Ειδήσεις

Συμφωνία – σταθμός για την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας


Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Επιμελητηρίου, παρουσιάστηκε, το απόγευμα της Τρίτης, από την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας η συμφωνία που υπέγραψε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ).

Σήμερα αποτελεί για την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας μια πραγματικά ξεχωριστή ημέρα καθώς σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο, ένα σημείο σταθμό μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όταν αποφάσισε να στραφεί προς την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και συνεργειών αλλά και ταυτόχρονα η αρχή μιας νέας περιόδου, όπου με την βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, θα μπορέσει να διαδραματίσει ακόμη ποιο αποφασιστικό ρόλο για την ανάπτυξη των τοπικών παραγωγικών συστημάτων.

Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος κ. Μπούκης, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας το να γίνεται η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που υπογράφει με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, και αποδεικνύει την σημαντικότητα του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ένα τραπεζικό ίδρυμα όταν έχει ξεκάθαρη και σαφή πολιτική, την οποία ακολουθεί αδιάκοπα και ειδικότερα τώρα τα χρόνια της σημαντικής της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Η συμφωνία αφορά στην παροχή εγγυήσεων από πλευράς του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για την δημιουργία χαρτοφυλακίου δανείων μικροχρηματοδοτήσεων έως του ποσού των 5.000.000€. Τα δάνεια που θα χορηγηθούν από κεφάλαια της Συνεταιριστική Τράπεζα θα είναι εγγυημένα σε ποσοστό 80%από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και μπορούν να φτάσουν έως του ποσού των 25.000€ ανά δικαιούχο. Ωφελούμενοι της δράσης μπορεί να είναι οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία, ανεξαρτήτου νομικής μορφής, αρκεί να εμπίπτει στον χαρακτηρισμό της μικρο-εταιρείας, δηλαδή να έχει προσωπικό έως 10 άτομα και κύκλο εργασιών έως 2.000.000€.  Τα δάνεια θα μπορούν να χορηγηθούν με όλες τις μορφές τακτής λήξης, πλην ανοικτών αλληλόχρεων λογαριασμών και η διάρκεια τους δεν θα ξεπερνά τα 5 χρόνια.

Τα οφέλη για το μέλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας είναι πολλά, μιας και αρχικά τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονα χρηματοδοτικά προϊόντα, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν προνόμιο των επαγγελματιών της περιφέρειας.

Τα μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, μέσω της εγγύησης που θα προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα, μειώνοντας σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης και λειτουργίας τους, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητας τους.

Μπορούν να ωφεληθούν από τις γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης που ακολουθεί η Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και καθώς τα εγκριτικά κλιμάκια βρίσκονται όλα εδώ στον Νομό μας, δεν θα υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και περιττή αναμονή από τους ωφελούμενους.

Επιπλέον, μπορεί να συνδυαστεί με τα επενδυτικά προγράμματα του ΈΣΠΑ και του ΟΕΑΔ, εφόσον από τους αντίστοιχους οδηγούς τωνπρογραμμάτων επιτρέπεται ο τραπεζικός δανεισμός.

Το σημαντικότερο ωστόσο όφελος, προκύπτει από την δυνατότητα που θα έχουν οι πελάτεςκαι τα μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας για πρόσβαση σε υπηρεσίες επιχειρηματικής στήριξης,με την υποστήριξη της Αναπτυξιακή Καρδίτσας.

Θα μπορούν οι ωφελούμενοι του προγράμματος να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες συμβουλευτικής, mentoring, αξιολόγησης και υποβοήθησης στην σύνταξη επενδυτικού σχεδίου και σε μια σειρά δράσεων που θα αναλύσει περισσότερο η ΑΝΚΑ στο αμέσως προσεχές διάστημα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει την Συνεταιριστική Καρδίτσας περισσότερο ισχυρή και αισιόδοξη.

Έχει πλέον μια πολύ ισχυρή συνεργασία, ένα σημαντικό στοιχείο στην φαρέτρα της, και ένα πολύτιμο συνεργάτη πλέον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Σίγουρα οι συνέργειες της θα συνεχιστούν, οι προσπάθειες της Τράπεζας δεν θα σταματήσουν και στο προσεχές μέλλον θα είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει νέα προγράμματα που θα καλύψουν και μεγαλύτερα ποσά και περισσότερους κλάδους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπεινα καταστεί σαφές πως η σημερινή μέρα δεν αφορά μια μεμονωμένη πρωτοβουλία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας,  ξεκομμένη από το συνολικό επιχειρησιακό της πλάνο.

Είναι μια πρωτοβουλία που στηρίζεται στην μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία της στην παροχή μικροπιστώσεων, παράγοντας αυξημένη προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία.

Είναι μια πρωτοβουλία που θα βοηθήσει σημαντικά στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ειδικά των ασθενέστερων και των ομάδων που χρειάζονται πραγματική στήριξη στις μέρες μας.

Θα βοηθήσει σημαντικά τους μικροεπαγγελματίες που η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους δοκιμάζεται, τους ανέργους επιστήμονες που έχουν όνειρα και φιλοδοξίες, τους συνεταιρισμούς νέας γενιάς που προσπαθούν να στήσουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο οικονομίας.

Και ειδικότερα στην στήριξη του πρωτογενούς τομέας και στις μικρές μεταποιητικές μονάδες του αγροτοδιατροφικού τομέα, τον οποίο η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας θεωρεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Είναι η αρχή λοιπόν σήμερα, μιας νέας πορείας για την ΣυνεταιριστικήΤράπεζα Καρδίτσας που σύντομα ευελπιστούμε να επεκταθεί και να ισχυροποιηθεί με την βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων  και σε νέους τομείς, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη υπηρεσία και πόρο, ώστε συντονισμένα, να μπορέσει να λειτουργήσει επ’ ωφελεία της κοινωνίας, που είναι άλλωστε και ο σκοπός της.

Προηγούμενο άρθρο Πολιτικό μνημόσυνο για το Χαρίλαο Φλωράκη
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ