Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του Διοικητηρίου

26 Σεπτεμβρίου 2009

 Μετά από δυο αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων που δικαίωσαν τις αποφάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής Έργων, υπογράφτηκε χθες η σύμβαση για την «Ανέγερση Διοικητηρίου στέγασης υπηρεσιών Ν.Α Καρδίτσας» προϋπολογισμού16.000.000 € με ΦΠΑ μεταξύ του Νομάρχη Καρδίτσας και του κ. Χρυσοχόου εκπροσώπου της εργοληπτικής επιχείρησης «ΕΡΓΟΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΒΤΕΕ» μειοδότρια του έργου με μέση έκπτωση 29%, παρουσία του Αντινομάρχη έργων Β. Νίκου, του πρώην Νομάρχη κ Β. Αναγνωστόπουλου και της Δ/ντριας Τεχνικών Υπηρεσιών Μ. Μήτσιου. Πιο συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου εκδόθηκε η αριθμ. 686/2009 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίπτονταν η προσφυγή εργοληπτικής επιχείρησης και δικαιώνονταν η Νομαρχιακή Επιτροπή Έργων Υποδομής & Ποιότητα Ζωής σε όλες τις αποφάσεις που είχε πάρει μέχρι τότε για την ανάδειξη του αναδόχου ώστε να εκτελεστεί το έργο του Διοικητηρίου ενώ στη συνέχεια στις 21 Αυγούστου κοινοποιήθηκε στην Νομαρχία Καρδίτσας η αριθμ. 398/2009 πράξη του το Ε κλιμάκιου του Ελεγκτικού συνεδρίου σύμφωνα με την οποία «μετά από έλεγχο που έκανε σε όλους τους φακέλους με τα στοιχεία της διαδικασίας ανάδειξης του αναδόχου αποφάσισε ότι δεν υπάρχει κώλυμα για την υπογραφή της σύμβασης για την «Ανέγερση Διοικητηρίου στέγασης υπηρεσιών Ν.Α Καρδίτσας» προϋπολογισμού16.000.000,00€ με ΦΠΑ  Μετά από αυτές τις εξελίξεις καλέστηκε ο ανάδοχος για ενημέρωση των απαραίτητων εγγράφων και κατάθεση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης τα οποία και προσκόμισε και έτσι έπεσαν οι πολυπόθητες υπόγραφες για ένα έργο που το παλεύουν οι φορείς του νομού για πάνω από 40 χρόνια. Η κατασκευή του έργου θα αρχίσει άμεσα και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μετά από τριάντα μήνες δηλαδή στις 2-4-2012.

Ο κ. Αλεξάκος

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος δήλωσε: «Η έλλειψη Διοικητηρίου και η διασπορά των υπηρεσιών σε μισθωμένα και τις περισσότερες φορές τελείως ακατάλληλα κτίρια (20 διαφορετικά κτίρια εμβαδού 7.500 τ.μ. με μηνιαίο μίσθωμα σήμερα πλέον των 30.000,00€ το μήνα δηλ. 360.000,00€ το χρόνο) περιορίζουν όχι μόνο την ταχεία και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών και υπαλλήλων. Αν και είναι προφανής η ανάγκη στέγασης των υπηρεσιών σε ένα κτίριο αξίζει να αναφερθεί ότι:

– Ο κατακερματισμός των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την διασπορά των υπηρεσιών σε διάφορα κτίρια καθιστά αντικειμενικά αδύνατη τη λειτουργία ενιαίας γραμματείας, του ενιαίου πρωτοκόλλου της ενιαίας διοίκησης της ενιαίας οικονομικής υπηρεσίας όπως απαιτείται για την λειτουργία ενός ΝΠΔΔ όπως είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

– Η στέγαση όλων των υπηρεσιών σε ένα σύγχρονο κτίριο θα δώσει την δυνατότητα αξιοποίησης όλου του ανθρώπινου δυναμικού αυξάνοντας έτσι σημαντικά την παραγωγικότητα.

– Η άμεση συνεργασία των υπηρεσιών χωρίς άσκοπες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα των υπαλλήλων.

– Δίνεται η δυνατότητα στην πολιτική ηγεσία να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις υπηρεσίες επιτυγχάνοντας καλύτερο συντονισμό αλλά και ελέγχου υλοποίησης των αποφάσεων.

– Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη. Άμεση και γρήγορη όταν μάλιστα πρόκειται να συνεργαστούν δυο ή περισσότερες υπηρεσίες όπως συμβαίνει πολλές φορές για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης.

Για το λόγο αυτό από την ημέρα που αναλάβομε την διοίκηση του νομού καθημερινά μας απασχολούσε η κατασκευή του Διοικητηρίου. Σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ένα πρόβλημα που απασχολεί όλους μας εδώ και σαράντα χρόνια μπήκε στην τελική ευθεία για την κατασκευή του».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος

Ιδιαίτερα ευτυχής για τη χθεσινή ημέρα ήταν και ο πρώην Νομάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος. Ο κ. Αναγνωστόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι αυτό το έργο στοίχειωνε τη Ν.Α. Καρδίτσας και κυριολεκτικά τη «στέγνωσε» για να εξασφαλίσει τα προαναφερόμενα ποσά, αφού κάποιοι εξ Αθηνών υποστήριζαν ότι ακόμη και με 6 εκ. ευρώ το έργο μπορεί να κατασκευαστεί. Ο κ. Αναγνωστόπουλος ευχήθηκε στον εργολάβο καλή δουλειά και κατέληξε λέγοντας πως το νέο διοικητήριο θα αποτελέσει κόσμημα και σημείο αναφοράς για τη πόλη της Καρδίτσας.

Ο κ. Νίκου

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντινομάρχης κ Β. Νίκου τόνισε: «Η κατασκευή σύγχρονου Διοικητηρίου στην Καρδίτσα είναι πολύ παλαιά υπόθεση. Η σχετική αλληλογραφία των Υπηρεσιών της Νομαρχίας με τα αρμόδια Υπουργεία κ.ά για την εξεύρεση, την αγορά ή παραχώρηση χώρου και την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για την ανέγερση Διοικητηρίου ξεπερνά τις 500 σελίδες και κατατέθηκαν δεκάδες ερωτήσεις στην Βουλή και γράφθηκαν εκατοντάδες σχόλια στον Τοπικό τύπο. Αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των Φορέων και των κατοίκων του νομού και καταγράφεται από το 1970 σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα του νομού σαν σημαντικό έργο υποδομής που θα συμβάλλει στην βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και εστάλησαν από όλους τους Νομάρχες έγγραφα προς όλους τους Υπουργούς στην διάρκεια τις 40ετίας με αίτημα την κατασκευή του Διοικητηρίου. Σήμερα επιτέλους μετά από πολλές προσπάθειες πολλών χρόνων βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο για την κατασκευή του Διοικητηρίου αφού υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κατασκευής του έργου που θα γίνει από το ΕΑΠΝΑ-2 και από τους ΚΑΠ αφού άμεσα αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή του Διοικητηρίου Καρδίτσας ενός κτιρίου με αυξημένες λειτουργικές, αισθητικές και τεχνικές απαιτήσεις. Για το λόγο αυτό είμαστε πολύ ικανοποιημένοι».

Περιγραφή του κτιρίου

Το Διοικητήριο Καρδίτσας αφορά την ανέγερση ενός κτιρίου με αυξημένες λειτουργικές, αισθητικές, τεχνικές απαιτήσεις και σύνθετη λειτουργία και με βάση τα στοιχεία και σχέδια τα οποία υποβλήθηκαν στην υπηρεσία κατά το στάδιο της οριστικής μελέτης, παρουσιάζει τα παρακάτω ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά:

•1.  Γήπεδο-Περιβάλλον Χώρος

Το γήπεδο έχει έκταση 11.579,61 μ2 και είναι περίπου ορθογώνιου σχήματος. Η νότια πλευρά του συνορεύει με τον χώρο του στρατοπέδου, ενώ οι υπόλοιπες πλευρές με δρόμους.

Η κύρια πρόσβαση στο οικόπεδο γίνεται από την οδό Κουμουνδούρου, όπου δημιουργείται ένας υπαίθριος χώρος στάθμευσης 60 θέσεων.

Η πρόσβαση προς τον υπόγειο χώρο στάθμευσης του κτιρίου γίνεται μέσω ράμπας που διαμορφώνεται στην οδό Ολυμπίας.

Το κτίριο σχήματος Γ τοποθετείται στη βορειοδυτική γωνία του οικοπέδου και σε απόσταση 11μ. από το δυτικό όριο του οικοπέδου.

Δίνεται έμφαση στη σύνδεση του κτιρίου με το δημόσιο ανοικτό χώρο που δημιουργείται, τις πρασιές καθώς και στην εύκολη πρόσβαση του κτιρίου και από τους τρεις οδικούς άξονες.

2. Βασικά στοιχεία σύνθεσης του Διοικητηρίου

Η σύνθεση του κτιριακού συγκροτήματος έγινε με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του κτιρίου από τον βασικό δρόμο προσπέλασης της οδού Κουμουνδούρου. Στόχος του κτιρίου είναι η δημιουργία ενός συνόλου ογκοπλαστικά διαφοροποιημένου αλλά συνθετικά και μορφολογικά συνδυασμένο σε λειτουργικές ενότητες.

Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από:

  • Ø τη δυτική πτέρυγα κτίριο Α (ισόγειο, 1ος, 2 και 3ος όροφοι)
  • Ø τη βόρεια πτέρυγα κτίριο Β (3ος όροφος)
  • Ø τους κοινόχρηστους χώρους (αναψυκτήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) ισογείου-υπογείου όπου μέρος τους βρίσκεται κάτω από τον όγκο της βόρειας πτέρυγας αλλά διαφοροποιούνται ως προς τη χάραξη.

Το κτίριο Α ενοποιείται με το κτίριο Β στον 3° όροφο. Ενώ στο ισόγειο υπάρχει σύνδεση του κτιρίου Α με τους κοινόχρηστους χώρους.

Η αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου που μπορεί να λειτουργήσει και σαν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της σύνθεσης. Ξεκινάει από τη στάθμη του υπογείου όπου έχει έξοδο σε μία υποβιβασμένη αυλή με φύτευση και αβαθή λίμνη και φτάνει στο επίπεδο του ισογείου. Στο δώμα της διαμορφώνονται επίπεδα με κερκίδες που μπορούν να λειτουργήσουν σαν υπαίθριο θέατρο.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Σεπτέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930EC