- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Έργα αποκατάστασης του ρέματος Προαστίου στον Παλαμά

Ένα έργο ύψιστης σημασίας για την Τ.Κ. Προαστίου, τη διευθέτηση του ρέματος Βελά, προϋπολογισμού 110.260,00 € από πρόγραμμα ΣΑΤΑ, δημοπρατεί ο Δήμος Παλαμά.

Το ρέμα Βελά διαμορφώνεται δυτικά της Τ.Κ. Προαστίου, διέρχεται εντός του οικισμού του Προαστίου και μετά από μια διαδρομή περίπου 6,50 χιλιομέτρων καταλήγει στον ποταμό Μέγα. Εντός του οικισμού, το μήκος του ρέματος είναι 1.300 μ. εκ των οποίων τα 630 μ. διέρχονται μέσα από πλακοσκεπή αγωγό, ενώ τα 670 μ. είναι  ανοικτή χωμάτινη τάφρος.Κατά μήκος του ρέματος υπάρχουν εδαφικές ανωμαλίες στον πυθμένα,που οφείλονται στη μη σωστή διαμόρφωση, στην απόθεση φερτών υλικών αλλά και σε ανθρώπινες παρεμβάσεις. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει ομαλή απορροή του νερού, αλλάπαραμονή του και συγκέντρωση στάσιμωνυδάτων, που αποτελούν περιβαλλοντικήρύπανση για την περιοχή, προκαλώντας έντονη δυσοσμία ιδίως το καλοκαίρι.

Το έργο που δημοπρατείται αφορά στην αποκατάσταση της κοίτης του ρέματος, με εξάλειψη των αντίθετων κλίσεων και των εδαφικών ανωμαλιών κατά μήκος του ρέματος. Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, στην πρώτη φάση θα διαμορφωθεί η  χωμάτινη διατομή του ρέματος και στη δεύτερη φάση θα αντιμετωπιστούν τα στάσιμα ύδατα εντός του κλειστού τμήματος.

Στην πρώτη φάση του έργου, θα επαναδιαμορφωθεί η κοίτη και τα πρανή του ρέματος, με αφαίρεση των πλεοναζόντων υλικών ή θα γίνει προσθήκη υλικών όπου απαιτείται, έτσι ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη κλίση για την ομαλή και συνεχή ροήτων υδάτων, διατηρώντας τα απαραίτητα πλάτη των διατομών του ρέματος. Για τη διασφάλιση της επαναδιαμόρφωσης του ρέματος, θα κατασκευαστούν λωρίδες συρματοκιβωτίων πλάτους  ενός (1) μέτρου και  βάθους μισού (0,50) μέτρου, σε αποστάσεις τριάντα (30)  μέτρων.

Η δεύτερη φάση του έργου, αφορά στην αντιμετώπιση των αντίθετων κλίσεων εντός του κλειστού τμήματος του ρέματος, λόγω των οποίων έχουν δημιουργηθεί δύο βαθιά σημείαστα οποία συγκεντρώνονται ύδατα.Για να επιτευχθεί η ομαλή ροή των υδάτων,θα κατασκευαστούν δύο φρεάτια συγκέντρωσης υδάτων όπου θα τοποθετηθούν δύο υποβρύχιες αντλίεςγια να τα μεταφέρουν μέχρι το σημείο που θα είναι δυνατή η φυσική ροή μέσω της κλίσης του ρέματος, υποστηρίζονταςπαράλληλατην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από  τον Δήμο  Παλαμά. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρόλο το μικρό σχετικά μέγεθος του προϋπολογισμού του, η σημαντικότητά του είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. Λόγω δε της φύσης του έργου και της παρέμβασης στην κοίτη ρέματος, ήταν σημαντικές σε αριθμό οι αδειοδοτήσεις που απαιτήθηκε να ληφθούν, και που απαίτησαν χρόνο περί τα 2 έτη, μετά την εξ αρχής αναγνώριση της αναγκαιότητας και επιμονή της Δημοτικής Αρχής του Παλαμά για την υλοποίηση του έργου.

Με την ολοκλήρωσή του, αντιμετωπίζεται ένα σημαντικό και μακροχρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα στο Προάστιο, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα και ποιότητα ζωής των κατοίκων του.