Τα Ρογκατσάρια αναβίωσαν στον Παλαμά

04 Ιανουαρίου 2019

 Ένα  παμπάλαιο έθιμο των Χριστουγέννων με το οποίο επιδιώκεται η αποπομπή των κακών πνευμάτων διατηρείται μέχρι σήμερα στον Δήμο Παλαμά και αυτό δεν είναι άλλο από ταΡουγκάτσια ήΡουγκατσάρια’.
Η λέξη αυτή προέρχεται από τον ήχο που βγάζουν τα κουδούνια, τα οποία κρεμούν στη μέση τους οι ρουγκατσαραίοι.

Το Λαϊκό δρώμενο των Ρουγκατσαραίων εκτυλίσσεται από την πρώτη του Γενάρη, του Αϊ Βασιλιού ανήμερα μετά την λειτουργία και τελειώνει την παραμονή των Φώτων, του Σταυρού το μεσημέρι που φωτίζει ο παπάς. Το έθιμο αυτό είναι καθαρά ειδωλολατρικό που κατόρθωσε όμως  να διατηρηθεί στα χρόνια του χριστιανισμού.

Τα Ρογκατσάρια είναι έθιμο της λαϊκής αγροτικής λατρείας και σαν τέτοιο είναι γεμάτο μαγείες και συμβολισμούς. Οι Ρουγκαταραίοι χτυπούν τα κουδούνια δυνατά και κάνουν θόρυβο για να ξυπνήσουν τη γη (Γαία) τη θεά της γονιμότητας, να ξυπνήσουν τις θεότητες της γης, αυτές της δυνάμεις που θα βοηθήσουν για τη ζωή και την ανάπτυξη των σπόρων της γης και των δέντρων, που θα δώσουν την άνοιξη και το καλοκαίρι τους καρπούς, τους τόσο απαραίτητους για την ζωή των ανθρώπων. Πέρα όμως από όλα αυτά η μεταμφίεση, οι κινήσεις και οι εκφράσεις του θιάσου αυτού αποτελούν ένα σύνολο με στοιχεία μαγικά και συμβολικά.

Τις πέντε αυτές ημέρες ΄μπλούκια΄Ρουγκατσαραίων από την έδρα του Δήμου αλλά και από πολλές Τοπικές Κοινότητες γυρίζουν τα σπίτια και μαζεύουν κρέατα, λουκάνικα και άλλα προϊόντα. Ένα τέτοιο ΄μπλούκι΄ επισκέφτηκε και το Δημαρχείο Παλαμά και ξεσήκωσε τους υπαλλήλους με τους ήχους των τεράστιων κουδουνιών, διώχνοντας παράλληλα και τα κακά πνεύματα. Ο Δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, τους οδήγησε σε όλα τα γραφεία και στο τέλος τους κέρασε γλυκά, τους ευχήθηκε χρόνια πολλά και τους παρότρυνε να αναβιώνουν κάθε χρόνο αυτό το παμπάλαιο έθιμοαλλά και τους επισήμανε πως έχουν χρέος να το μεταλαμπαδεύσουν και στις επόμενες γενιές.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Νοέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30EC