Ειδήσεις

Το ΚΚΕ για το θάνατο του Σοφαδίτη Θανάση Βλόντζου


Η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) και η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ) του ΚΚΕ, με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούν το σ. Θανάση Βλόντζο, μέλος της ΚΕΟΕ και επί σειρά ετών μέλος της ΚΕ του Κόμματος, που έφυγε, το βράδυ της Πέμπτης, από τη ζωή, αφού έδωσε παλικαρίσια μάχη με την ασθένειά του.

Ο σ. Θανάσης γεννήθηκε το 1955, με καταγωγή από τους Σοφάδες Καρδίτσας. Γιος εργατικής, αγωνιστικής οικογένειας με τον πατέρα του να γνωρίζει τις διώξεις του αστικού κράτους και να εξορίζεται στη Μακρόνησο και τη μητέρα του αντάρτισσα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ο σ. Θανάσης, βιομηχανικός εργάτης οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1978, μετά τη μεγάλη απεργία της ΒΙΑΜΑΞ, όπου δούλευε από τα νεανικά του χρόνια και όντας δραστήριο μέλος του σωματείου της Ένωσης Αμαξωμάτων και στη συνέχεια και του Διοικητικού του Συμβουλίου. Από νωρίς στην κομματική του ζωή ανέλαβε υπεύθυνες χρεώσεις στις εργατικές οργανώσεις στη ΒΙΑΜΑΞ και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου εργάστηκε από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, στην Κομματική Επιτροπή Μεγάλων Εργοστασίων και υπεύθυνος των εργοστασιακών Οργανώσεων στο πλαίσιο της Αχτίδας Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Τα επόμενα χρόνια ανέλαβε στελεχικές θέσεις στην καθοδήγηση των εργατικών κομματικών οργανώσεων της Αθήνας και του Πειραιά ως Γραμματέας Εργατικών Αχτίδων, μέλος των Επιτροπών Πόλης της ΚΟΑ και της ΚΟΠ. Στο συνδικαλιστικό κίνημα ο σύντροφος Θανάσης, με την πρωτοπόρα δράση του για τα δίκια της εργατικής τάξης, διετέλεσε μέλος του ΔΣ του σωματείου του Σκαραμαγκά και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ παλεύοντας με τις ταξικές δυνάμεις τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Το διάστημα της κρίσης στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και της εσωκομματικής διαπάλης στο ΚΚΕ ο σύντροφος Θανάσης Βλόντζος αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στις οπορτουνιστικές δυνάμεις για τη διατήρηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ. Συνέβαλε αποφασιστικά για την ανασυγκρότηση των κομματικών του οργανώσεων, ειδικά στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και τα μεγάλα εργοστάσια.

Στο 13ο Συνέδριο, το Φλεβάρη του 1991, εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή, στην οποία επανεκλεγόταν έως και το 17ο Συνέδριο, ενώ από το 18ο, το 2009, μέχρι και σήμερα, ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Ο σ. Θανάσης διακρινόταν για την σεμνότητά του, την ανιδιοτέλεια στο Κόμμα και στην τάξη του, την παλικαριά και την ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των δυσκολιών. Υπηρέτησε τις αρχές και τους σκοπούς του ΚΚΕ με ακλόνητη πίστη στο σοσιαλισμό – κομμουνισμό ως το τέλος της ζωής του.

Η ΚΕ και η ΚΕΟΕ εκφράζουν τα πιο θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στη γυναίκα του Αγγέλα και στους δύο γιους του, Γιώργο και Κωνσταντίνο.

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα των εμποροϋπαλλήλων για συμμετοχή στο συλλαλητήριο
Επόμενο άρθρο Το ΜέΡΑ25 κοντά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς