- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Άμεση αποκατάσταση της Γέφυρας του Καλλιθήρου

Η καταστροφική πλημμύρα της 18ης Σεπτεμβρίου που έπληξε το νομό Καρδίτσας, προκάλεσε πλήθος ανυπολόγιστων ζημιών και σε έργα υποδομής. Πολλά από αυτά είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς, είτε υπέστησαν σημαντικές φθορές.Στην δεύτερη περίπτωση ανήκει η γέφυρα που ενώνει το Καλλίθηρο με το Αμπελικό.

Ο ποταμός που περνάει ανάμεσα στα δυο χωριά, γκρέμισε την γέφυρα στην θέση «Κανόνια», αποκόπτοντας Καστανιά και Καταφύγι, καθώς και τη γέφυρα του Αμπελικού προς Καρδίτσα. Η ενδιάμεση γέφυρα του Καλλιθήρου γλίτωσε την κατάρρευση, όμως η ορμή των υδάτων απογύμνωσε και πιθανόν υπέσκαψε ταβάθρα, που είναι τώρα εκτεθειμένα στηροή του νερού και κινδυνεύει η στατικότητά της, ειδικά σε μια νέα αύξηση των υδάτων του ποταμού. Ιδιαίτερα στο ανατολικό βάθρο που αποκαλύφθηκε το θεμέλιο του απαιτείται ειδικός έλεγχος για πιθανή ρευστοποίηση του εδάφους θεμελίωσης.

Κοινή διαπίστωση όσων αρμοδίων (Δήμος, Περιφέρεια) ενημερώθηκαν για το ζήτημα είναι η επικινδυνότητα της γέφυρας και ο κίνδυνος καθίζησης του οδοστρώματος, η οποία και πριν και σήμερα εξυπηρετεί :

Η κατάρρευση της γέφυρας του Αμπελικού κατέστησε το συγκεκριμένο δρόμο και επομένως τη γέφυρα μοναδική δίοδο του Αμπελικού προς Καρδίτσα. Έτσιαπό αυτή διέρχονται επιπλέον και καθημερινά :

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν την επιβάρυνση της γέφυρας από τους εκατοντάδες τόνους φορτίων που καθημερινάδέχεται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για τη στατικότητά της.

Κατάρρευσή της θα προκαλούσε αποκοπή των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Καλλιθήρου από τις εργασίες τους και των κατοίκων του Αμπελικού από την επικοινωνία τους με την Καρδίτσα.Ενδεχομένως και απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ταυτόχρονα, όπως διαπιστώθηκε από αυτοψία που έγινε, απειλείται με καθίζηση το οδόστρωμα πριν και μετά την γέφυρα λόγω παράσυρσης των επιχωμάτων των πρανών στα ακρόβαθρα.

Προβλήματα αναμένεται να προκληθούν και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του Καλλιθήρου απ’ το οποίο διέρχονται πλέον πολλά οχήματα, ειδικά τα βαριά φορτηγά από το λατομείο, που επί πλέον εγκυμονούν κινδύνους ατυχημάτων. Άμεσα πρέπει να βελτιωθεί ο περιφερειακός του χωριού και να απαγορευτεί η διέλευση των φορτηγών μέσα από το χωριό.

Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση όλων των παρεμβάσεων που θα καταστήσουν τη γέφυρα και το οδικό δίκτυο ασφαλές για τους κατοίκους της περιοχής. Δεν χρειάζεται μπροστά στη μεγάλη καταστροφή που ζήσαμε, να προσθέσουμε μία ακόμη.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του Δήμου και της Περιφέρειας, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στη γέφυρα.

Καλούμε τους αρμόδιους του Δήμου και της Περιφέρειας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Ενημέρωση από το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Καλλιθήρου