Ειδήσεις

Ομόφωνες αποφάσεις των Προέδρων ΤΕΙ στην έκτακτη Σύνοδο


Η Σύνοδος Προέδρων και Αν. Προέδρων πραγματοποιήθηκε  την 02/06/2016, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο ΤΕΙ Αθηνών ενώ συνεχίστηκε  την επομένη ημέρα  03/06/2016 στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπου στις 13:30 παρευρέθη και η Αναπληρώτρια Υπουργός, κα Σία Αναγνωστοπούλου.

Η Σύνοδος των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των ΤΕΙ της χώρας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου, αφού έλαβε υπόψη της τα πορίσματα του διαλόγου για τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας (Γαβρόγλου-  Λιάκου) καθώς και τη συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αποφάσισε ομόφωνα  τα εξής:

  1. Απορρίπτει τις προτάσεις για επαναξιολόγηση Τμημάτων των ΤΕΙ ως πρόχειρες και χωρίς τεκμηρίωση, ζητά από την πολιτεία να αξιοποιήσει τις πρόσφατες αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων, που είναι άριστες και θετικές και οι οποίες έγιναν από ανεξάρτητο θεσμικό όργανο της πολιτείας (Α.ΔΙ.Π.) και προτείνει την άμεση μετονομασία των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπως συμβαίνει με τα αντίστοιχα ιδρύματα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των ΤΕΙ με τη δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών. Για τα προηγούμενα προτείνεται η άμεση νομοθέτησή τους. Στο μεσοδιάστημα για τη διεθνή αναγνωρισιμότητά τους τα ΤΕΙ στην αγγλική θα επικοινωνούν ως Universities of Applied Sciences.

2.Χαιρετίζει την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ και θα συμβάλει άμεσα προς την υλοποίησή τους.

  1. Ζητά την κατανομή τουλάχιστον 300 νέων μελών τακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ από την επικείμενη κατανομή των 500 νέων θέσεων στα ΑΕΙ της χώρας.

Η Αναπληρώτρια  Υπουργός δεσμεύτηκε εκ νέου  στη Σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε την 03/06/2016 να προχωρήσει:

  • το θέμα της μετονομασίας των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών
  • την δυνατοτήτων εκπόνησης διδακτορικών από  τα ΤΕΙ.
  • την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ.

Η Σύνοδος ευχαρίστησε  την Αν. Υπουργό  για τις θετικές τοποθετήσεις αλλά περιμένει την υλοποίηση των υποσχεθέντων με συγκρατημένη αισιοδοξία.

 

09/06/2016

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το Πριμ Επιτάχυνσης κρίνει την λειτουργία των Αυτ/δρομων τον Μάρτιο
Επόμενο άρθρο Πρόσληψη Πτυχιούχων Νοσηλευτών του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας