Ειδήσεις

Συμμετοχή της Ραδιολέσχης Καρδίτσας στο HF Field Day και στο 23ο Ham Fest


Το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Σεπτεμβρίου η Ραδιολέσχη Καρδίτσας έλαβε μέρος σε δύο σημαντικές ραδιοερασιτεχνικές εκδηλώσεις.  Η πρώτη ήταν το HF Field Day, ως Ημέρα Υπαίθρου θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε στα ελληνικά, ένας διαγωνισμός επικοινωνίας μέσω ασυρμάτου, που εδραιώθηκε για την εξάσκηση – εκπαίδευση σε καταστάσεις εκστρατείας – ανάγκης, δηλαδή σε πρόχειρη – αυτοσχέδια εγκατάσταση σταθμού ασυρμάτου ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ με παροχή ενέργειας εκτός δικτύου (π.χ. μπαταρίες, φωτοβολταϊκά, γεννήτρια) και 24ωρη λειτουργία με βάρδιες… όπως ακριβώς θα γίνει στην πραγματικότητα αν κάποτε χρειαστεί.

Σκοπός του Field Day είναι η επαφή των διαγωνιζομένων με σταθμούς εντός ή εκτός Ελλάδας, σε όλες τις μπάντες από τα 160M μέχρι και τα 10M, με τροφοδοσία εκτός δικτύου ΔΕΗ, με απώτερο στόχο την εκπαίδευσή τους στη λειτουργία και το χειρισμό του ραδιοερασιτεχνικού τους σταθμού κάτω από συνθήκες φορητής ή κινητής εγκατάστασης.

Για το λόγο αυτό έγινε εγκατάσταση σταθμού ασυρμάτου σε συνθήκες εκστρατείας στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, δίπλα από την πλαζ Λαμπερού και από εκεί τα μέλη της Ραδιολέσχης, από το μεσημέρι του Σαββάτου 1/9 μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής 2/9, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με όσο το δυνατόν πιο μακρινές περιοχές και με την ελάχιστη δυνατή ισχύ εκπομπής.

Κατάφεραν να επικοινωνήσουν με 450 περίπου ραδιοερασιτέχνες σε Ελλάδα, Ευρώπη, Ρωσία και Αμερική, με πιο μακρινές επαφές στο Περού, την Κούβα, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ιδιαίτερη χαρά υπήρξε κατά την επικοινωνία με Έλληνες που διαμένουν στο Λονδίνο, την Φινλανδία και τη Γερμανία.

Η δεύτερη εκδήλωση ήταν η 23η Πανελλήνια Ραδιοερασιτεχνική Συνάντηση (Ham Fest), που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2/9 στη Λάρισα. Μια εκδήλωση που συμμετέχουν ραδιοερασιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα, σύλλογοι που προβάλλουν τη δράση τους, έμποροι με ραδιοερασιτεχνικά προϊόντα, ακόμη και ιδιώτες που ενδιαφέρονται να πουλήσουν κάποιο μέρος του ραδιοερασιτεχνικού τους εξοπλισμού. Το Ham Fest αποτελεί επίσης και ένα χώρο γνωριμίας και συνάντησης ανθρώπων που γνωρίζονται επικοινωνώντας μέσω των ερτζιανών και τώρα είναι η ευκαιρία να γνωριστούν και δια ζώσης, αλλά και να ανταλλάξουν τεχνικές πληροφορίες, γνώσεις και εμπειρίες από το χώρο των ραδιοκυμάτων.

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας συμμετείχε για μια ακόμη φορά με περίπτερο, στο οποίο πρόβαλε με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό,  τις δραστηριότητές της στους τομείς του ραδιοερασιτεχνισμού και της πολιτικής προστασίας στην οποία συμμετέχει ως εθελοντική οργάνωση, καθώς και το νομό μας. Στο περίπτερό μας οι επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν μέσα από τις δύο μεγάλες οθόνες, εικόνες από τη δράση μας, αλλά και το πληροφοριακό, τουριστικού ενδιαφέροντος DVD, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και να προμηθευτούν έντυπο ενημερωτικό υλικό για τα μνημεία, τα αξιοθέατα, τους χώρους φυσικής ομορφιάς, κλπ του τόπου μας.

Το περίπτερό μας επισκέφτηκε και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης, κ. Αθανάσιος Παιδής, με τον οποίο είχαμε μια σύντομη και εποικοδομητική συζήτηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σχολικό bazaar στην Καρδίτσα από το Χαμόγελο του Παιδιού
Επόμενο άρθρο Απολογισμός δεδομένων: Γιορτή Λήξης