- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Αλλάξτε το παραγωγικό μοντέλο

«Αλλάξτε το παραγωγικό μοντέλο. Το κράτος πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ευελιξία. Αυτό είναι το μήνυμά μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ που ήταν αφιερωμένη στην επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη.
«Το κόστος της γραφειοκρατίας το επωμίζονται όλοι. Το επωμίζονται οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι με συμπίεση των μισθών τους καθώς και όσοι μένουν εκτός αγοράς εργασίας», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και συνέχισε: «εμείς είμαστε με τους ανθρώπους της δημιουργίας, της εργασίας, της παραγωγής. Γι ‘ αυτό ζητούμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση μείωσης της δυσβάστακτης φορολογίας και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών,  αντιμετώπισης της πολυνομίας και της κακονομίας καθώς και ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης».
Ο κ. Κ. Αγοραστός επαναβεβαίωσε τη κεντρική θέση της ΕΝΠΕ, όπως προέκυψε και στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής,  πως «αν το κεντρικό κράτος απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις των Περιφερειών, είμαστε έτοιμοι για παραγωγική επανάσταση προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας». Ενδεικτικά  ανέφερε ότι μέσω των Περιφερειών διατίθενται και αξιοποιούνται ευρωπαϊκοί πόροι που υπερβαίνουν το 1,1 δις ευρώ για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση δράσεων στον τομέα έρευνας και καινοτομίας και την προώθηση παραγωγικών επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.

Με τον Υπουργό Εσωτερικών συναντάται το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Ο κ. Κ. Αγοραστός προανήγγειλε ότι το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας θα καταθέσει τις επεξεργασμένες προτάσεις των Περιφερειών για όλα αυτά τα θέματα στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση στη συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Τετάρτη (11 π.μ.) στο Υπουργείο.
«Χρειάζεται μια νέα θεσμική πρωτοβουλία, που να αφορά τα προβλήματα, τις ανάγκες και τα «θέλω» της κοινωνίας και να μην εξαντλείται σε εκλογικά ζητήματα», επισήμανε κι επανέλαβε ότι «πρέπει να σταματήσει η «φάμπρικα» εκχώρησης αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες χωρίς το κατάλληλο προσωπικό, μέσα και πόρους». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τα ρέματα, την αρμοδιότητα του καθαρισμού των οποίων ανέλαβαν οι Περιφέρειες χωρίς προσωπικό και πόρους και χωρίς οι Δήμοι που την είχαν ως τώρα να παραδώσουν χάρτες που να αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση.

Εξαιρετική δουλειά στις Περιφέρειες
Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέδειξε στις δηλώσεις του τη έργο που επιτελείται στις Περιφέρειες της χώρας και είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα που κάνει εξαιρετική δουλειά σε μια πολυμορφική Περιφέρεια κι είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θέλω να συγχαρώ και την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, που με διακριτικότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα διαχειρίστηκε εξαιρετικά σύνθετα ζητήματα όπως το προσφυγικό.
Απ. Τζιτζικώστας: «Η κυβέρνηση να νομοθετήσει σ’ αυτή τη Βουλή μια σοβαρή μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση»

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε στις δηλώσεις του: «Καλωσορίζω συναδέρφους περιφερειάρχες που τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν σημαντικές μάχες για να έρθει η ανάπτυξη σ’ αυτή τη χώρα και στους οποίους έπεσε μεγάλο βάρος διαχείρισης σοβαρών προβλημάτων. Τους υποδέχομαι σήμερα με αφορμή την 83η ΔΕΘ, τη σημαντικότερη ΔΕΘ  των τελευταίων είκοσι ετών η οποία αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τον επιχειρηματικό κόσμο και την οικονομία της Βορείου Ελλάδος και της Ελλάδας γενικότερα. Ειδικά φέτος που τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ.
Θέλω με την ευκαιρία να τονίσω το πολύ σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Οι Περιφέρειες απέδειξαν ότι σε συνεργασία με τον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης ξέρουν όχι μόνο να κάνουν τις σωστές προτάσεις προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης ευρύτερα αλλά και να αντιδρούν όποτε η εκάστοτε κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να αντιληφθεί ότι τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης επηρεάζουν τους πολίτες. Δεν είναι τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης ούτε ο εκλογικός νόμος ούτε άλλες τέτοιες διαδικασίες.
Τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα θα τα θέσουμε στη συνάντηση με το νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση. Θέση μας είναι η κυβέρνηση να νομοθετήσει σ’ αυτή τη Βουλή μια σοβαρή μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση. Σ’ αυτήν τη μεταρρύθμιση εμείς οι άνθρωποι που υπηρετούμε την Αυτοδιοίκηση μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι».