Ομιλητής σε εκδήλωση για τη διαφθορά – διαπλοκή ο βουλευτής Σπ. Λάππας

25 Απριλίου 2016

Την Παρασκευή 22/4/2016 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, που οργάνωσε η νεολαία του Σύριζα  των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμακίου, και παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού το ζήτημα της Διαπλοκής, ΜΜΕ και Κομμάτων είναι στη κορυφή της πυραμίδας του κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Μετά τις εισηγήσεις των δύο ομιλητών επακολούθησε διάλογος και τοποθετήσεις από το ακροατήριο, κυρίως από τους νέους και τις νέες, κάτι που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων.

Ο Σπύρος Λάππας, που είναι και μέλος και Εισηγητής της πρόσφατα συσταθείσας από την Βουλή Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των δανειοδοτήσεων Κομμάτων και ΜΜΕ, και η Αγγέλα Νταρζάνου,  ανέλυσαν το πλέγμα των «αμαρτωλών» σχέσεων μεταξύ Τραπεζών-Κομμάτων-ΜΜΕ, σχέσεων που  συγκροτούν το τρίγωνο της διαπλοκής. Τρίγωνο που σε κάθε γωνία του βρίσκονται Τράπεζες, Κόμματα και ΜΜΕ, είναι μάλιστα ισοσκελές, ώστε να υπάρχει η ισορροπία της εξάρτησης του καθένα από τον άλλο, και αυτό το τρίγωνο είναι γνωστό στην κοινωνία σαν «Διαπλοκή». Δηλαδή μία κατάσταση αμοιβαίων «εξυπηρετήσεων», εκβιασμών χτυπημάτων κάτω από τη μέση και οικονομικής εξάρτησης με κεντρικό ρόλο των τραπεζών ανάμεσα στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ και στις κυβερνήσεις και τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα τα χρέη των οκτώ γνωστών ΜΜΕ που λειτουργούν τηλεόραση ενημερωτικού χαρακτήρα σε 24ωρη βάση έχουν χρέη από δάνεια συνολικού ποσού τουλάχιστον 808.000.000 ευρώ, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υπολογίζει τα δάνειά τους σε ποσό μεγαλύτερο του 1 δις.  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αδιάντροπα και εν ψυχρώ υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται  αυτούς που για δεκαετίες απομυζούν το δημόσιο κορβανά, στήνουν «ενημέρωση» και «πληροφόρηση», σχεδόν  «ανέβαζαν» και «κατέβαζαν» κυβερνήσεις. Το ίδιο επιχειρούν και τώρα, μόνο που μαζί με τις απειλές και συνομωσίες τους εκδηλώνουν και φόβο, γιατί για πρώτη φορά ψηφίζονται διατάξεις νόμων που τους αφαιρούν προνόμια, τους στερούν δυνατότητα να «αλωνίζουν» σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Με λίγα λόγια δίνουν τα ρέστα τους, αλλά  θα μείνουν «ρέστοι», αφού κυβέρνηση και λαός στο ζήτημα αυτό είναι σύμμαχοι και αξιώνουν ένα πράγμα: επιτέλους να διασφαλιστεί η νομιμότητα και γι αυτούς, που για 27 χρόνια βρίσκονταν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς παρανομίας και  ασυλίας, που ήταν ταυτόχρονα και αφεντικά της ενημέρωσης και εθνικοί εργολάβοι.

Σήμερα οι μεγαλύτεροι όμιλοι της ενημέρωσης, αλλά και οι συνδεόμενες με αυτούς επιχειρήσεις, εμφανίζονται καταχρεωμένοι στις τράπεζες, βασικός μέτοχος των οποίων είναι πλέον το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αποτέλεσμα να γεννιούνται τεράστια ερωτήματα για τη βιωσιμότητά τους, αλλά, κυρίως, για την ίδια την ενημέρωση των πολιτών, θεωρούμενη ως ένα θεμελιώδες δημόσιο αγαθό.

Στα πλαίσια του διαλόγου που επακολούθησε μετά τις εισηγήσεις, ο κ. Σπ. Λάππας, τόνισε ακόμη, ότι τα κανάλια των ΜΜΕ έπρεπε (και αυτό είναι συνταγματική τους υποχρέωση) να παρέχουν στο κοινωνικό σύνολο αξιόπιστες και έγκυρες πληροφορίες, ενημέρωση των πολιτών σε όλα ανεξαιρέτως τα σημεία της Ελληνικής Επικράτειας με τρόπο αντικειμενικό, πολυφωνικό και με βάση τις αρχές της ισοπολιτείας και του σεβασμού, αλλά και διακίνησης όλων των ιδεών και απόψεων, που αναπτύσσονται σε μία πλουραλιστική δημοκρατική πολιτεία. Και η συνταγματική αυτή επιταγή αποσκοπεί στη δημιουργία ενημερωμένων, συνειδητών και ώριμων πολιτών, ώστε να διαθέτουν πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση, κριτική σκέψη και ελεύθερο δημοκρατικό φρόνημα, που αποτελούν άλλωστε  και την απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όμως υπηρετούν αυτές τις βασικές συνταγματικές αρχές των σημερινά ΜΜΕ; ΄Όχι ασφαλώς, όπως είναι κοινή παραδοχή και πεποίθηση της ελληνικής κοινωνίας.

΄Έτσι στη σημερινή Κυβέρνηση εναπόκειται να θέσει, για πρώτη φορά, τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων, ελέγχοντας τη νομιμότητα της χρηματοδότησης και τον τελικό προορισμό των δανείων. ΄Άλλωστε αυτό αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευσή της και απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που της έδωσε τη σχετική εντολή. Είναι καιρός να γίνουν θαρραλέα βήματα, που θα συμβάλουν και στο να αποκατασταθεί κάπως η συρρικνωμένη αξιοπιστία αυτών των μέσων ενημέρωσης, και για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε από τη Βουλή η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για διερεύνηση των δανειοδοτήσεων κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που οφείλουν 115 και 220 εκατομμύρια αντίστοιχα από δάνεια!!!!), ενώ «τρέχει» και η διαδικασία του Διεθνούς πλειοδοτικού Διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, ώστε να μπει επιτέλους τάξη και να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο χώρο των τηλεοπτικών συχνοτήτων, που, όπως είναι γνωστό, αποτελούν δημόσιο αγαθό.

Να το πάρουν απόφαση  ότι οι κανόνες και οι αρχές ενός κράτους δικαίου θα ισχύσουν και θα εφαρμοστούν πλήρως και απολύτως. Η θα συμφιλιωθούν ΟΛΟΙ με τη νομιμότητα ή θα απόσχουν από το «παιχνίδι» της Δημοκρατίας. Άλλη λύση δεν υπάρχει στα πλαίσιά της.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Ιούλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031EC