- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αγωνιζόμαστε για την πλήρη λειτουργία της Γυναικολογικής Κλινικής

Το δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων στις κάθε είδους υπηρεσίες Υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χάνεται εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι περικοπές που όλο και περισσότερο επιβάλονται στον τομέα της υγείας με την ταυτόχρονη παράδοση της στους επιχειρηματικούς ομίλους, έχουν βαριές επιπτώσεις στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας γιατί:

Έχουν πρόσθετες και εξειδικευμένες  ανάγκες για υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, οι οποίες προκύπτουν από τον βιολογικό και κοινωνικό ρόλο της μητρότητας, αλλά και από την ανισότιμη θέση τους στην κοινωνία, η οποία εκτός των άλλων επιβαρύνει και την υγεία τους.

1.Οι πρόσθετες και ειδικές αυτές ανάγκες αρχίζουν από την παιδική και σχολική ηλικία, αυξάνονται στην εφηβεία και την αναπαραγωγική περίοδο και εξακολουθούν να υφίστανται μετά την εμμηνόπαυση μέχρι το γήρας. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των αναγκών πρέπει να καλύπτονται από την ΠΦΥ. Δεν υπάρχουν προγράμματα ούτε και έλεγχος, όπως θα έπρεπε, από δημόσιες δομές υγείας, που να εξασφαλίζουν τον εμβολιασμό όλων των κοριτσιών δωρεάν για τον καρκίνο της μήτρας. Να κάνουν οι γυναίκες τον προληπτικό έλεγχο για γυναικολογικούς καρκίνους (ΠΑΠ, μαστογραφίες), οστεοπόρωση κλπ.

Η εμπορευματοποίηση της μητρότητας και ότι σχετίζεται με αυτήν είναι προκλητική. Ενώ η θεσμική προστασία της μητρότητας και του θηλασμού καταρρακώνεται μέσα από την αντιμετώπιση της ως βλάβη προς τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τις απολύσεις εγκύων ή απαίτηση για γραπτή συμφωνία των νέων εργαζομένων γυναικών ότι θα μείνουν έγκυες. Το επίδομα του τοκετού το παίρνουν πλέον μόνον όσες γυναίκες γεννήσουν στο σπίτι. Είναι ένα μέτρο όχι μόνο οπισθοδρομικό αλλά επικίνδυνο και απάνθρωπο.

Όλο και περισσότερα ζευγάρια απασχολούν σήμερα τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ). Στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός ζευγαριών  αναγκάζονται να καταφεύγουν σε αυτήν, λόγω παθολογικής υπογονημότητας, αλλά και της αναβολής της τεκνοποίησης για μεγαλύτερη ηλικία, για κοινωνικούς λόγους. Η κυριαρχία των  ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο με 6 από τις 62 περίπου μονάδες τεχνητής γονιμοποίησης να είναι δημόσιες και μόνο μια από τις τράπεζες ωαρίων και βλαστοκυτάρων αυξάνει σημαντικά το κόστος για τις οικογένειες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.

2.Η ανισοτιμία των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων και η αντιλαϊκή πολιτική έχουν το ρόλο τους ως παράγοντες που φθείρουν την υγεία των γυναικών. Για παράδειγμα, η πολλαπλή επιβάρυνση των γυναικών με τη φροντίδα της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων, λόγω της έλλειψης δημόσιων και δωρεάν δομών που θα αναλάμβαναν τη φροντίδα αυτή, πολλαπλασιάζει την κούραση και στερεί ακόμα και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχουν ανάγκη.

3.Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις με τις οποίες δουλεύουν σε μεγάλο ποσοστό οι γυναίκες, συνεπάγονται χειρότερες συνθήκες και μεγαλύτερους κινδύνους, ακανόνιστα και «ανάποδα» ωράρια, επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

4.Επιπλέον, η μερική και προσωρινή απασχόληση, η ανεργία, η «μαύρη» εργασία περιορίζουν την ασφαλιστική κάλυψη των γυναικών και επομένως και το δικαίωμά τους στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

5.Οι χαμηλότεροι μισθοί και μεροκάματα που συνεπάγεται η «ευέλικτη» εργασία κάνουν δυσβάστακτες τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας, με τις αυξήσεις στις πληρωμές να μεταφράζονται ουσιαστικά σε αποκλεισμό ενός μέρους των γυναικών από τις υπηρεσίες Υγείας τις οποίες δεν μπορούν να πληρώσουν.

6.Σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενες δεν καταφέρνουν να συνταξιοδοτηθούν, με δεδομένη και την αύξηση των ηλικιακών ορίων, ή η σύνταξη που εξασφαλίζουν είναι κουτσουρεμένη, δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει τις υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη.

Αποτέλεσμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα των γυναικών, είναι και οι ελλείψεις στο νομό μας, σε  αντίστοιχες  δημόσιες υποδομές που είναι τεράστιες.

Η λειτουργία της γυναικολογικής κλινικήςείναι υποτυπώδης με την παρουσία μίας μόνο γυναικολόγου με αποτέλεσμα την μη πραγματοποίηση χειρουργείων και τοκετών, και την παραπομπή των γυναικών στα Νοσοκομεία των Τρικάλων και της Λάρισας.Αποτέλεσμα, έχουμε τη συσσώρευση εγκύων σε ιδιώτες γιατρούς και κλινικές όπου η κάθε γέννα κοστίζει από 1.500 ευρώ έως 2.500 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τις διάφορες εξετάσεις Α και  Β επιπέδου που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και κοστίζουν γύρω στα 150 ευρώ η καθεμιά. Γι’ υτό άλλωστε έχουμε κυριαρχία των ιδιωτικών μαιευτηρίων και γυναικολογικών κλινικών έναντι των δημόσιων σε όλη την Θεσσαλία.

Το  ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα αλλά και το ταξικό συνδικαλιστικό, διαχρονικά διεκδικούν:

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες:

Οι Σύλλογοι Γυναικών Καρδίτσας, Σέκλιζας και η Ομάδα Γυναικών Ταμασίου,ιδιαίτερα για τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας της περιοχής μας, αγωνίζονται για:

1.Άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου μας

2.Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνολογικού προσωπικού.

Ιδιαίτερα παλεύουμε για:

Οι δυναμικοί κοινοί αγώνες όλων όσων θίγονται άμεσα από αυτές τις πολιτικές που υποβαθμίζουν τις σύγχρονες ανάγκες μας και τα δικαιώματα μας μπορούν να φέρουν λύσεις στα οξυμένα αυτά προβλήματα.

 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕΚΛΙΖΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΑΜΑΣΙΟΥ

(ΜΕΛΗ ΟΓΕ)