Ειδήσεις

ΣΔΕ : Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα Aλκοόλ-Αλκοολισμός


Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα Aλκοόλ-Αλκοολισμός” πραγματοποιήθηκε στους εκπαιδευόμενους/νες τουπαραρτήματος Σοφάδων του ΣΔΕ Καρδίτσας την Τετάρτη 2-3-2016 σε συνεργασία της Διεύθυνσης του ΣΔΕ με το Κέντρο Υγείας Σοφάδων, από την κα.  Αντωνάκη Άννα (επισκέπτρια Υγείας). Στόχος της ενημέρωσης ήταν η αγωγή υγείας, διαφώτιση,ευαισθητοποίηση καθώς και η αλλαγή τρόπου συμπεριφοράς απέναντι στη χρήση του αλκοόλ και στα προβλήματα που επιφέρει στην υγεία του ανθρώπου.

Το αλκοόλ ακολουθεί «ιστορικά» μια παράλληλη πορεία με τον άνθρωπο, μέσα στο πέρασμα των αιώνων με τις πολιτισμικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, φτάνοντας στο σήμερα, τις τάσεις και τις συνήθειες της σύγχρονης εποχής. Η συνεχόμενη αυξητική πορεία του δείκτη κατανάλωσης αλκοόλ, επιβεβαιώνει ότι αυτή η «παράλληλη» πορεία θα συνεχισθεί.Σύμφωνα με την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αλκοολισμός θα είναι το τρίτο κατά σειρά πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

Έγινε παρουσίαση του φαινομένου του αλκοολισμού σε όλες του τις διαστάσεις, ξεκινώντας με την ιστορική αναδρομή, τις φάσεις του, τις μορφές, τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία του ανθρώπου, τις κοινωνικές επιπτώσεις, τον ρατσισμό, τις νέες μορφές κατάχρησης και την «κουλτούρα» των νέων απέναντι στο αλκοόλ.

Όπως όλες οι ουσίες, το αλκοόλ έχει θετικές επιδράσεις με «λελογισμένη χρήση» δηλ. σε μικρή ποσότητα, ενώ αντίθετα προκαλεί βλάβες σε μεγάλη ποσότητα και σε παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Παρουσιάστηκε πως μεταφέρονται οι ουσίες του αλκοόλ στο αίμα και στα όργανα του σώματος και πως επιδρά σ’ αυτά. Αναλύθηκαν οι δευτερογενείς επιδράσεις του αλκοόλ (ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όψη του ανθρώπου, ψυχολογικός και κοινωνικός αντίκτυπος).  Ιδιαίτερα τονίστηκε η αποφυγή οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και ο συνδυασμός του με άλλες φαρμακευτικές ή ψυχοτρόπες ουσίες.

Οι εκπαιδευόμενοι/νες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση και το οπτικό υλικό που προβλήθηκε. Στο τέλος της ενημέρωσης ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατά την οποία απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα-ζητήματα δείχνοντας αμέριστο ενδιαφέρον για το σημαντικό αυτό πρόβλημα που απασχολεί τη σύγχρονη κοινωνία.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων.Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

 

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Ο Κ. Χατζηδάκης κεντρικός ομιλητής στην κοπή πίτας της ΝΟΔΕ
Επόμενο άρθρο Μικρή διάσχιση των Αγράφων από τον ΕΟΣΚ