- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Έργα Αχελώου: Που βρισκόμαστε, που πρέπει να πάμε

Τέτοιες  ημέρες που πολύς κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους, όλο και πιο συχνά μας ρωτάνε για την νέα πρωτοβουλία που πήραμε κάποιες «παληοσειρές» για τα υδατικά προβλήματα της Θεσσαλίας και για τα παρατημένα έργα του Άνω Αχελώου.

Κάποιοι μας ενθαρρύνουν λέγοντας «προχωρήστε». Κάποιοι άλλοι,απογοητευμένοι  από την απραξία τόσων ετών, μας ρωτάνε «ακόμη με την εκτροπή Αχελώου ασχολείστε ;». Τέλος κάποιοι άλλοι  ζητούν να πληροφορηθούνπου βρίσκεται σήμερα το θέμα.

Κατανοητή η στάση όλων των φίλων που λειτουργώντας καλοπροαί-ρετα εκφράζουν τις απορίες και τα συναισθήματά τους. Γι’ αυτό και εμείς επιλέξαμε να μιλήσουμε για το σύνθετο αυτό τεχνικό και κυρίως πολιτικό θέμα των έργων του Άνω Αχελώου όσο  πιο απλά γίνεται, παραθέτοντας και απαντώντας ταυτόχρονα στα εύλογα ερωτήματα που θέτει η κοινή γνώμη. Ας τα δούμε αναλυτικά :

Ερ. : Υπάρχουν πράγματι έργα επί του (Άνω) Αχελώου ; Υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσουν;

Απ. : Φυσικά υπάρχουν έργα, κατασκευάσθηκαν εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς όμως να ολοκληρωθούν. Συγκεκριμένα :

Το ίδιο ακριβώς έκανε και στο έργο της σήραγγας 18 χιλιομέτρων που διανοίχθηκε πλήρως και συνδέει τον Αχελώο (από την Συκιά) με την περιοχή Μουζακίου, ένα έργο σχεδόν έτοιμο αλλά εγκαταλειμ-μένο. Τώρα τελευταία, μετά από καταρρεύσεις που παρουσιάστηκαν και τους κινδύνους που εγκυμονούνται, η Κυβέρνηση αναζητά  τρόπους  για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ερ. : Και γιατί δεν προχωράνε ;

Απ. : Γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Η  Κυβέρνηση  αποφεύγει να   πάρει αποφάσεις γιατί δεν θέλει να δυσαρεστήσει ένα τμήμα ψηφοφόρων που παλαιότερα τους φανάτιζαν εναντίον των έργων «εκτροπής Αχελώου», επιλέγονταςμέχρι τις εκλογέςνα μην αγγίξουν το ακανθώδες αυτό θέμα. Ακούγεται πολύ ανεύθυνο, δυστυχώς όμως είναι η αλήθεια. Τέλος, επειδή τα έργα αυτά παράγουν ενέργεια,  συμφέροντα συνδεδεμένα με  ανταγωνιστικές μορφές ενέργειας (π.χ. φυσικό αέριο) επηρεάζουν την Κυβέρνηση, γι’ αυτό άλλωστε στο πρόγραμμα της έχει αποκλείσει παντελώς τα ΥΗ έργα έως το 2030 !

Ερ. : Σύμφωνοι, όμως αφού η κυβέρνηση είναι εναντίον της «εκτροπής», εσείς τι ζητάτε από αυτήν ;

Απ. : Εμείς θεωρούμε ότι είναι άμεση ανάγκη για τη χώρα να προχωρήσουν τα δύο υδροηλεκτρικά έργα για παραγωγή φθηνής και ανανεώσιμης ενέργειας χωρίς παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου και με αντίστοιχη μείωση εισαγωγών πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Θεωρούμε ότι ο ταμιευτήρας  της Συκιάς με τη σήραγγα να αποτελέσουν συσσωρευτή ενέργειας με άντληση νερού όταν περισσεύει η ενέργεια και επανάκτηση όταν λείπει κάτι απαραίτητο για την αξιοποίηση των ΑΠΕ της χώρας. Μπορεί να επίσης να χρησιμεύσει ως ταμιευτήρας νερού για πιθανές ξηρές περιόδους λόγω κλιματικής αλλαγής κάτι που απαιτούν και οι πολιτικές της ΕΕ.  Η δυνατότητα χρήσης των νερών για κάλυψη του ελλείματος της Θεσσαλικής γεωργίας είναι ένα θέμα που θα λύσουν οι μελλοντικές γενιές.

Ερ. : Τελικά ποια είναι σήμεραη βέλτιστη αξιοποίηση των έργων αυτών ;

Απ. : Για την Μεσοχώρα είπαμε ήδη ότι είναι ένα χρησιμότατο υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ, που ανήκει στις ΑΠΕ. Η Συκιά είναι ομοίως  ένα χρήσιμο υδροηλεκτρικόέργο , από το οποίο, μεταξύ άλλων ωφελειών, θα αποσβεσθεί και η δαπάνη κατασκευής του.  Κατάλληληνα το πράξει αυτό είναι η ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείουμε κάτι άλλο.

Ειδικά όμως τα νερά του  ταμιευτήρα Συκιάς, εκτός από την παραγωγή ενέργειας, προσφέρει  την  δυνατότητας  ασφάλειας  για τη Θεσσαλία σε έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. ξηρασία – ερημοποίηση). Επίσης, έως ότου κατασκευασθούν και τα άλλα έργα ταμίευσης που η σημερινή κυβέρνηση έχει εντάξει στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (Μουζάκι, Σκοπιά Φαρσάλων  κ.λ.π.), τα πλεονάζοντα νερά της Συκιάς μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για να επανατροφοδοτήσουν σταδιακά τους ημικατεστραμμένους υπόγειους υδροφορείς, ανακουφίζοντας το ταλαιπωρημένο οικοσύστημα.

Ερ. : Όλα αυτά καλά, αλλά εσείς τι μπορείτε να κάνετε ;

Απ. : Πρώτα από όλα να ενημερώσουμε με κάθε τρόπο την κοινή γνώμη  της Θεσσαλίας. Επίσης θα εργασθούμε  ενόψει των εκλογών ώστε όλοι οι υποψήφιοι ( Αυτοδιοίκηση, βουλευτέςκ.λ.π.) να συμπε-ριλάβουν  στα προγράμματά τους τις θέσεις τους για τα έργα Αχελώου, που αναμφισβήτητα αποτελούν το μεγαλύτερο ενεργειακό και αναπτυξιακό έργο στην Κεντρική Ελλάδα.

Να λοιπόν γιατί ξαναμαζευτήκαμε κάποιοι από τις «εφεδρείες». Ας καταλάβει ο κόσμος ότι τίποτε δεν τελείωσε και πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση των έργων. Στον αγώνα κανείς δεν περισσεύει.

Των μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Φ. Γέμτου (καθηγητή του Π.Θ.), Κ. Γκούμα (πρ. Προέδρου ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ) και Τ. Μπαρμπούτη (ΔΣ ΕΘΕΜ)