Παροχές ψυχολογικής, κοινωνικής υποστήριξης και λειτουργικής αποκατάστασης στο Νοσοκομείο Καρδίτσας

09 Μαΐου 2014

Οι ψυχολόγοι, η κοινωνική υπηρεσία και το  Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, αποτελούν  εξειδικευμένες μονάδες οι οποίες σε συνεργασία με το γενικό νοσοκομείο  παρέχουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και λειτουργικής , κοινωνικής αποκατάστασης σε όλα τα άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Έργο ενός ψυχολόγου στο πλαίσιο του νοσοκομείου είναι η αξιολόγηση, η συμβουλευτική και η ατομική ψυχοθεραπεία. Πιο συγκεκριμένα προβλήματα στα οποία μπορεί να παρέμβει ο ψυχολόγος στο χώρο του νοσοκομείου είναι: κατάθλιψη, άγχος, τάσεις αυτοκτονίας, πένθος, ψυχοσωματικά προβλήματα (υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα), φοβίες, διαταραγμένες κοινωνικές-επαγγελματικές-οικογενειακές σχέσεις. Οι ψυχολόγοι μπορούν επίσης να λειτουργήσουν υποστηρικτικά σε ασθενείς που νοσηλεύονται και αντιμετωπίζουν χρόνιες ή επιδεινούμενες ασθένειες (καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας, HIV, άλλα αυτοάνοσα νοσήματα) διευκολύνοντας έτσι το έργο των ιατρών (παθολόγων, καρδιολόγων κλπ)

Ακόμη σημαντικός είναι ο ρόλος του ψυχολόγου σε έκτακτα περιστατικά όπως τροχαία, απόπειρες αυτοκτονίας, αιφνίδιοι θάνατοι, βιασμοί, κακοποίηση όπου αρχικά ασκεί συναισθηματικά υποστηρικτικό και συμβουλευτικό ρόλο τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για το οικογενειακό του περιβάλλον. Τις περισσότερες φορές στις παραπάνω περιπτώσεις ακολουθεί ψυχοθεραπευτική εργασία για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Το   ΚΕΦΙΑΠ  ως αναπόσπαστo κομμάτι του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας σε άμεση συνεργασία με την Διοίκηση αυτού είναι στην διάθεση, κατόπιν τηλ ραντεβού, σε οποιοδήποτε πολίτη της πόλης, καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας και  παρέχει υπηρεσίες  λειτουργικής  αποκατάστασης.

Η αποκατάσταση είναι μια  διαδικασία που  πρέπει να ακολουθείται ώστε το άτομο να βοηθηθεί για να αναπτύξει το μέγιστο φυσικό, ψυχικό, κοινωνικό, επαγγελματικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό δυναμικό του. Η φιλοσοφία της Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης είναι η ολιστική αντιμετώπιση του αρρώστου σαν μια ψυχοσωματική κοινωνική οντότητα σε όλα τα επίπεδα παρέμβασης και ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής του.

Τα παρεχόμενα προγράμματα του ΚΕΦΙΑΠ με βάση το ανθρώπινο δυναμικό, την υλικοτεχνική υποδομή και τους σκοπούς του να είναι οι ακόλουθες:

  • προγράμματα φυσικοθεραπείας,
  • προγράμματα Ειδικής Αγωγής
  • προγράμματα συμβουλευτικής, ενημέρωσης για παροχές και δικαιώματα ΑΜΕΑ,.

Το τμήμα φυσικοθεραπείας του ΚΕΦΙΑΠ παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης τόσο σε ασθενείς με αναπηρία όσο και σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού και ερειστικού  συστήματος. Το κέντρο διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό φυσικοθεραπείας.

Τα προγράμματα Ειδικής Αγωγής απευθύνονται σε παιδιά με Διαταραχές Ανάπτυξης (αυτισμός, σύνδρομο Down, Ν.Υ. Asperger) καθώς και γλωσσικές διαταραχές  και περιλαμβάνουν:

  • Ειδική Διαπαιδαγώγηση/Συμπεριφορικό (ψυχολόγος)
  • Εργοθεραπεία (εργοθεραπεύτρια)
  • Λογοθεραπεία (λογοθεραπευτής)
  • Συμβουλευτική γονέων /Ατομική ψυχοθεραπεία (ψυχολόγος)

Τα ραντεβού είναι ωριαία κατά περίπτωση και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι

ΚΕΦΙΑΠ: 24413-50500

ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ: 24413-51235

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ: 24413-51217

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Κωστής Μαραβέγιας - Δυο γυναίκες
Αντώνης Βαρδής - Θέλω να σε δω
Μελίνα Ασλανίδου - Αόρατη πληγή
Φίλιππος Πλιάτσικας - Πολύ χιόνι
Χάρις Αλεξίου - Εξαρτάται
Μάνος Ξυδούς - Γοργόνα
Γιάννης Πάριος - Μόνο αγάπη
Έλλη Πασπαλά - Αύγουστος
Μιλτιάδης Πασχαλίδης - Ανεπίδοτο
Γλυκερία - Δεν έχω πολλά

 


LP - Other people
Wham - Everythink she wants
Sweet - Love is like oxygen
Tina Turner - Steamy windows
Lisa Stansfield - All around the world
Maggie Rielly - Everythink we touchl
Sheryl Crow - My favorite mistake
Fairground Attractions - Perfect
Air Supply - Lost in love
Bad Boys Blue - A world

 


Απρίλιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930EC