Ειδήσεις

Σπύρος Λάππας: Επιχειρούν να ρίξουν στο σκοτάδι το σκάνδαλο Novartis


Η ΝΔ αποκαλύφθηκε ως προς τις πραγματικές της προθέσεις για το παρόν και το μέλλον της προανακριτικής επιτροπής. Αποφάσισε φαστ τρακ διαδικασίες για την επίσπευση του έργου της επιτροπής. Καθημερινές συνεδριάσεις, χωρίς προετοιμασία και έρευνα. Και το κάνει γιατί το αφήγημά της είναι έωλο. Αποδείχτηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και είναι πέρα από μεγάλο και διεθνές, παρά τις προσπάθειες της πλειοψηφίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ να αποπροσανατολίσουν. Επίσης δεν αποδείχτηκε καμία πίεση και εκβιασμός του Δ. Παπαγγελόπουλου προς τους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Novartis.

Επειδή τελικά εξελίχθηκε σε φιάσκο η μέχρι τώρα διαδικασία θέλουν να επιστρέψουν τη δικογραφία στην ολομέλεια επιχειρώντας καινούργιο κυνήγι μαγισσών. Αποστολή τους ήταν να ρίξουν στο σκοτάδι το σκάνδαλο Novartis και να τρομοκρατήσουν τους λειτουργούς που επιχειρούν τη διαλεύκανσή του.  Δεν ζούμε σε εποχή πολιτικών και νομικών πραξικοπημάτων. Ο στόχος της ΝΔ-ΚΙΝΑΛ είναι προφανής: εκβιάζουν προκειμένου να εκφοβίσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες. Για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Από την ώρα χαρακτηρισμού τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όταν και όπου καταθέτουν, θα καταθέτουν με την κωδική τους ονομασία και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Αποκάλυψη μπορεί να γίνει μόνο στο ακροατήριο με απόφαση του δικαστηρίου. Όσα ακούγονται περί δήθεν εξέτασής τους στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους, είναι αδιανόητα και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι θεσμικοί παράγοντες της δικαιοσύνης μπορεί να μην τήρησαν τη νομιμότητα. Σε κάθε περίπτωση αποκλείεται να συνέβη κάτι τέτοιο. Η Προανακριτική ζητά από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τους εισαγγελείς διαφθοράς το που και το πώς θα γίνει η εξέταση από ομάδα της Επιτροπής χωρίς ποτέ να έχει τεθεί ζήτημα για την αποκάλυψη των στοιχείων των μαρτύρων.

Όσο και να θέλει η ΝΔ να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα, δεν θα της το επιτρέψουμε. Υπάρχουν νόμοι και θα γίνουν σεβαστοί.

Θέλησαν να πείσουν πως το σκάνδαλο είναι σκευωρία και απέτυχαν. Θα αποτύχουν και πάλι.

Η κυβέρνηση της ΝΔ το φθινόπωρο είχε θέσει ανώτατο χρονικό όριο στη δέσμευση περιουσίας μόλις 18 μηνών για όσους εμπλέκονται σε μαύρο χρήμα και οικονομικό έγκλημα και ως προπέτασμα καπνού να στέλνονται στο αρμόδιο δικαστικό όργανο που εντός τριμήνου οφείλει να αποφανθεί. Έρχεται τώρα με τροπολογία και το αλλάζει σε έξι μήνες. Τότε, μέχρι και οι Financial Τimes με δημοσίευμά τους είχαν διασύρει τη χώρα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα αναφορικά με την σχέση της πολιτικής εξουσίας με το οικονομικό έγκλημα. Ενώ τότε η κυβέρνηση αντιμετώπιζε την κριτική ως fake news, τώρα έρχεται να επιβεβαιώσει και τη δική μας κριτική και την κριτική από τον διεθνή τύπο.

Το ερώτημα, όμως που προκύπτει είναι για πόσους και ποιους προνοεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχουν εμπλοκή σε οικονομικά εγκλήματα και οδηγούνται σε άρση της δέσμευσης των λογαριασμών τους.

 

Του βουλευτή Καρδίτσας Σπύρου Λάππα

 

Προηγούμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών κόβει την πίτα του