Παροχές ψυχολογικής, κοινωνικής υποστήριξης και λειτουργικής αποκατάστασης στο Νοσοκομείο Καρδίτσας

09 Μαΐου 2014

Οι ψυχολόγοι, η κοινωνική υπηρεσία και το  Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, αποτελούν  εξειδικευμένες μονάδες οι οποίες σε συνεργασία με το γενικό νοσοκομείο  παρέχουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και λειτουργικής , κοινωνικής αποκατάστασης σε όλα τα άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Έργο ενός ψυχολόγου στο πλαίσιο του νοσοκομείου είναι η αξιολόγηση, η συμβουλευτική και η ατομική ψυχοθεραπεία. Πιο συγκεκριμένα προβλήματα στα οποία μπορεί να παρέμβει ο ψυχολόγος στο χώρο του νοσοκομείου είναι: κατάθλιψη, άγχος, τάσεις αυτοκτονίας, πένθος, ψυχοσωματικά προβλήματα (υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα), φοβίες, διαταραγμένες κοινωνικές-επαγγελματικές-οικογενειακές σχέσεις. Οι ψυχολόγοι μπορούν επίσης να λειτουργήσουν υποστηρικτικά σε ασθενείς που νοσηλεύονται και αντιμετωπίζουν χρόνιες ή επιδεινούμενες ασθένειες (καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας, HIV, άλλα αυτοάνοσα νοσήματα) διευκολύνοντας έτσι το έργο των ιατρών (παθολόγων, καρδιολόγων κλπ)

Ακόμη σημαντικός είναι ο ρόλος του ψυχολόγου σε έκτακτα περιστατικά όπως τροχαία, απόπειρες αυτοκτονίας, αιφνίδιοι θάνατοι, βιασμοί, κακοποίηση όπου αρχικά ασκεί συναισθηματικά υποστηρικτικό και συμβουλευτικό ρόλο τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για το οικογενειακό του περιβάλλον. Τις περισσότερες φορές στις παραπάνω περιπτώσεις ακολουθεί ψυχοθεραπευτική εργασία για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Το   ΚΕΦΙΑΠ  ως αναπόσπαστo κομμάτι του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας σε άμεση συνεργασία με την Διοίκηση αυτού είναι στην διάθεση, κατόπιν τηλ ραντεβού, σε οποιοδήποτε πολίτη της πόλης, καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας και  παρέχει υπηρεσίες  λειτουργικής  αποκατάστασης.

Η αποκατάσταση είναι μια  διαδικασία που  πρέπει να ακολουθείται ώστε το άτομο να βοηθηθεί για να αναπτύξει το μέγιστο φυσικό, ψυχικό, κοινωνικό, επαγγελματικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό δυναμικό του. Η φιλοσοφία της Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης είναι η ολιστική αντιμετώπιση του αρρώστου σαν μια ψυχοσωματική κοινωνική οντότητα σε όλα τα επίπεδα παρέμβασης και ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής του.

Τα παρεχόμενα προγράμματα του ΚΕΦΙΑΠ με βάση το ανθρώπινο δυναμικό, την υλικοτεχνική υποδομή και τους σκοπούς του να είναι οι ακόλουθες:

  • προγράμματα φυσικοθεραπείας,
  • προγράμματα Ειδικής Αγωγής
  • προγράμματα συμβουλευτικής, ενημέρωσης για παροχές και δικαιώματα ΑΜΕΑ,.

Το τμήμα φυσικοθεραπείας του ΚΕΦΙΑΠ παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης τόσο σε ασθενείς με αναπηρία όσο και σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού και ερειστικού  συστήματος. Το κέντρο διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό φυσικοθεραπείας.

Τα προγράμματα Ειδικής Αγωγής απευθύνονται σε παιδιά με Διαταραχές Ανάπτυξης (αυτισμός, σύνδρομο Down, Ν.Υ. Asperger) καθώς και γλωσσικές διαταραχές  και περιλαμβάνουν:

  • Ειδική Διαπαιδαγώγηση/Συμπεριφορικό (ψυχολόγος)
  • Εργοθεραπεία (εργοθεραπεύτρια)
  • Λογοθεραπεία (λογοθεραπευτής)
  • Συμβουλευτική γονέων /Ατομική ψυχοθεραπεία (ψυχολόγος)

Τα ραντεβού είναι ωριαία κατά περίπτωση και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι

ΚΕΦΙΑΠ: 24413-50500

ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ: 24413-51235

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ: 24413-51217

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Φεβρουάριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829