- Karditsa News - https://www.karditsanews.gr -

Το Συνδικάτο Οικοδόμων για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα και στο νομό μας με τελευταίο το σεισμό, που έγινε στα ορεινά και είχε σαν αποτέλεσμα υλικές καταστροφές σε κατοικίες και στο ορεινό οδικό δίκτυο. Εδώ και πάρα πολύ καιρό το Συνδικάτο έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των λαϊκών οικογενειών στην περιοχή μας όχι μόνο από την άποψη της αντιπλημμυρικής προστασίας, που το βιώνουν ιδιαίτερα οι σύμμαχοί μας μικρομεσαίοι αγρότες κάθε φορά που βρέχει, αλλά και της αντισεισμικής θωράκισης.

Γνωρίζουμε καλά ότι η τεχνική και η επιστήμη αξιοποιείται για την διεύρυνση της γκάμας των φονικών πολεμικών όπλων, για να μεγιστοποιούνται τα κέρδη του κεφαλαίου, να αυξάνονται αλματωδώς τα κέρδη των περισσότερων κατασκευαστικών εταιριών και από την άλλη ένας μετρίου μεγέθους σεισμός καταπονεί κατοικίες, που διαμένουν τα λαϊκά στρώματα.

Βιώνουμε το σχεδιασμό, που υπάρχει, για τα αιολικά πάρκα και από την άλλη δεν υπάρχει ούτε ένα γνωστό καταφύγιο για τους κατοίκους σε περίπτωση σεισμού.

Είναι προκλητικό από τη μια το ελληνικό κράτος να ξοδεύει τεράστια ποσά για στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό και από την άλλη η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων, των νηπιαγωγείων, των παιδικών σταθμών να είναι παμπάλαια, ασυντήρητα, να στερούνται αντισεισμικής θωράκισης, να κάνουν μάθημα τα παιδιά μας στην κυριολεξία σε επικίνδυνα κτίρια.

Τα τελευταία χρόνια, μέσα στην οικονομική καπιταλιστική κρίση, έγιναν τεράστια έργα και υποδομές, που γιγάντωσαν τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιριών, των εργολάβων. Δισεκατομμύρια πήγαν στις τσέπες των αρπακτικών του κατασκευαστικού κλάδου, για να γίνουν δρόμοι, που εμείς τελικά τους διπλό και τριπλοπληρώνουμε με τα διόδια. Από την άλλη,όμως, είναι από ελάχιστα μέχρι και ανύπαρκτα τα έργα, που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως σχολεία, νοσοκομεία, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης.

Τα στατιστικά στοιχεία λένε πώς η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα ξεπερνά το 80%. Ποια είναι όμως η ποιότητα της κατοικίας από άποψη περιβαλλοντικής και αντισεισμικής επάρκειας; Αυτή, την καθορίζει η επιδίωξη των κατασκευαστικών εταιριών για αύξηση των κερδών τους και όχι η ανάγκη κάλυψης των λαϊκών αναγκών για ποιοτική και επαρκή κατοικία. Οι κατασκευαστικές εταιρίες τα κονόμησαν φτιάχνοντας «κουτιά», χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό και τις απαιτούμενες αντισεισμικές προδιαγραφές και μάλιστα σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα. Για αυτό σήμερα έχουν διαμερίσματα απούλητα και δεν ιδρώνουν.

Αυτήν την ανάπτυξη την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, αυτή η ανάπτυξη έφερε την σημερινή κρίση που καλείται εδώ και χρόνια να πληρώσει ο λαός. Αυτή η ανάπτυξη είναι αιτία που σήμερα στην κυριολεξία έχουν στραγγίξει τις λαϊκές οικογένειες με την φορολογία, την αύξηση του ΦΠΑ, την καρατόμηση μισθών και ημερομισθίων, την μείωση των συντάξεων, των δώρων, των επιδομάτων. Αυτή η ανάπτυξη είναι που προωθείται και για το επόμενο διάστημα με το μεταμνημονιακό μνημόνιο που ζούμε και από την κυβέρνηση και από τα άλλα κόμματα, που μαζί συμφωνούν στη βάση της στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

Και το ερώτημα που θέτουμε είναι γιατί ενώ υπάρχουν διευρυμένες ανάγκες κατασκευής έργων εξυπηρέτησης λαϊκών αναγκών, κατασκευής κατοικιών, που να πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις από άποψη ασφάλειας και περιβάλλοντος, αυτά δεν γίνονται; Και από την άλλη η ανεργία στον κλάδο των κατασκευών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις;

Όσο προτεραιότητα έχει το καπιταλιστικό κέρδος είναι σίγουρο ότι οι λαϊκές ανάγκες θα παραμένουν ανικανοποίητες. Οι κρίσεις θα γίνονται όλο και πιο συχνές και πιο καταστρεπτικές με τη μαζική ανεργία και τη φτώχεια να αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα.

Το συνδικάτο ούτε σταμάτησε ούτε θα σταματήσει να πιέζει να παίρνονται μέτρα, ώστε να μειωθεί η ανεργία στον κλάδο, να γίνονται έργα για τις λαϊκές ανάγκες. Όμως αυτό, δεν θα μας οδηγήσει στην λογική και στην αυταπάτη, ότι μπορούν να κατακτηθούν χωρίς σκληρούς αγώνες και συγκρούσεις με ισχυρά συμφέροντα. Αγώνες, που θα έρχονται σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Είμαστε πεισμένοι ότι η λύση των λαϊκών προβλημάτων είναι συνδεδεμένη με τον κεντρικό σχεδιασμό, τον λαϊκό έλεγχο. Σήμερα είναι ώριμο και αναγκαίο η δημιουργία ενιαίου κρατικού κατασκευαστικού φορέα, αίτημα, που συνδέεται με τον αγώνα για άλλη πολιτική, ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: