Στ΄ Άγραφα ….ένα ταξίδι: Οδοιπορώντας στην ενδοχώρα

31 Ιουλίου 2019

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κοινή εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Ευρυτανίας και Γενικών Αρχείων του Κράτους  Ν. Καρδίτσας υπό την αιγίδα του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας, στον ιστορικό και ιερό χώρο Αγίας Παρασκευής Γούβας των Μεγάλων Βραγγιανών, εκεί όπου εδίδασκε ο όσιος Ευγένιος. Η ημερίδα είναι ενταγμένη σε ένα τριετές σχέδιο «οδοιπορίας» στα Άγραφα . Για τούτο αρχικώς παρουσιάστηκαν από τις κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου και Ελπινίκη Αγγελίνα το γενικό πλαίσιο ένταξης της ημερίδας· τονίστηκε επίσης τόσο η σημασία των αρχείων όσο και ο ρόλος των ΓΑΚ γενικότερα και ειδικότερα των περιφερειακών Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Ακολούθως η ημερίδα  εστιάστηκε αφενός στη δράση και τα έργα προσώπων και αφετέρου και στο συλλογικό , κοινό βίωμα των ανθρώπων σε καίριες στιγμές του κοινωνικού βίου  όπως ο γάμος .

Για το πρώτο ζήτημα οι ομιλητές ανέπτυξαν δύο καίριας σημασίας θέματα. Το ένα , ανεπτυγμένο από τον καθηγητή φιλοσοφίας  στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων κ. Ηλία Τεμπέλη,  αφορούσε τη δράση του Ευγενίου ως διδασκάλου της αριστοτελικής φιλοσοφίας, τονίζοντας πόσο η σχολή των Αγράφων ήταν σε ακμή και με πλούσια βιβλιοθήκη συγκρινόμενη με άλλες σχολές όπως αυτή των Αθηνών ·ο ομιλητής, μεταξύ άλλων, παρουσίασε χειρόγραφο, αυτόγραφο του Ευγενίου  που περιέχει αριστοτελικό κείμενο. Το δεύτερο θέμα , ανεπτυγμένο από τον Αγραφιώτη ερευνητή κ. Κώστα Τσιώλη, έδωσε την πλούσια εικόνα των Αγράφων πριν από 40 χρόνια μέσα από το περιηγητικό κείμενο του Άγγλου Tim Salmon. Ο κ. Τσιώλης παρουσίασε και φωτογραφικό υλικό που ο κ. Salmon του έχει αποστείλει.

Για το δεύτερο ζήτημα , τον  γάμο (καίριο σημείο του κοινωνικού βίου στα πλαίσια της παραδοσιακής κοινωνίας) παρουσιάστηκαν από τον κ. Νίκο Αλεξάκη , ερευνητή, αναλυμένα και σχολιασμένα τα γαμήλια  έθιμα καθώς και τα αγραφιώτικα δημοτικά τραγούδια που συνόδευαν κάθε φάση της γαμήλιας διαδικασίας . Ακολούθησε η παρουσίαση μερικών τραγουδιών από το εξαιρετικό χορευτικό συγκρότημα Καλλίχορος ( Λαμίας) με τη συνοδεία μουσικής από ντόπιους οργανοπαίχτες και τραγουδιστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν και γαστρονομική εμπειρία αφού απόλαυσαν τοπικές γεύσεις από τα εδέσματα που προσφέρθηκαν, από τις γυναίκες του χωριού με ευθύνη και προτροπή του συλλόγου «Αναστάσιος Ο Γόρδιος» , τα μέλη του οποίου με περίσσευμα αγάπης και προσφοράς εργάστηκαν επί μήνες για την πραγματοποίηση της ημερίδας. Και βεβαίως οφείλονται ευχαριστίες στο σύλλογο για την αμέριστη συμπαράσταση και τον μόχθο των μελών του, στην ενορία Μεγ. Βραγγιανών και τον εφημέριο π. Κωνσταντίνο Κουτσουπιά για τη συνδρομή τους, στον Δήμο Αγράφων για την οικονομική στήριξή του.

.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Ιούλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031EC