- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Άμεση ένταξη όλων των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όμως, αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο δημόσιο, ενώ διατηρούν πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας, όπως αποδείχθηκε και από την πρόσφατη επιδημία SARS-CοV-2, όπου δεκάδες συνάδελφοι νόσησαν στη χώρα μας και πάνω από 90.000 παγκοσμίως.

Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Πάνω από 100 συνάδελφοι μας εργάζονται στο νοσοκομείο Καρδίτσας με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου). Αποτελούν σχεδόν το 20% του συνολικού προσωπικού, όπως και πανελλαδικά, και καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου.

Οι συμβασιούχοι υγειονομικοι είναι καθημερινά αντιμέτωποι με την εργασιακή ανασφάλεια, με την “αβεβαιότητα” για το αύριο και με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασής τους από άλλους συμβασιούχους ή από την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών.

Με την εγκύκλιο του υφυπουργού Υγείας, στο έδαφος που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες των υποστηρικτικών υπηρεσιών με «γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος». Ανοίγει, δηλαδή, ο δρόμος για την «επιστροφή» των εργολαβικών εταιρειών.

Μία ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευσηκαι ένταξη των ΤΕ και ΔΕ συναδέλφωνμε μεταβατικές διαδικασίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που «ανοίγει η συζήτηση» για τη θεσμοθέτηση νοσηλευτικού κλάδου.Οι πρόσφατοι σχεδιασμοί διατηρούν την εκμετάλλευση σε βάρος όλου του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα σε βάρος των ΔΕ συναδέλφων και καλλιεργούν παραπέρα το «διαίρει και βασίλευε».

Τόσο αυτοί που προτείνουν τους ξεχωριστούς κλάδους, όσο και αυτοί που προτείνουν τον ενιαίο κλάδο με διακριτά καθήκοντα, αποφεύγουν συνειδητά να «αγγίξουν» τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού. Όσο διατηρείται αυτός ο διαχωρισμός θα επιβαρύνονται τόσο η ΔΕ νοσηλευτές μισθολογικά και με αλλότρια καθήκοντα, όσο και οι ΠΕ-ΤΕ συνάδελφοι με εντατικοποίηση, αύξηση ωραρίων και πολλαπλασιασμό των ευθυνών που δεν πρέπει να ανήκουν στους ίδιους.

Άλλωστε, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί φαίνεται ότι υπηρετούν τον στόχο για «αξιοποίηση» των «φθηνότερων» νοσηλευτών έναντι των «ακριβότερων» γιατρών για στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την ανάπτυξη του ιδιωτικού επαγγέλματος του «κατ’ οίκον» μέσω εταιρειών.

Άμεση και πλήρης στελέχωση των Κέντρων Υγείας και της ΠΦΥ

Η πανδημία του κορονοϊού αποκάλυψε ακόμα μία φορά τις τεράστιες και διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό  στις δομές ΠΦΥ. Στο νομό μας, στα 3 Κέντρα Υγείας που υπάρχουν, δε γίνονται βασικές εργαστηριακές εξετάσεις. Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας μετακινήθηκαν επανειλλημένα νοσηλευτέςκαι γιατροί από τα Κ.Υ. Καρδίτσας στο νοσοκομείο Καρδίτσας. Αντίστοιχες μετακινήσεις από τα Κ.Υ. μέχρι και στις ΤΟ.Μ.Υ. είναι πλέον μόνιμο φαινόμενο. Το ελάχιστο προσωπικό στις ΤΟ.Μ.Υ. επιβαρύνεται επιπλέον με την ευθύνη λειτουργίας των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ. Στις Κ.ΟΜ.Υ. το απασχολούμενο προσωπικό προσλήφθηκε με 3μηνές συμβάσεις!

Συνολικά στην ΠΦΥ στο νομό (4 Κ.Υ. και στις 2 ΤΟ.Μ.Υ.) οι ελλείψεις σε μόνιμες θέσεις γιατρών ξεπερνούν το 70%, ενώ υπηρετούν μόνο δύο παθολόγοι και τρεις παιδίατροι. Οι ελλείψεις σε διοικητικό και τεχνικό προσψπικό, όπως και στην καθαριότητα, απειλούν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των δημόσιων δομών.

Το σχέδιο για «Νέο ΕΣΥ» ακολουθεί τη δοκιμασμένη συνταγή της ιδιωτικοποίησης

Η κυβέρνηση ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την ολοκληρωτική άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους, για να κάνουν μπίζνες στην υγεία μέσω ΣΔΙΤ.Το «Νέο ΕΣΥ» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι φτιαγμένο από τα ίδια παλιά υλικά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος που πρέπει να μειωθεί» για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων.

Το σχέδιο τους για το «Νέο ΕΣΥ» έχει ως πρότυπο τα σαθρά οικοδομήματα των συστημάτων υγείας άλλων καπιταλιστικών χωρών στη Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο, που κατέρρευσαν από έναν ιό και έθαψαν κάτω από τα σάπια θεμέλια τους εκατόμβες νεκρών.

Απαιτουμε:

11 Ιουνίου – Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία στις 7μμ

16 Ιουνίου – Καλούμε όλους τους υγειονομικούς και το λαό στη συγκέντρωση στην Πύλη του Νοσοκομείου στις 10.30πμ για την Πανυγειονομική Απεργία

 

Της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας