπιαστο όνειρο για τους πολλούς. Στόχος η βίαιη και μαζική στροφή στα ΕΠΑΛ, στις φτηνές αλλά ακριβοπληρωμένες καταρτίσεις και για όσους μπορούν στα «εξισωμένα» ιδιωτικά κολέγια.
  • Στήνουν τους μηχανισμούς της αξιολόγησης που θα συνδυαστεί με τις προδιαγραφές που απαιτεί για τον εκπαιδευτικό το «νέο» Λύκειο, η επιστασία της μαθητείας και τα προγράμματα τύπου ΝΟΗΣΙΣ στα ΕΠΑΛ αλλά και τα σενάρια που προβλέπουν νέους εξεταστικούς φραγμούς στα Γυμνάσια.

            Δηλαδή ετοιμάζουν μια πολυεπίπεδη κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών και ασφυχτική χειραγώγηση-επιβολή στους εκπαιδευτικούς του ρόλου που απαιτείται ως κρατικός υπάλληλος στο νέο πιο ταξικό και  αντιδραστικό σχολείο.

Μαζί με αυτά θα προωθήσουν νέες μορφές εμπέδωσης της αδιοριστίας, των συνθηκών ομηρίας και γαλέρας για τους δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές, και οι όποιοι «διορισμοί» αν γίνουν θα είναι με όρους αναίρεσης του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Δίπλα σε όλα αυτά ετοιμάζουν και θα χρειαστούν νέα  επιβάρυνση του ωραρίου και μαζί με όλο το λαό θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη νέα αντί-ασφαλιστική επιδρομή.

 

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

‘Όλα τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε τις οδυνηρές συνέπειες, της αδράνειας και της υποταγής. Ζήσαμε τις διαλυτικές συνέπειες της ατομικής στάσης, της προσμονής από τον Υπουργό ή τον αιρετό ή του «αγώνα» των δικαστικών προσφυγών. Ζήσαμε δηλαδή σε πολλές εκδοχές την (αυτ)απάτη ότι μπορούμε να πετύχουμε νίκες χωρίς να αγωνιστούμε! Ότι ο αντίπαλος θα μας δώσει οικειοθελώς κάποια από τα δικαιώματα μας!

            Δεν εχουμε ελπιδα σε δουλεια και ζωη με δικαιωματα…ακολουθώντας τη γραμμή της υποταγής  της ΟΛΜΕ την οποία οι καθεστωτικές κυβερνητικές παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ) και με βοήθειες από «αριστερά», έχουν αναδείξει σε στήριγμα της επίθεσης. Περιμένοντας νέες κυβερνητικές εναλλαγές και λύσεις στα αδιέξοδα μας από τις δυνάμεις και τους διοικητικούς –κρατικούς μηχανισμούς του συστήματος Με ένα σωματείο «άδειο» από συναδέλφους,…

Η ελπιδα μας βρισκεται στην αντιστροφη αυτης της πορειας

  • Να εμπνευστούμε από τους ξεσηκωμούς των λαών σε μια σειρά χώρες του πλανήτη που αναζητούν στις σημερινές άγριες συνθήκες το δίκιο τους και την προοπτική τους μέσα από τη μαζική πάλη!
  • Να παραδειγματιστούμε και να στηρίξουμε έμπρακτα τον αγώνα της νεολαίας στη χώρα μας, να σταθούμε δίπλα τους και απέναντι στην τρομοκρατία και τη συκοφάντηση
  • Να κατακτήσουμε το σωματείο μας με μαζική και ενεργητική συμμετοχή. Μόνο έτσι δεν θα μας το πάρει το κράτος, μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση εκφυλισμού του.

 

Γιατί το σωματείο ο συνδικαλισμός είναι, πρέπει να γίνει:

Όπλο υπεράσπισης των συμφερόντων μας και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας.

            Οργανωτής της συλλογικής στάσης και της μαζικής δράσης και πάλης.

            Φωνή αποκάλυψης και καταγγελίας της αδικίας, των αντιλαϊκών μέτρων, των αντιδραστικών πολιτικών.

            Δύναμη που θα  ενώνεται στην κοινή πάλη με το λαό και τη νεολαία απέναντι στις πολιτικές της ανεργίας, της φτώχειας, της εργασιακής και κοινωνικής βαρβαρότητας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού και του φασισμού.

 

            Αυτή τη μάχη της ανασυγκρότησης της ΕΛΜΕ Καρδίτσας θέλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε οι Αγωνιστικες κινησεις εκπαιδευτικων. Στις εκλογές στις 18/12 ζητάμε τη στήριξη σας, ώστε αυτή η φωνή, αυτή η κατεύθυνση, αυτές οι απόψεις να εκπροσωπούνται στο ΔΣ.

 

Προηγούμενο άρθρο Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο μαγεμένο δάσος
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ατόμου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών