Ειδήσεις

Στην Καρδίτσα η ίδρυση του Εθνικού Αγροτικού Μουσείου Ελλάδας – Του Δομήνικου Βερίλλη


Όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία  Κονιόρδου, το Υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη συνολική αναβάθμιση των σχέσεων του πολιτισμού με την αγροτική ανάπτυξη.

Είναι μία πολύ καλή και αναγκαία πρωτοβουλία που όλοι ευχόμαστε γρήγορα να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 19 Μαρτίου 2017, η βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κυρία Άννα Βαγενά ανακοίνωσε ότι είχε συνάντηση εργασίας με την κυρία Υπουργό και ότι «Στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκε και το σχέδιο του Εθνικού Μουσείου Αγροτικού Κινήματος τού Κιλελέρ που η Λαρισαία βουλευτής τρέχει εδώ και καιρό».

Επειδή αυτή η περίοδος  χαρακτηρίζεται από μεγάλη κινητικότητα σε όλους τους τομείς θα ήθελα να ενημερώσω τον Δήμαρχο Καρδίτσα και τους Δημοτικούς Συμβούλους, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους , τους Βουλευτές τού νομού Καρδίτσας και κάθε φορέα της περιοχής μας ότι υπήρχε από το 2005 κατατεθειμένη η πρόταση για την ίδρυση του «Εθνικού Αγροτικού Μουσείου» στην Καρδίτσα.

Την πρόταση αυτή κατέθεσα αρχικά ,από 2005, ως πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας  και κατόπιν διεκδικήθηκε από το δήμο της Καρδίτσας. Μάλιστα στη συνέχεια, με βάση αυτή την πρόταση, είχαν κατατεθεί αναφορές και ερωτήσεις των τότε βουλευτών κ Σαλαγιάννη, Ρόβλια  και Ταλιαδούρου και απαντήσεις των Υπουργών Πολιτισμού και Γεωργίας κ Τατούλη και Κόντου χωρίς όμως τελικά να προχωρήσει η διαδικασία.

Ελπίζουμε, όμως, σήμερα, επιτέλους,να επανακινηθείη διαδικασία διεκδίκησή της από την Καρδίτσα μιας και είναι ένα ίδρυμα χρήσιμο για το νομό μας  και  την Ελλάδα γενικότερα

Στοχεύει στην καταγραφή της ιστορίας τού αγροτικού κινήματος, στην απόδοση τιμής στους αγωνιστές εκείνης της περιόδου αλλάκαι στη μελέτη και προβολή των σύγχρονων αγροτικών προβλημάτων της χώρας μας.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Η έδρα του Εθνικού Αγροτικού Μουσείου πρέπει να ορισθεί η Καρδίτσα όχι γιατί,στη Θεσσαλία, δεν πρέπει να γίνονται τα πάντα στο νομό της Λάρισα αλλά, κυρίως, γιατί η Καρδίτσα είναι η μόνη κατάλληλη πόλη που μπορεί να φιλοξενήσει τη λειτουργία με τον καλύτερο τρόπο.

-Η Καρδίτσα υπήρξε η «πρωτεύουσα» της μεγάλης  «Αγροτικής Εξέγερσης των κολίγων της Θεσσαλίας»και  η κοιτίδα του αγροτικού κινήματος.Εδώ προγραμματίστηκαν οι διεκδικήσεις και εδώ έγιναν οι πρώτες και οι μεγαλύτερες  αγροτικές εξεγέρσεις (έστω και αν σήμερα γιορτάζεται  στο Κιλελέρ). Επίσης Καρδιτσιώτες ήταν, σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο, οι περισσότεροι πρωταγωνιστές του αγροτικού ζητήματος για πολλές δεκαετίες. Όχι μόνον των αγώνων ( Μπούσδρας, Σταμούλης, Σάλτηςκ.λ.π) αλλά και των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών ( Σίδερης, Γ. Καραϊσκάκης (εγγονός), Πλαστήρας, Αλεανδρήςκ.λ.π.).

-Από άποψη, δε, λειτουργίας στις σύγχρονες συνθήκες και με προοπτική τη στήριξη και την προώθηση λύσεων σε σύγχρονα αγροτικά προβλήματα , το ίδρυμα αυτό, μπορεί να γίνει αποδοτικό μόνον σε μία μεγάλη «αγροτική» πόλη, στο κέντρο του κάμπου με παράδοση στα αγροτικά ζητήματα, την ύπαρξη σχολών ΤΕΙ και Οργανισμών που σχετίζονται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοπονία.

-Επίσης υπάρχουν και οι χώροι όπου μπορούν να στεγαστούν άμεσα και να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις η λειτουργία του. Αντίθετα, βέβαια , τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχουν στην κοινότητα του Κιλελέρ.

Συμπερασματικά η ίδρυση του Εθνικού Αγροτικού Μουσείου στην Καρδίτσα τιμά την ιστορία του Αγροτικού Κινήματος της Ελλάδας,  ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια και αποτελεί ένα βήμα για την ανάδειξη και αναζήτηση τρόπων επίλυσης των σύγχρονων αγροτικών προβλημάτων. Γι’ αυτό είναι υπόθεση όλων μας.

 

Προηγούμενο άρθρο ΕΛΜΕ: Απόσυρση της εγκυκλίου για τις εγγραφές μαθητών ηλεκτρονικά
Επόμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε η Ελεύθερη Δανειστική Βιβλιοθήκη