Ειδήσεις

Παγκόσμια Ημέρα για την υγιεινή των χεριών 2018


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιέρωσε την 5η Μαΐου 2018, ήδη θεσμοθετημένη ως Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των χεριών, στην Πρόληψη της Σήψης. Οι λοιμώξεις σχετίζονται με την ιατρονοσηλευτική φροντίδα αποτελώντας  βασικό αίτιο της σήψης ή προκαλούνται από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Πλήττουν συχνότερα ευπαθείς ομάδες οι οποίες τελικά αναζητούν και τη χρήση δευτεροβάθμιας φροντίδας. Ως εκ τούτου, σημαντικότερα μέτρα πρόληψης για τη σήψη χαρακτηρίζονται τα παρακάτω, τα οποία στοχεύουν στην αποτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων και στον περιορισμό διασποράς μικροβιακής αντοχής.

  • Η υγιεινή των χεριών, ανακόπτει τον κύκλο διασποράς στο νοσοκομειακό περιβάλλον και την ταυτόχρονη επιμόλυνση των άψυχων επιφανειών και του ιατρικού εξοπλισμού.
  • Η πρόληψη του αποικισμού του ασθενούς από νοσοκομειακά παθογόνα και πολυανθεκτικά βακτήρια η οποία προηγείται της λοίμωξης. Οι αποικισμένοι ασυμπτωματικοί ασθενείς αποτελούν δυνητική πηγή διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών.
  • Η βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας του ασθενούς με παρεμβατικούς χειρισμούς οι οποίοι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης .

Οι τρεις παραπάνω στόχοι στον έλεγχο λοιμώξεων αποτελούν βασική προϋπόθεση την Εφαρμογή της Υγιεινής των Χεριών στην καθημερινή κλινική πρακτική από τους υγειονομικούς παραγωγούς υπηρεσιών υγείας αλλά και από όσους εμπλέκονται στη φροντίδα οικείων προσώπων ως φροντιστές.

Καλούμαστε όλοι να συμμεριστούμε την ευθύνη την οποία φέρουμε ως ενεργοί κρίκοι σε μία αλυσίδα μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών και να μεταδώσουμε τη γνώση και τη σημασία της Υγιεινής των Χεριών για την ασφαλεια των ασθενων.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου ομιλητής στην Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ.
Επόμενο άρθρο Άσκηση ορεινής διάσωσης στον Ελληνόπυργο