Ειδήσεις

Υπόσχεση δεμένη με μια κόκκινη κλωστή!!!


Με δύο όμορφες δραστηριότητες, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου και η 2η εβδομάδα των  Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια μικρή χώρα με μια τεράστια ιστορία και μια μεγάλη παράδοση που δεν σταματά να μας εκπλήσσει και να μας διδάσκει. Ένα περίεργο έθιμο που έχουν στο χωριό «Παρανύμφοι» της Κρήτης εντυπωσίασε τα παιδιά στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού». Όποτε οι Παρανυμφιώτες θέλανε να προστατέψουν το χωριό τους από αρρώστιες ή άλλο κακό, ζώνανε όλο το χωριό με μαλλί γύρω από την εκκλησία και από τα σπίτια τους. Μετά από μέρες το μάζευαν και το πήγαιναν στην εκκλησία να το φτιάξουν κεριά.

Έτσι τα παιδιά του Αρτεσιανού έζωσαν τα δέντρα της πλατείας, τη βιβλιοθήκη, το ΚΑΠΗ….. με το μαγικό νήμα για να προστατέψουν τους παππούδες και γιαγιάδες αλλά και όλους τους συγχωριανούς από τον κορονοϊό και άλλες φυσικές θεομηνίες!!!

Τη δική τους υπόσχεση, ότι θα βρεθούμε του χρόνου τέτοια εποχή πάλι για να ανοίξουμε τα μπουκάλια με τα στοιχεία και τις προβλέψεις για το μέλλον, έδωσαν τα παιδιά στην παιδική βιβλιοθήκη παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου».

Πιο πριν, άκουσαν τη συγκινητική ιστορία της Anna Conomos «Η υπόσχεση» από τις εκδόσεις Ποταμός, σε αφήγηση της ηθοποιού Έφης Βλαχογιάννη και στη συνέχεια εμπνευσμένα από την ιδιαίτερη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, τα παιδιά, έδωσαν χρώμα σε παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πόλης μας και όχι μόνο!!!

Η συγκεκριμένη δράση σχεδιάστηκε από την κοινωνιολόγο Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην 2η Καλοκαιρινή Εκστρατεία, το 2013, που οργάνωσε και συντόνισε το Future Library.

            Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, ξεκινά η 3η εβδομάδα των δράσεων στις παρακάτω παιδικές βιβλιοθήκες:

            Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» – Τα ζάρια λένε ιστορίες με αρχή και τέλος. Δίνουμε στα παιδιά την αρχή και το τέλος μιας ιστορίας και μετά με τη βοήθεια των εικονοζαριών του Rory, φτιάχνουμε τη δική μας ταξιδιωτική και περιπετειώδη ιστορία!!!

            Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» – Βόλτα στην πόλη, βόλτα στη γειτονιά. Κάνουμε μια μικρή βόλτα γύρω από τη βιβλιοθήκη, ψάχνοντας για ίχνη ζώων, πουλιών, ανθρώπων και αφουγκραζόμαστε το σφυγμό της γειτονιάς μας, με όλες μας τις αισθήσεις, μέσα από τους ήχους, τις μυρωδιές, τα χρώματά της!!!

            Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» – Ποιητικά…ίχνη. Διαβάζουμε ποιήματα γνωστών ποιητών μας. Ποιήματα για μικρούς…. αλλά και για μεγάλους.. Φτιάχνουμε τα δικά μας ποιήματα με λέξεις αντικειμένων, αισθήσεων, εικόνων που βλέπουμε και συναισθημάτων που νιώθουμε.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινούν εντός του 2021 οι εργασίες στο βόρειο τμήμα του Ε65
Επόμενο άρθρο Οι κάτοικοι του παλιού οικισμού Σοφάδων συγκέντρωσαν χρήματα για να φτιάξουν τους δρόμους στις γειτονιές τους