- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας για τον φιλελληνισμό

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, θα εγκαινιάσει την έκθεση «Ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων» την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 και ώρα 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας (του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας  / οδός Β. Τζέλλα και Βασιαρδάνη).

Η έκθεση διοργανώνεται από την Βιβλιοθήκη της Βουλής, στο πλαίσιο της Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια», που οργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, θεσμός που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια.

Η φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 27 Ιουνίου και έχει επετειακό-πανηγυρικό χαρακτήρα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Παρουσιάζονται ιστορικά και καλλιτεχνικά τεκμήρια για τον Φιλελληνισμό και την Ελληνική Επανάσταση. Αρχειακό και βιβλιακό υλικό από τις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής αφηγούνται τα φαινόμενα του περιηγητισμού και της αρχαιολατρίας, καθώς και του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που θα διαμορφώσουν στη μεν Δύση το φιλελληνικό κίνημα, στον δε ελλαδικό χώρο την εθνεγερτική πορεία.

Ο Ελληνικός Αγώνας του ’21 παρουσιάζεται μέσα από την ιστορική καταγραφή του σε εκδόσεις δυτικοευρωπαίων, καθώς και σε καταστατικά κείμενα του διαμορφούμενου νεοελληνικού κράτους (πρακτικά και ψηφίσματα των Εθνοσυνελεύσεων, συνταγματικά κείμενα) αλλά και στον τύπο της εποχής. Η προσωπικότητα και δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη αποτυπώνεται παραστατικά στη σχετική γραμματεία και εικονογραφία.

Η έκθεση εικονογραφείται με ψηφιακές αναπαραγωγές εικονογραφικών τεκμηρίων –από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής και από τη Συλλογή Βαρκαράκη – για όλες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων και της θετικής υποδοχής του από τη Δύση.

Το Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017 και ώρα 11:00, οργανώνεται εκδήλωση για τον Φιλελληνισμό, με τις ομιλίες της Δρ Λουκίας Δρούλια, ομότιμης διευθύντριας ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα «Η αναβίωση του ελληνικού ιδεώδους και ο φιλελληνισμός: μία περιδιάβαση», και της Δρ Αλεξάνδρας Σφοίνη, εντεταλμένη ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα «Η εικόνα των Ελλήνων στα φιλελληνικά φυλλάδια κατά την Ελληνική Επανάσταση».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

 

Επικοινωνία:

✉ Β. Τζέλλα & Βασιαρδάνη, 43100 – Καρδίτσα

( 2441.0.79937 & 2441.0.79119

: www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=10983

8 pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr

 

‹ ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9π.μ. – 1μ.μ. και 9π.μ. – 1μ.μ. & 6μ.μ. – 9μ.μ. (θερινό) / 5μ.μ. – 8μ.μ. (χειμερινό)

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8π.μ. – 2μ.μ.

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά