Ειδήσεις

Το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας ενημερώνει για το νέο κοροναϊό


Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Μεταδίδεται πολύ εύκολα, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό COVID-2019, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος (καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα), έως και πολύ σοβαρά όπως πνευμονία, δυσκολία στην αναπνοή.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τα συμπτώματα χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς είναι:

  • Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι
  • Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.
  • Να διατηρούνται αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, μεταξύ των κοινωνικών επαφών,

ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό

  • Να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τη μύτη, το στόμα και τα μάτια

Σε περίπτωση που κάποιος εκδηλώνει τα συμπτώματα θα πρέπει  πρώτα να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό του ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ: 2105212054).

Σε περίπτωση που κάποιος προσέλθει στον χώρο των Επειγόντων του νοσοκομείου εκδηλώνοντας οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα οφείλει να φορά μάσκα αναπνευστικής προστασίας.

Τέλος συστήνουμε σε όλο τον πληθυσμό να μην προσέρχεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας για επισκεπτήριο παρά μόνο και εφόσον κρίνεται απαραίτητο από το ιατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό.

Παρακαλούμε σε κάθε περίπτωση, όποιος προσέλθει να τηρεί αυστηρά τις ώρες επισκεπτηρίου 16:00- 18:00 και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του προσωπικού.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Σύλληψη φυγόποινου στην Καρδίτσα