Ειδήσεις

Σε συνεχή άνοδο ο υδράργυρος στην Καρδίτσα


Βρισκόμαστε στα μισά του καλοκαιριού και η θερμοκρασία εδώ και μέρες όλο και ανεβαίνει και στο Νομό Καρδίτσας με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν λίγη δροσιά για να αντέξουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Για αύριοΤετάρτη στην Καρδίτσα ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη, όπως και τις επόμενες μέρες,  για να φθάσει την Κυριακή έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου (σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία).

Προσοχή λοιπόν ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες. Καύσωνας είναι και θα περάσει.

 

Οδηγός προστασίας

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την  «Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα» και τα μέτρα προφύλαξης.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

  1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).
  2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
  3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
  • Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
  • Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
  • Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
  1. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες ( ντους ).
  2. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ. π.
  3. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:
  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
  • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
  1. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
  2. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στην περίπτωση αυτή:
  • Το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού, οι οποίες έχουν ως εξής:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Προηγούμενο άρθρο Θέσεις διδασκόντων στο Παν/μιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρα εναντίον της συμφωνίας με την πΓΔΜ