Ειδήσεις

Το 2ο Γυμνάσιο Καρδίτσας στο Κάστρο Πλαταμώνα


Στα πλαίσια των προγραμμάτων «Κάστρα, ιστορία και περιβάλλον στα μνημεία του παρελθόντος» και «Φυσικό περιβάλλον και νομοθεσία»  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30-4-2018 εκπαιδευτική εκδρομή από τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου Καρδίτσας στους παραδοσιακούς οικισμούς Αμπελάκια – Παλαιό Παντελεήμονα και στο Κάστρο του Πλαταμώνα. Οι μαθητές αρχικά περιηγήθηκαν στον παραδοσιακό οικισμό του Ν. Λάρισας, Αμπελάκια, θαύμασαν την αρχιτεκτονική των αρχοντικών, επισκέφτηκαν τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε τον 15ο αιώνα με τις σπάνιες τοιχογραφίες,  καθώς και την κεντρική εκκλησία του χωριού Αγία Παρασκευή. Στη συνέχεια ανέβηκαν στο κάστρο του Πλαταμώνα, κτισμένο σε νευραλγική θέση στα Ν.Α του Ολύμπου, θαύμασαν την αρχιτεκτονική του κάστρου, τον κεντρικό πύργο του, τα ερείπια κατοικιών και εκκλησιών του 10ου μ.Χ. αιώνα, το σύστημα ύδρευσης , την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής  και τη μαγευτική θέα στα παράλια του Ν. Πιερίας.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στον επόμενο παραδοσιακό οικισμό, αυτόν του Αγίου Παντελεήμονα χτισμένο επίσης στις πλαγιές του Ολύμπου, που από το 1980 άρχισε να αναπαλαιώνεται. Στην κεντρική πλατεία με τα πλατάνια οι μαθητές περιηγήθηκαν στην παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο, τα όμορφα καταστήματα με τα σουβενίρ, τα καλντερίμια του χωριού και γευμάτισαν σε ταβέρνα του οικισμού. Η εκδρομή έκλεισε με μια περιήγηση στην παραλία του Πλαταμώνα, όπου οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα.

Τους μαθητές συνόδευσαν ο Δ/ντής του σχολείου κος Παλαιοχωρίτης Αρ. και οι εκπ/κοί  Νάσιου Στ. , Τσιαντή Αν. και Τζιατζιάφης Δημ.

 

 

Προηγούμενο άρθρο 21 μετάλλια για την Α.Κ.Α.Κ. & τον ΑΣΚ Ολυμπιακό στα Ακρίσια 2018
Επόμενο άρθρο Let’s do it για την ΙΡΑ Καρδίτσας