Ειδήσεις

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά στην κορυφή της εκπαιδευτικής Ρομποτικής


Την Κυριακή 17 Μαρτίου, το 1ο Δ.Σ. Παλαμά διακρίθηκε με την 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στην κατηγορία “Ο εποικισμός του Άρη – Stories of tomorrow ”.

Η ομάδα των μαθητών της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του 1ου  Δ.Σ. Παλαμά με το όνομα “MarsAgrotica” και θέμα “Ντοματάκια από τον Άρη”, κατασκεύασαν και παρουσίασαν το ρομπότ Δήμητρα (από το όνομα της Θεάς της Γεωργίας), το οποίο μπορεί να φυτεύει ντομάτες στο διαστημικό θερμοκήπιο του Άρη. Το ρομπότ μπορεί να ανοίξει λάκκους φύτευσης στην επιφάνεια του Άρη (και μάλιστα σε όποιο σημείο οριστεί με μετακινούμενους δείκτες), να τοποθετήσει τους σπόρους με ακρίβεια και στη συνέχεια να καλύψει τους σπόρους με χώμα. Η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, ενώ παράλληλα όλα τα στάδιά της, εμφανίζονται ταυτόχρονα με animation στην οθόνη του υπολογιστή.

Οι μαθητές της Χρυσής Ομάδας είναι:

  • Διδάγγελος Γιώργος (αρχηγός της ομάδας)
  • Βασδέκα Ιωάννα (μηχανικός lego)
  • Μπαλαδήμα Ρόζα (μηχανικός lego)
  • Ντίκας Βασίλης (προγραμματιστής)
  • Παπαμαργαρίτη Πηνελόπη (μηχανικός lego, σκηνικό)
  • Τσιάπουλας Δημήτριος (προγραμματιστής)
  • Πατούνη Άννα-Μαρία (αναπληρωματικό μέλος, μηχανικός lego, σκηνικό)
  • Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου (αναπληρωματικό μέλος, μηχανικός lego)

Προπονητής: Μαυραντζάς Νικόλαος (εκπαιδευτικός Πληροφορικής του Σχολείου).

 

Περιγραφή κατασκευής: Το ρομπότ μας είναι ένας τροχοφόρος διαστημικός αυτόματος φυτευτής. Χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή, 2 hubs LEGO WeDo 2.0, 3 κινητήρες, έναν αισθητήρα απόστασης και ένα μικρόφωνο. Στις διαθέσιμες 4 θύρες (Α, Β, C, D) των 2 hubs συνδέουμε αντίστοιχα:

Α: Τον κινητήρα κίνησης του ρομποτικού οχήματος.

Β: Τον αισθητήρα απόστασης για την αυτόματη εύρεση των θέσεων σποράς, αλλά και της αυτόματης περιστροφής του κουβά εκσκαφής στη σωστή γωνία, ώστε να σκεπάσει τους σπόρους με το χώμα.

C: Τον κινητήρα ελέγχου του κουβά εκσκαφής.

D: Τον κινητήρα αυτόματης τοποθέτησης σπόρων.

Η διαδικασία ανοίγματος λάκκων και η φύτευση ολοκληρώνεται χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο του υπολογιστή ως διακόπτη αφής τον οποίο πιέζει η ‘Δήμητρα’. Στη συνέχεια το ρομπότ επιστρέφει στην αρχική θέση και ταυτόχρονα σκεπάζει τους σπόρους με το χώμα.

Τέλος, ευχαριστούμε το Δ.Σ. Προαστίου, με το οποίο ο εκπαιδευτικός ξεκίνησε την κατασκευή πέρσι, για την συμβολή του στο έργο.

Προηγούμενο άρθρο Τριάντα δύο νέες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας στον Αναπτυξιακό Νόμο
Επόμενο άρθρο Παράσταση διαμαρτυρίας φορέων για τις προαγωγές των μαθητών