Ομιλία του Δομήνικου Βερίλλη στα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα

29 Ιανουαρίου 2018

<<’Ενας ξεχώριζε, του Γένους το καμάρι, της Καλογριάς ο γιός…. Προσπέφτω προσκυνώ της δόξας του το θρόνο κ΄ αιστάνομαι Προσκυνητής πως μεγαλώνω. Κι από τραγούδι νέα φωτιά επική ν’ ανάψω μ΄ εσέ Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης. ΄Ομηρος σου>>.

Έτσι αναφέρεται στον Γεώργιο Καραϊσκάκη, ο μεγάλος ποιητής μας, Κωστής Παλαμάς στα <<Δεκατετράστιχά>> του.

Αλλά o <<Γιός της Καλογριάς>>, το άξιο τέκνο του Μαυρομματίου- που τιμούμε σήμερα- δεν ενέπνευσε μόνο τον Παλαμά ή τους ιστορικούς μας αλλά ήταν και είναι  σύμβολο λεβεντιάς, ευφυϊας, γνήσιου πατριωτισμού και ήρωας- εκδικητής κάθε ταπεινού και καταφρονεμένου ανθρώπου.

Είναι η  πιο καταπληκτική, ίσως και η πιο δραματική μορφή από τους αγωνιστές του ΄21.

΄Ηταν  <<το καμάρι του Έλληνος>>, <<ο Αετός των Αγράφων>>, ο εκφραστής της πολεμικής αρετής των Ελλήνων, ο ήρωας που όρμησε την πιο κρίσιμη ώρα στο ματωμένο σκηνικό του αγώνα.

<< Ο Καραϊσκάκης ήταν η πιο μεγάλη πολεμική δόξα της Νέας Ελλάδας>> σημειώνει ο Γιάννης Βλαχογιάννης.

<<Διεκρίθη ως ουδείς άλλος…>> επισημαίνει ο Σπυρίδων Τρικούπης.

<<…Ανεδείχθη ανώτερος του Κολοκοτρώνη και δια τον τρόπον, καθ΄ όν συνεκρότησε τον στρατόν αυτού και δια την επιτηδειότητα μεθ΄ ης ήγαγεν αυτούς επί τους πολεμίους>> αναφέρει γι΄αυτόν ο μεγάλος ιστορικός μας Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, ενώ σύμφωνα με τον Διονύσιο Κόκκινο <<Φαντάζεις εις τον κόσμον του Εικοσιένα ως η καταπληκτικότερη μορφή>>.

Σήμερα επομένως είναι μια λαμπρή μέρα για την Καρδίτσα. Τιμούμε τον ήρωα, που διέσωσε την Επανάσταση του 1821.

Ο Καραϊσκάκης υπήρξε, πράγματι η καταπληκτικότερη μορφή από τους αγωνιστές του 1821. Ήταν αυτός, που, όταν εμφανίστηκε στην πλέον δύσκολη στιγμή της Επανάστασης, σαν από μηχανής θεός  άλλαξε όλο το σκηνικό του αγώνα. Υπήρξε όμως και η πλέον δραματική μορφή από τους αγωνιστές, που η ζωή και η δράση του συγκινεί και αποτελεί παράδειγμα μέχρι και σήμερα. Αυτό είναι, κυρίως, οι λόγοι για τους οποίους το άξιο τέκνο του Μαυροματίου, συνεχίζει 190 χρόνια μετά το θάνατο του, να εμπνέει  όλους εμάς , όλους τους Έλληνες.

                                              Οι μεγαλύτερες νίκες

Οι μεγαλύτερες νίκες του πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 1826, όταν η ελληνική Κυβέρνηση τον όρισε αρχιστράτηγο της Στερεάς Ελλάδας, μέχρι το θάνατο του, στο πεδίο της μάχης την 23 Απριλίου 1827 στο Φάληρο.

Το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε ήταν η περίοδος που η Επανάσταση γνώριζε τις πιο κρίσιμες ώρες μιας και ο Αιγυπτιακός στρατός του Ιμπραήμ σάρωνε την Πελοπόννησο και ο Τουρκικός στρατός του Κιουταχή είχε καταλάβει ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα εκτός από << το κάστρο>> της Ακρόπολης. Ενώ συγχρόνως υπήρχαν, πάλι, εμφύλιες αντιπαραθέσεις και μεγάλη προσπάθεια μεταξύ των Ελλήνων. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε – είναι αλήθεια – ότι  ο Καραϊσκάκης δεν αναμείχθηκε ενεργά σε πολιτικά παρασκήνια και κομματικές αντιπαραθέσεις , όπως έκαναν αρκετοί  οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου και των νησιών και ορισμένοι της Στερεάς Ελλάδας εκείνη την ταραγμένη περίοδο. Γιατί αφενός από  φυσικού του αποστρέφονταν τις κομματικές διαμάχες και αφετέρου ούτε μια φορά δεν άφησε το ντουφέκι του να πάρει μέρος σε κάποια συνέλευση. Ο Καραϊσκάκης έγινε γνωστός μόνον για την πολεμική του δράση και την αγάπη του για την Πατρίδα.

Αργότερα, βέβαια, σε λιγότερο από ένα χρόνο, ήταν αυτός που νικώντας τους Τούρκους σε όλη τη Στερεά Ελλάδα από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλία και τον Αμβρακικό κόλπο αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων και  ακύρωσε στην πράξη τα σχέδια της Αγγλίας και ορισμένων μεγάλων δυνάμεων για τη δημιουργία ελληνικού προτεκτοράτου της Τουρκίας στα όρια της Πελοποννήσου και διέσωσε την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τελικά όμως ο Καραϊσκάκης σκοτώθηκε στο Φάληρο, σε εκείνο τον αγώνα  πολεμώντας στην πρώτη γραμμή, παρόλο που ήταν αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων, όπως το  έκανε πάντα, από τότε που ήταν μικρό παιδί στο Μαυρομμάτι  και στα ορεινά χωριά της  περιοχής μας.

Έφιππος

Από ένα σημείο και έπειτα ο Καραϊσκάκης πολεμούσε έφιππος. Το ίδιο έγινε και την ημέρα που τραυματίστηκε και σκοτώθηκε. Μάλιστα την ημέρα εκείνη άλλαξε τρία άλογα γιατί το πρώτο τραυματίστηκε, ενώ κάλπαζε , με ταχύτητα και το δεύτερο δεν υπάκουσε και δεν τον ακολούθησε στη μάχη. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε να τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της Καρδίτσας, ο έφιππος ανδριάντας του ήρωα με το άλογο να καλπάζει σε κάποια από τις πολλές μάχες που έδωσε στη ζωή του για την ελευθερία των Ελλήνων.

Άποψη μου είναι πως το άγαλμα  εκπέμπει δυναμισμό, κίνηση και πλαστικότητα  και διαθέτει μνημειακό χαρακτήρα. Κυρίως όμως παραπέμπει στο πνεύμα του Γεωργίου Καραϊσκάκη του γενναίου, ακούραστου, ορμητικού, ριψοκίνδυνου πολεμιστή.

Και γι΄αυτό, για όλα αυτά, για το σημαντικό αυτό καλλιτεχνικό έργο που θα κοσμεί από σήμερα την κεντρικότερη πλατεία της πόλης μας ευχαριστούμε την γλύπτρια Νικολίτσα Λεοντή.

Οικογένεια Καραϊσκάκη

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε στην πόλη μας , σ΄αυτήν την τιμητική εκδήλωση, τον Γεώργιο Λεωνίδα Καραϊσκάκη απόγονο του ήρωα καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Καραϊσκάκη. Η παρουσία τους εδώ μας δίνει την ευκαιρία και να ξαναθυμηθούμε την οικογένεια Καραϊσκάκη και να αναφερθούμε στο γιο του Σπυρίδωνα και τον εγγονό του Γεώργιο, οι οποίοι υπήρξαν εκλεγμένοι βουλευτές Καρδίτσας και σημαντικές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Ελλάδας.

Ο γιος του Σπυρίδωνα Καραϊσκάκη γεννήθηκε το 1826 και έγινε στρατιωτικός φθάνοντας μάλιστα στο βαθμό του Αντιστράτηγου, ενώ διετέλεσε αρχηγός του Γ΄ και αργότερα του Β΄Αρχηγείου Στρατού και Υπουργός Στρατιωτικών το 1881, ως Διοικητής μονάδας κατέλαβε τη Δυτική Θεσσαλία.

Ήταν αυτός , που με έρανο συγκέντρωσε τα χρήματα για την φιλοτέχνηση της μικρής προτομής του πατέρα του, του μοναδικού που υπήρχε μέχρι τώρα στην πόλη μας.

Τα συμφέροντα του νομού Καρδίτσας και του αγροτικού πληθυσμού του υπεράσπισε με πάθος και ο εγγονός του ήρωα , Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο οποίος γεννήθηκε το 1876 και ακολούθησε επίσης στρατιωτική καριέρα ενώ εξελέγη βουλευτής Καρδίτσας στις εκλογές του1906 στις πρώτες εκλογές του 1910 και στις εκλογές του 1915. Για ένα διάστημα υπήρξε ταυτόχρονα στρατιωτικός και βουλευτής. Το 1909 πήρε μέρος ως αρχηγός των υπαξιωματικών στην Επανάσταση στο Γουδί, που είναι έτσι κι αλλιώς μια τομή στην ελληνική Ιστορία.

Πρωταγωνίστησε μάλιστα και θεωρήθηκε ο υποκινητής της – από την τότε κυβέρνηση Δραγούμη  – στην εξέγερση των αγροτών της Θεσσαλίας το 1909 – 1910, που είχε επίκεντρο την Καρδίτσα αλλά σήμερα ονομάζεται εξέγερση του Κιλελέρ.

Θεωρώ, επίσης υποχρέωση μου να αναφερθώ και στον τρισέγγονο του ήρωα Γιάννη Λεωνίδα Καραϊσκάκη,  που πάντα τιμούσε τις ανάλογες εκδηλώσεις στην περιοχή μας και απεβίωσε πριν από λίγα χρόνια κάνοντας έτσι σήμερα αισθητή την απουσία του. Διατηρώ στη μνήμη μου τις κοινές προσπάθειες που κάναμε –αυτός , ως απόγονος του Γεωργίου Καραϊσκάκη και εγώ ως δήμαρχος της πρωτεύουσας του νομού από όπου κατάγεται ο Καραϊσκάκης  – για τη μεταφορά των οστών στο Μαυρομμάτι,      αίτημα που υποβάλαμε στον τότε δήμαρχο Πειραιά Π. Φασούλα, την αναβάθμιση του χώρου όπου γεννήθηκε ο ήρωας του 21 και γενικότερα την αναβάθμιση των εκδηλώσεων και την προβολή της περιοχής μας.

 

Μια λαμπρή μέρα για την Καρδίτσα

Σήμερα λοιπόν είναι μια λαμπρή μέρα μεγάλης τιμής ιδιαίτερα για την Καρδίτσα.

Προβάλλεται ο τόπος μας, η περιοχή μας ιδιαίτερα για τη μοναδική συνεισφορά της στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, όπου υπήρξε πάντα πρωταγωνίστρια.

Πραγματοποιούνται τα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη του περίφημου κλέφτη του Κατσαντώνη, του αρματωλού  των Αγράφων, του στρατάρχη της Ρούμελης και Αρχιστρατήγου της Ελλάδας και προ παντός του γνήσιου λαϊκού ηγέτη, που όπως όλοι γνωρίζουμε γεννήθηκε στη σπηλιά , που βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Θα πρέπει να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά, πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει με στοιχεία και επιχειρήματα το γεγονός, ότι ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο Μαυρομμάτι της Καρδίτσας.

Aυτό βέβαια επισημοποιήθηκε και με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος καθώς και όλες τις αποφάσεις της Ελληνικής Πολιτείας διαχρονικά – στο πέρασμα των χρόνων – που αφορούν την καταγωγή του και γενικότερα άμεσα ή έμμεσα την ζωή του ήρωα της Επανάστασης του 1821 .  Κάτι που επιβεβαιώνουν παράλληλα οι περισσότεροι ιστορικοί και βιογράφοι, οι μαρτυρίες και η μεγάλη παράδοση των κατοίκων της περιοχής μας, όπως επίσης και η κατηγορηματική άποψη των παιδιών, των εγγονών, της οικογένειας και όλων των απογόνων του ήρωα, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση.

Σήμερα όμως , πάνω απ’ όλα, είναι μια ιστορική μέρα τιμής για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Η ιδιαίτερη πατρίδα του εκπληρώνει ένα χρέος απέναντι στον ήρωα. Τον ήρωα, που αφενός, διέσωσε την Επανάσταση του 1821 και συνέβαλε με τους αγώνες, την ικανότητα του και τη θυσία του τα μέγιστα στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους και αφετέρου με την ζωή του και τον θάνατο του, μας κληροδότησε, μεταξύ των άλλων, δύο μεγάλα παραδείγματα:

Πρώτον, αυτό της αυτοθυσίας υπέρ Πατρίδος και

Δεύτερον, εκείνο της αφοσίωσης στους εθνικούς στόχους βάζοντας στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες κι αντίστοιχους υπολογισμούς.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πάντα θα δείχνει τον δρόμο του δικού μας  χρέους και κυρίως τον δρόμο του χρέους μας για την κατοχύρωση του μέλλοντος των επόμενων γενεών μας.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Ιούνιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930EC