Ειδήσεις

Περιλήψεις εισηγήσεων στην ημερίδα της 19ης Οικολογικής Γιορτής


Η Οργανωτική Επιτροπή της 19ης Οικολογικής Γιορτής  Καρδίτσας, προκειμένου να ενημερώσει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες, δημοσιεύει  σύντομες περιλήψεις  των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της 19ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας με θέμα: Κομποστοποιηση-επαναχρηση-ανακυκλωση

Σήμερα δημοσιεύεται η 3η περίληψη μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό του εισηγητή.

Ελευθέριος Ηλ. Παγανός:  γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1977. Σπούδασε τεχνικός διακόσμησης και στη συνέχεια πολιτικός μηχανικός. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην οργάνωση και διαχείριση κατασκευών. Έχει εργαστεί σε πλήθος τεχνικών έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2009 εργάζεται στην Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε., ως Διευθυντής των συστημάτων Ανακύκλωσης και των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλία.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Ανακύκλωση υλικών συσκευασίας. Η εμπειρία 15 χρόνων λειτουργίας.

Η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.) ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1996. Είναι διαδημοτική επιχείρηση που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή του συνόλου των Ο.Τ.Α. των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, έχοντας τη νομική μορφή Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρίας Ο.Τ.Α. Αποτελεί τον Φορέα Διαχείρισης των Στερεών μη επικινδύνων Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) για τη Διαχειριστική Ενότητα της Δυτικής Θεσσαλίας. Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αρτεσιανού του Δήμου Καρδίτσας.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας της Δυτικής Θεσσαλίας αποτελεί συνεργασία της Π.Α.ΔΥ.Θ. με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε.). Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δεκέμβριο 2005 και σήμερα εξυπηρετεί το σύνολο των Ο.Τ.Α. της Δυτικής Θεσσαλίας.

Ως Ανακύκλωση αποβλήτων συσκευασιών, ορίζουμε τη διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των ήδη χρησιμοποιημένων υλικών συσκευασίας και η επαναεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, έχουν διανεμηθεί πόρτα-πόρτα 65.000 τσάντες και φυλλάδια ενημέρωσης και έχει εγκατασταθεί δίκτυο συλλογής 4100 μπλε κάδων των 1100 λίτρων και 163 κώδωνων γυαλιού. Η αποκομιδή γίνεται σε τακτική βάση (περίπου 300 δρομολόγια κάθε μήνα) από τα 9 απορριμματοφόρα που έχουν παραχωρηθεί από την Ε.Ε.Α.Α. για το σκοπό αυτό. Το συλλεγόμενο υλικό καταλήγει στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δυτικής Θεσσαλίας (Κ.Δ.Α.Υ.) για διαλογή και προώθηση, ανάλογα με το είδος του.

Τα μόνα υλικά που δέχεται ο μπλε κάδος, είναι συσκευασίες από αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό, γυαλί, έντυπο χαρτί και χαρτί συσκευασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το περασμένο έτος (2018) οι ποσότητες των υλικών που εισήλθαν στο Κ.Δ.Α.Υ. Δυτικής Θεσσαλίας ανήλθαν στους 8750 τόνους, ενώ το ένα τρίτο περίπου εξ αυτών δυστυχώς ήταν κοινά σκουπίδια τα οποία και προωθήθηκαν στο Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Θεσσαλίας για τελική διάθεση.

Η Π.Α.ΔΥ.Θ. αποτελεί τον κύριο φορέα ουσιαστικής ενεργοποίησης και αξιοποίησης κάθε οργανωμένης προσπάθειας για την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Με ανοιχτές εγκαταστάσεις για τους δημότες και συχνές επισκέψεις σε σχολεία, ενημερώνει πως η ανακύκλωση ως ενέργεια και πράξη αποτελεί μια σημαντική περιβαλλοντική καινοτομία που στη δυτική Ευρώπη είναι θεσμός.

Το καθαρό περιβάλλον αποτελεί υπόθεση όλων μας.

Το Σάββατο η 4η και τελευταία εισήγηση με θέμα:

Μετάβαση από την υγειονομική ταφή στην αξιοποίηση των απορριμμάτων (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικής Θεσσαλίας)

Με το Δημήτρη Γιαννόπουλο, Μηχανικό Περιβάλλοντος, ΠΑΔΥΘ ΑΕ

Προηγούμενο άρθρο Σεμινάριο ΣΘΕΒ: Φορολογικές αλλαγές
Επόμενο άρθρο Τον Δήμαρχο Καρδίτσας επισκέφτηκε η διοίκηση του ΑΣΚ