Ειδήσεις

Παρέμβαση Γ. Κωτσού για την έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας αλλοδαπών


Στους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Γιάννη Βρούτση, Προστασίας Του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια παρενέβη ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, ζητώντας την επιτάχυνση της αρκετά χρονοβόρας σήμερα διαδικασίας έκδοσης αδειών παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα αλλοδαπών τρίτων χωρών που αναζητούν απασχόληση.

Ειδικότερα, στη σχετική Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κωτσός, επισημαίνει τα παρακάτω:

«Αξιότιμοικύριοι Υπουργοί

Η περίοδος του θέρους στο Νομό Καρδίτσας χαρακτηρίζεται από την αναγκαιότητα για εργάτες γης. Δυστυχώς το εγχώριο προσφερόμενο εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και πολλοί παραγωγοί καταφεύγουν στη λύση των αλλοδαπών από τρίτες χώρες που ζητούν απασχόληση.

Με την παρούσα θέλω να σας ενημερώσω ότι το τελευταίο διάστημα γίνομαι δέκτης παραπόνων από παραγωγούς οι οποίοι διαμαρτύρονται για τους χρόνους έκδοσης άδειας παραμονής και εργασίας των αλλοδαπών εργατών.

Ειδικότερα, η διαδικασία απαιτεί εκτός της αίτησης στην αρμόδια περιφέρεια, την αίτηση σε Αστυνομικό Τμήμα και υγειονομικό έλεγχο στο τοπικό Νοσοκομείο.

Στο αστυνομικό τμήμα απαιτείται η ταυτοποίηση του αλλοδαπού, μια ιδιαιτέρως χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να πάρει μέχρι και 2 μήνες. Φανταστείτε πόσος χρόνος απαιτείται για κάποιον που έχει 100 στρέμματα καλλιέργειας και την δεδομένη στιγμή π.χ για καλλιέργεια πιπεριάς εγκρίνεται 1 άτομο ανά 7 στρέμματα καλλιέργειας, άρα για 100 στρέμματα 11 άτομα.

Το ίδιο συμβαίνει και στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα που βρίσκονται στις έδρες των Νομών. Εκεί και πάλι ο υγειονομικός έλεγχος είναι χρονοβόρος. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αδυναμία έκδοσης ΑΜΚΑ.

Επειδή, η γεωργική εκμετάλλευση αποτελεί κομβικό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μου και είναι η κύρια πηγή εισοδήματος πολλών συμπολιτών μου.

Επειδή, είναι απαραίτητο το εργατικό δυναμικό που αποτελείται από αλλοδαπούς διότι συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη ολοκλήρωση των αγροτικών εργασιών.

Απευθύνω έκκληση κύριοι Υπουργοί να εξετάσετε άμεσα το πρόβλημα για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση που αφορά πολλούςαγρότες παραγωγούς όχι μόνο στο Νομό Καρδίτσας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα».

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Covid-19 δεν κάνει διακοπές: Νέα ενημερωτική καμπάνια
Επόμενο άρθρο ΑΝΚΑ: Οριστικά αποτελέσματα για την πρόσληψη προσωπικού