Ειδήσεις

Πανέτοιμα και με αυξημένα μέτρα προστασίας τα σχολεία της Καρδίτσας


Η ασφάλεια είναι το κρίσιμο στοίχημα, εν μέσω κορωνοϊού, για όλους όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική κοινότητα εν ΄ όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και θα βρει τους πάντες σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα.

Αυτό ακριβώς είναι το κλίμα που επικρατεί και τις τάξεις των Διευθύνσεων Α ΄θμιας και Β ΄ θμιας Νομού Καρδίτσας που εδώ και καιρό οργανώνονται και συντονίζονται έτσι ώστε τα πάντα να είναι απολύτως έτοιμα για όλους τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους.

Λίγο πριν χτυπήσει, λοιπόν, το πρώτο κουδούνι, υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα τόσο στην Α΄θμια όσο και στη Β΄θμια, ωστόσο εκείνο το οποίο υπερέχει είναι τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και η συμμόρφωση όλων ως προς αυτά. Γι ΄ αυτό και απαιτείται, όπως μας επισημαίνουν, η συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, και φυσικά θα υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση για ό,τιδήποτε μπορεί να προκύψει και πάντα τηρώντας και ακολουθώντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Οι Διευθυντές της Α ΄ θμιας Εκπ/σης Νομού Καρδίτσας κ. Αθανάσιος Μπότας και της Β΄θμιας Εκπ/σης κ. Σωκράτης Παππάς μιλούν στο karditsanews για τις προετοιμασίες εν ΄ όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και εύχονται να πάνε όλα καλά.

Στην Α ΄θμια Εκπ/ση

Όπως υπογραμμίζει ο Δ/ντής της Α΄θμιας Εκπ/σης κ. Αθανάσιος Μπότας «Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Είναι μια ιδιόρρυθμη χρονιά».

Οι εκπαιδευτικοί είναι κανονικά στη θέση τους και αυτό ισχύει  και με τα Νηπιαγωγεία και με τα δυσπρόσιτα σχολεία.

Μάλιστα υπάρχει ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα και με την ειδική αγωγή και ήδη έχουν τοποθετηθεί 20 εκπαιδευτικοί.

Επίσης, ο κ. Μπότας μας ενημέρωσε πως διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς από την ΚΟΜΥ Καρδίτσας, ενώ γίνονται και ενημερώσεις στο Σύλλογο Διδασκόντων από τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας.

«Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα τα πρωτόκολλα υγείας τηρούνται σχολαστικά. Θέλουμε τη συνεργασία όλων και με κανόνες όλα θα πάνε καλά» καταλήγει ο Δ/ντής της Α ΄θμιας.

Στη Β ΄θμια Εκπ/ση

Ο Δ/ντής της Β΄θμιας Εκπ/σης κ. Σωκράτης Παππάς δηλώνει πως υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα και σιγά-σιγά τοποθετούνται στις θέσεις τους και οι τελευταίοι εκπαιδευτικοί.

Εκείνο το οποίο τον προβληματίζει είναι η πρόθεση ορισμένων εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να αποχωρήσουν, αλλά και πάλι ευελπιστεί ότι το Υπουργείο θα δώσει άμεσα λύση.

Σε ό, τι αφορά στα βιβλία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνον μερικές ελλείψεις τίτλων για τα Επαγγελματικά Λύκεια (εκεί οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι τις 17/9) και όλα τα υπόλοιπα της Γενικής Παιδείας είναι στη θέση τους.

Αναλυτικά όλα όσα προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Δημοσιεύτηκε, εξάλλου, στην εφημερίδα της κυβέρνησης, η νέα ΚΥΑ που ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, αλλά και όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Αίρονται όλοι οι περιορισμοί για εγγραφές στα ολοήμερα σχολεία από την σχολική χρονιά που ξεκινάει. Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις σημερινής άτυπης συζήτησης της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμεως με τους εκπαιδευτικούς συντάκτες.

Παράλληλα η υπουργός επανέλαβε ότι κάθε μαθητής που φτάσει από την Δευτέρα στο σχολείο του χωρίς μάσκα δεν θα μπαίνει στην τάξη αλλά θα παίρνει απουσία. Με την σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε άλλωστε καλύπτονται και όλοι οι εκπαιδευτικοί στην εφαρμογή του μέτρου στις περιπτώσει νομικών η άλλων «επιθέσεων» εναντίον τους.

Κατά τα αλλά κσι περί της Βάδης του δέκα για εισαγωγή στα ΑΕΙ θα ανακοινωθούν σχετικές αλλαγές όταν συνταχθεί ο νέος Νόμος Πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια μέσα στο Φθινόπωρο.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας – Απουσία στους ανυπάκουους

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές, εκπαιδευτικούς σε όλες τις τάξεις, καθώς και το λοιπό προσωπικό.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, καθώς και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και σε περίπτωση συνωστισμού στα κυλικεία εξωτερικού χώρου, όπως και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από το θεράποντα γιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, καθώς και μαθητές με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για τους μαθητές σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του.

Ο ειδικός χώρος ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, υπό την εποπτεία του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμόνων, επισημαίνονται η
χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Για την προστασία της σχολικής κοινότητας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών.

Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τα κυλικεία

Σε ότι αφορά στη λειτουργία των κυλικείων μεταξύ άλλων τονίζεται:
α) Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής (π.χ. καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή/και  εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών).

β) Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει επίσης να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης για πρόληψη της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νόσο COVID-19 (π.χ. αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους
όταν υπάρχει συνωστισμός).

γ) Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών από το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.

δ) Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε
ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

ε) Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (προτείνεται σήμανση στο έδαφος
με τις προβλεπόμενες αποστάσεις).

στ) Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων σε κυλικεία εξωτερικών χώρων μεταξύ των μαθητών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη.Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.

ζ) Συνιστάται οι μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν τη λήψη του γεύματος. Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές.

Για τα φροντιστήρια

Σε ό,τι αφορά στα φροντιστήρια και τα  κέντρα ξένων γλωσσών, προβλέπεται πως θα λειτουργούν με βάση τους κανόνες λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Ιδίως:

α. Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής) μάσκας από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στους εσωτερικούς χώρους.

β. Τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων μεταξύ των μαθητών και μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών.

γ. Αποφυγή συγχρωτισμού.

δ. Συχνός καθαρισμός των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

ε. Καθαρισμός αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση, εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών.

στ. Ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος

 

Προηγούμενο άρθρο Μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό που πλήττει και την Καρδίτσα ζητά η Ελληνική Λύση
Επόμενο άρθρο Μια απίστευτη αθλιότητα εξελίσσεται στα σχολεία