Ειδήσεις

Την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών υπερασπίστηκε ο Κώστας Τσιάρας


Την ανεξαρτησία των Διοικητικών Δικαστών και του Συμβουλίου της Επικρατείας υπερασπίστηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στον χαιρετισμό που απηύθυνε, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Διοικητικών Δικαστών, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην ομιλία του ο Καρδιτσιώτης Υπουργός υπογράμμισε πως, «η διοικητική δικαιοσύνη διαθέτει στη φαρέτρα της ισχυρά εχέγγυα προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, σύμφωνα με τις βασικές επιλογές του συνταγματικού νομοθέτη του 1975» και πως για περισσότερα από σαράντα χρόνια, η Διοικητική Δικαιοσύνη παραμένει το ισχυρότερο θεσμικό αντίβαρο προς το νομοθετικό και εκτελεστικό σώμα, που ρέπουν εγγενώς προς τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία».

«Το σύστημα αυτό, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του, όπως εξελίχθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις. Άλλοτε δε ανοίκειες επιθέσεις. Πρόκειται, όμως, για τα ίδια Δικαστήρια που έκριναν αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό εκείνο που ύφαινε ένα νέο πέπλο αδιαφάνειας, διαπλοκής και εξάρτησης της πολιτικής ζωής από κέντρα και παράκεντρα της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ανοίκειες αυτές επιθέσεις που δέχτηκε στην πρόσφατη ιστορία της η Διοικητική Δικαιοσύνη, ανήκουν στο παρελθόν. Δεν πρέπει όμως να αφεθούν στη λήθη, που θα τους επιτρέψει να επαναληφθούν» είπε ο Κώστας Τσιάρας αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχτηκε στο παρελθόν η διοικητική δικαιοσύνη στη χώρα μας.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός ανέπτυξε τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος, που διασφαλίζει την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα των δικογράφων, ενώ παράλληλα επιταχύνει τη διοικητική δίκη. Αναφορικά με τα σχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Κώστας Τσιάρας διασαφήνισε πως «θα προχωρήσει σε βαθιές τομές στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, προκειμένου να βελτιώσει άμεσα τους χρόνους της απονομής της, να ενισχύσει την προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητα των αποφάσεών της και να διευκολύνει έμπρακτα το έργο των Διοικητικών Δικαστών». Παράλληλα, προανήγγειλε ρυθμίσεις για την καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων στους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου.

Τέλος, στην τοποθέτησή του ο Καρδιτσιώτης Υπουργός ζήτησε τη συνεργασία των Δικαστικών Ενώσεων στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που προετοιμάζονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων, ενώ όπως υποστήριξε «η ανάπτυξη της συνεργασίας και η επίτευξη συναινέσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης, ωφελούν πρωτίστως τον ίδιο τον πολίτη και την καθημερινότητά του. «Κοινός στόχος της πολιτικής ηγεσίας, των Δικαστών και του νομικού κόσμου είναι η προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών του και των δικαιωμάτων του, η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η άρση των εμποδίων στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου», είπε κλείνοντας ο Κώστας Τσιάρας.

Προηγούμενο άρθρο Συγχαρητήρια του Δημάρχου στην Ντρισμπιώτη
Επόμενο άρθρο Εντυπωσίασαν οι αθλήτριες του Amarilis στο 5o Πρωτάθλημα Αισθητικής Γυμναστικής!