Ειδήσεις

Όλα είναι έτοιμα για την 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας


Όλα είναι έτοιμα για την 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας που πραγματοποιεί από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου, στο άλσος του Παυσιλύπου, η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Αργιθέας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Το πρωί της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου, οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, ανακοινώνοντας το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής Γιορτής και καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις δράσεις.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν : ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης και εμπορίου κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 16ηςΟικολογικής Γιορτής, Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Δημήτρης Αραμπατζής, ο Συντονιστής κ. Αριστοτέλης Τσόγκας, η υπεύθυνη της Ομάδας Ημερίδας κ. Λίνα Σπυροπούλου και η υπεύθυνη της Ομάδας Εκθεσιακής Αγοράς – Φιλοξενίας κ. Ρίκα Μάμαλη.

 

Τοποθέτηση Ορέστη Ψαχούλα

Ο κ. Ορέστης Ψαχούλας τόνισε πως την Πέμπτη ξεκινάει μία σπουδαία Γιορτή με πολλαπλά μηνύματα και στόχους, μια Γιορτή την οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας σε ό, τι έχει να κάνει με το αστικό πράσινο, όπου αφιερώνεται η Γιορτή, αλλά και γενικότερα με όλα τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του.

 

Τοποθέτηση Δημήτρη Αραμπατζή

«Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας αποτελεί αναμφισβήτητα έναν καταξιωμένο θεσμό για την περιοχή μας με πανελλαδική εμβέλεια. Ένας θεσμός που από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα που φτάσαμε αισίως στην 16η διοργάνωση υπηρετεί με συνέπεια έναν πολύ σημαντικό σκοπό: Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της περιοχής μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, να αναδείξει τις αξίες της Οικολογίας και την ανάγκη να στραφούμε σε βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο αστικό πράσινο και στο ρόλο του πολίτη για την αναβάθμισή του, ο οποίος πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικός».

 

Τοποθέτηση Αριστοτέλη Τσόγκα

«Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας πιστή στο ραντεβού της όπως κάθε Σεπτέμβρη, συνεχίζει για 16η χρονιά να στέλνει θετικά μηνύματα κόντρα στο πείσμα των καιρών που πολεμούν τις συλλογικότητες και την συνεργασία, και θέτουν το περιβάλλον σε δεύτερη μοίρα, που μας θέλουν όλους καταναλωτές των άχρηστων και επικίνδυνων προϊόντων της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, που μας βλέπουν κι εμάς σαν προϊόντα, αναλώσιμα, σε ένα κόσμο που αρχίζει σιγά σιγά να μοιάζει με επιχείρηση.

Φέτος είναι μια χρονιά ενηλικίωσης για την Οικολογική μας γιορτή είναι τα “γλυκά δεκάξι” όπως λένε και αυτή τη χρονιά η γιορτή μας είναι ποιο μεγάλη από κάθε άλλη φορά, πιο συλλογική, πιο κατασταλαγμένη και πιο δυναμική. Ελάτε να ζήσουμε μαζί ένα μοναδικό εναλλακτικό τετραήμερο με οικολογικά τρόφιμα από όλα τα μέρη της Ελλάδας, με χειροτεχνίες, παράλληλες δράσεις, ομιλίες και εργαστήρια αλλά και προβολές και συναυλίες από την Πέμπτη 22 ως την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη».

 

Τοποθέτηση Λίνας Σπυροπούλου

«Οι λιγοστοί χώροι πράσινου που υφίστανται σήμερα στις πόλεις είναι κατακερματισμένοι και ασύνδετοι, τόσο μεταξύ τους όσο και με τον αστικό ιστό, ενώ η λειτουργική τους αξία και ο ρόλος τους ως υποδομή και χωρικός-αισθητικός σκελετός της πόλης εξασθενίζει συνεχώς. Καθημερινά, οι επιπτώσεις της έλλειψης οργανωμένων και συνδεδεμένων χώρων πρασίνου αντανακλώνται εξίσου στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, τα τρία αλληλένδετα συστατικά κάθε σύγχρονης πόλης.

Oι σύγχρονες τάσεις του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και της αειφορίας, προτάσσουν τους χώρους πρασίνου ως κύριο στρατηγικό εργαλείο. Η ρομαντική, ανθρωπομορφική και ίσως αισθητική αντιμετώπιση, έχει δώσει τη θέση της σε μια βιοκεντρική, οικολογική θεώρηση, σε μια αειφορική διαχείριση και αντιμετώπιση του αστικού και περιαστικού χώρου, όπου ο άνθρωπος ως πρωταγωνιστής προστατεύει και εξελίσσει τους χώρους πρασίνου».

 

Τοποθέτηση Ρίκας Μάμαλη

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Εκθεσιακή Αγορά θα λειτουργήσει στο άλσος του Παυσιλύπου, θα λάβουν μέρος πιστοποιημένοι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, όπως επίσης και χειροτέχνες με οικολογικά είδη χειροτεχνίας.

Συνολικά θα στηθούν 48 περίπτερα με εκθέτες από όλη την Ελλάδα, ενώ φέτος υπήρξε ρεκόρ συμμετοχών, γεγονός που καταδεικνύει και τη δυναμική του θεσμού αλλά που μεταφράζεται και σε ευρεία γκάμα προϊόντων».

 

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Απόγευμα

18:00 – 19:30 Ποδηλατικό καραβάνι σε χώρους πρασίνου της πόλης, με αφετηρία το άλσος του Παυσιλύπου

20:30 – 21:00 Εγκαίνια – Χαιρετισμοί

Παρουσιάζει η κ. Λίνα Σπυροπούλου

21:00 Συναυλία μουσικών συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας

 

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Πρωί

10:30 – 12:00 «Οι συνωμότες της τσουγκράνας»

Ευαισθητοποιούμε τα παιδιά για το αστικό πράσινο.

Παιδικές Βιβλιοθήκες ΔΟΠΑΚ

11:30 – 12:30 Παιχνίδι ανακύκλωσης για παιδιά

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου

12:30 – 13.30 Παιχνίδι ξενάγησης για παιδιά στο άλσος του Παυσιλύπου

Λίνα Σπυροπούλου, γεωπόνος – Ρίκα Μάμαλη, δασολόγος – Ευαγγελία Καριώτου, γεωπόνος

 

Απόγευμα

17:00 – 18:00 Γιόγκα για μικρούς και μεγάλους

Δήμητρα Πελεκούδα – Λιάνα Θεοδωροπούλου, γυμνάστριες

18:00 – 19:00 «Το παιχνίδι της ανακύκλωσης». Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας

19:00 – 20:00 Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά «Η φύση με θεατρικό βλέμμα»

«τέχνης παίδευσις», Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας

20:00 – 21:00 Στρογγυλό τραπέζι «Διατλαντικές Συμφωνίες : Οι Δούρειοι ίπποι του Αμερικανισμού».

Ομιλητές: Κώστας Λάμπος, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Συγγραφέας – Βάσω Κανελοπούλου, Εκπρόσωπος τύπου Πελίτι – Γιάννης Μπίλλας, Εκπαιδευτικός, Βιοκαλλιεργητής

21:00 Συναυλία μουσικών συνόλων του Μουσικού Γυμνασίου Καρδίτσας

 

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Πρωί

10:00 – 12:00 Εκπαιδευτική θεατρική δράση «Το παιδί και το δέντρο» με θέμα το αστικό πράσινο (για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών). Περιορισμένος  αριθμός  συμμετοχών μέχρι 25 άτομα.

Πολιτιστικό εργαστήρι για το δράμα και το θέατρο στην εκπαίδευση Ρόδα Κοιν.Σ.Επ

12:00 – 13:00 «Γνωριμία με τα πουλιά που ζουν πλάι μας». Εργαστήριο για παιδιά.

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

13:00 – 14:00 «Μεταπολεμικός σχεδιασμός χώρων πρασίνου στο Δήμο Σοφάδων». Παρουσίαση.

Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων

 

Απόγευμα

18:30 – 19:30 «Φροντίζοντας τα πουλιά που ζουν πλάι μας». Παρουσίαση.

Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

19:30 – 20:30 «Χτίζοντας με φυσικά υλικά». Παρουσίαση.

Σταύρος Μπιζουδάκης, Αρχιτέκτονας – μέλος  COB.gr

20:30 – 21:30 «Παραμυθιών ταξίδια» για μικρούς και μεγάλους

Θέατρο «Όψεις»

21:30 Μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Gypsies On Paradise»

(Local and bio cocktails – Δοκιμασίες κοκτέιλ με τοπικά βιολογικά υλικά)

 

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Πρωί

10:30 – 11:30 Παιχνίδι χαμένου θησαυρού

Ε.Ο.Σ.Κ. (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας)

10:30 – 11:30 Παρουσίαση νέου καινοτόμου προϊόντος τροφίμου

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Καρδίτσας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

11:30- 12:30 Εργαστήρι παρασκευής κεραλοιφών

Μιχαέλα Βόβες, εκπαιδευτικός

12:30 – 13:30 «Υδρογονοενέργεια: Το μέλλον της ανθρωπότητας»

Ομιλητής: Κώστας Λάμπος, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Συγγραφέας

13:30-14:30 «Πλαστική σακούλα;». Διαδραστική ομιλία.

Μαρία – Αθηνά Τζιώκα, διαχειριστής πολιτιστικής κληρονομιάς

Απόγευμα

18:30 – 19:30 Παρουσίαση του τρόπου παρασκευής «Κεφίρ: Το ζωντανό ποτό»

Νικόλαος Κοτρώτσιος, γεωπόνος

19:30 – 20:30 «Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία. Στενή συνεργασία μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών για ποιοτικά και φθηνά προϊόντα»

Ομιλητής: Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος – βιοκαλλιεργητής

20:30 – 21:30 Θεατρική παράσταση: ΄΄Πουλιά΄΄ του Αριστοφάνη. Ένα έργο τόσο σύγχρονο, όσο και η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει πάνω από τις ατομικές και κοινωνικές δεσμεύσεις.

«τέχνης παίδευσις», Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας

21:30 – 22:30 Προβολή ντοκιμαντέρ

Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Στο αμφιθέατρο του πρώην 1ου Λυκείου Καρδίτσας (απέναντι από το Παυσίλυπο)

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος του πολίτη στην αναβάθμιση του αστικού πρασίνου»

Προεδρείο: Δημήτρης Αραμπατζής, Ευάγγελος Κατσαρός, Λίνα Σπυροπούλου

11:15-11:35 «Τα γραμμικά πάρκα ως μέσο διασύνδεσης των ανοιχτών αστικών χώρων και ο ορθολογικός σχεδιασμός τους για την αξιοποίηση και την εξοικονόμηση πόρων»

Εισηγητής: Χρήστος Λύκας, Επίκουρος Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

11:35-11:55 «Αστικό πράσινο: Παραδείγματα αυτo-διαχείρισης από την Ελλάδα»

Εισηγητές: Φωτεινή Νασιώκα, Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Πασχάλης Αρβανιτίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

11:55-12:15 «Η χρήση της παρόχθιας δασικής βλάστησης ως αστικό και περιαστικό πράσινο. Η περίπτωση του παρόχθιου δάσους της Παπαράντζας»

Εισηγητής: Γεώργιος Σπ. Ευθυμίου, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

12:15-12:35 «Η καινοτόμος συμμετοχή των πολιτών στην προστασία και ανάδειξη χώρων αστικού πρασίνου»

Εισηγητής: Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος ευαισθητοποίησης πολιτών WWF Ελλάς
 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Βήμα εκσυγχρονισμού του Δ. Καρδίτσας η ηλεκτρονική αποστολή ειδοποιητηρίων
Επόμενο άρθρο Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς στηρίζει τους αγρότες