Ειδήσεις

Σταθερά ανοδικοί δείκτες για την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας


Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα 9μήνου, τις σημαντικές επαφές που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα με θεσμικούς και πολιτειακούς παράγοντες αλλά και τις νέες συνεργασίες που αναπτύσσει η Τράπεζα παραχώρησε ο Πρόεδρος κ. Μπούκης Γεώργιος και οι Γενικοί Διευθυντές – Εκτελεστικά Μέλη του ΔΣ της Τράπεζας κ.κ. Τουρναβίτης Παναγιώτης και Φύλλος Χαράλαμπος.

Ο Πρόεδρος αρχικά αναφέρθηκε στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που για ακόμη μια χρονιά λειτουργεί η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, διατηρώντας ωστόσο την κερδοφορία και τους λειτουργικούς της δείκτες σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τόνισε πως παρόλη την αρνητική συγκυρία, η Τράπεζα δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας στηρίζοντας έμπρακτα τις επιχειρήσεις, διατηρώντας θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και δίνοντας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία που επιτρέπουν τον αγρότη, τον ελεύθερο επαγγελματία και την μικρομεσαία επιχείρηση να επιχειρεί με ασφάλεια.

«Η τράπεζα του Νομού μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του 9/μήνου συνεχίζει να βρίσκεται σε κερδοφόρα πορεία και υπάρχει η βεβαιότητα ότι με κερδοφορία θα κλείσει όλο το 2016. Επιτυχία σημαντική μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον ασταθές και συνεχώς επιδεινούμενο.

Οι δείκτες της τράπεζας συνεχίζουν να κινούνται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, διατηρώντας υπερδιπλάσιο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Ο δείκτης ρευστότητας της Τράπεζας μας παραμένει επίσης ιδιαίτερα υψηλός, παρά την σημαντική εκροή καταθέσεων που σημειώθηκε το 2015 πριν την εφαρμογή των capitalcontrols. Η προσεκτική διαχείριση των διαθεσίμων της τράπεζας φάνηκε στις δύσκολες στιγμές όπου δεν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα και δεν χρειάστηκε ποτέ να αναζητήσει ρευστότητα από τους μηχανισμούς στήριξης.»

Η πολύ καλή πορεία της Τράπεζας επιβεβαιώθηκε και στις συναντήσεις με φορείς το προηγούμενο διάστημα. Αρχικά, με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ κ. Χαρίτση Αλέξανδρο, στον οποίο τέθηκαν προς συζήτηση μια σειρά από θέματα που αφορούν την συμμετοχή της Τράπεζας μας στα νέα προγράμματα που σχεδιάζει το υπουργείο στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020. Επίσης, τέθηκαν υπόψη του αρμόδιου υφυπουργού οι προτάσεις της Τράπεζας μας για την διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα. Ο υφυπουργός συνεχάρη την τράπεζα για την επιτυχή ως σήμερα πορεία και εξέφρασε την ευχή το επιτυχημένο μοντέλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν σήμερα Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος κ. Μπούκης αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική συνάντηση που είχε η Τράπεζα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρα, όπου διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά η πολύ καλή εικόνα των εποπτικών αρχών για την Τράπεζα μας. Ο κ. Διοικητής εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την πορεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και επεσήμανε την κορυφαία θέση που κατέχει στον κλάδο της με βάση τους εποπτικούς δείκτες. Με τον κ. Στουρνάρα έγινε αναλυτική συζήτηση για το μακροοικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα και διεθνώς, τις εξελίξεις στον Τραπεζικό χώρο, θέματα στρατηγικής της Τράπεζας και έγινε επίσης ανάλυση των παραγόντων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην περαιτέρω επέκταση των λειτουργιών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας.

Κατόπιν, ο κ. Τουρναβίτης αναφέρθηκε στην εξέλιξη των υφιστάμενων συνεργασιών που έχει η Τράπεζα με σημαντικούς φορείς όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, όπου μέσω του προγράμματος εγγυήσεων EaSIέχει ήδη στο 6μηνο που λειτουργεί χρηματοδοτήσει 30 επιχειρήσεις με σχεδόν 500.000€ σε μικροπιστώσεις, το ΕΤΕΑΝ αλλά και σε μία εξίσου σημαντική νέα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ). «Η συνεργασία της Τράπεζας μας με τον ΟΑΕΠ αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αναμφίβολα θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο για όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής μας. Το πρόγραμμα στο οποίο θα μετέχει η Τράπεζα μας επιτρέπει την χρηματοδότηση έως μέγιστου ποσού 1.000.000€ ανά πελάτη και μέχρι του 80% του κάθε ασφαλισμένου τιμολογίου εξαγωγής. Με απλά λόγια, ο πελάτης μας θα ασφαλίζει την εξόφληση του τιμολογίου του και άμεσα θα χρηματοδοτείται από την Τράπεζα μας σε ποσοστό έως και 80%, με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο, γρήγορες διαδικασίες και χωρίς καμία πρόσθετη εξασφάλιση. Αποτελεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας που θα επιτρέψει παράλληλα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να ελαχιστοποιήσουν τις επισφάλειες τους και να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις εξαγωγές τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει σύντομα στην Καρδίτσα για την υπογραφή της σύμβασης με τον ΟΑΕΠ.

Ακόμη η Τράπεζα μας θα μετέχει στον νέο κύκλο προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ που θα ανακοινωθούν σύντομα και περιλαμβάνει τις προκηρύξεις των προγραμμάτων ΤΕΠΙΧ και Εξ’ Οικονομώ. Κλείνοντας, ο κ. Τουρναβίτης επεσήμανε πως η Τράπεζα μας διαθέτει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις απαραίτητες συνεργασίες με φορείς για να επιτελέσει τον ρόλο της που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την πρόσβαση των μελών μας σε καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα.

Στην συνέχεια ο κ. Φύλλος αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των καθυστερήσεων και τις δυνατότητες που αυτό δίνει προκειμένου οι δανειολήπτες να μπορούν σε συνεργασία με την Τράπεζα να βρίσκουν μια βιώσιμη λύση για τις χρηματοδοτήσεις τους. Τόνισε επίσης, πως η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας έχει ήδη προσαρμοστεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης  καθυστερήσεων και εφαρμόζει απόλυτα τον αναθεωρημένο κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ. Η Τράπεζα σε αυτήν την περίοδο παρατεταμένης κρίσης έχει δώσει λύσεις σε δανειολήπτες  με προβλήματα εξυπηρέτησης και αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό μήνυμα το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες λύσεις είναι ρεαλιστικές και εξυπηρετούνται.

Κλείνοντας, επισήμανε πως ο τοπικός επιχειρηματίας έχει πολλούς λόγους να προτιμήσει την τοπική του Τράπεζα για τις συναλλαγές του, ο κυριότερος εκ των οποίων είναι πως η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας διαχειρίζεται τοπικά κεφάλαια, δημιουργώντας υπεραξία και ανάπτυξη στην οικονομία της περιοχής.-

 

Προηγούμενο άρθρο Ετήσια Γενική Συνέλευση Συλλόγου Μηχανικών Ν. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Απολογισμός του κοινωνικού έργου του Δ. Καρδίτσας τον Οκτώβριο