- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ακέραιη η ευθύνη του δημάρχου Μουζακίου για το κλείσιμο του Λαογραφικού Μουσείου

Παρελθόν αποτελεί εδώ και λίγες μέρες το Λαογραφικό Μουσείο στη πόλη του Μουζακίου. Στεγάζονταν στο κτήριο του παλιού Δασαρχείου και λειτουργούσε υπό την ευθύνη του Αρχαιολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου   ΄΄ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ΄΄.  Εκατοντάδες δωρητές Μουζακιώτες  χάρισαν στον Σύλλογο χιλιάδες ιστορικά εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας που στόλιζαν τον πάνω όροφο του κτηρίου και μαρτυρούσαν την ιστορία του τόπου στο  πέρασμα των αιώνων. Στο ισόγειο του κτηρίου φυλάσσονταν δεκάδες σπάνιες χειροποίητες περίτεχνες παραδοσιακές στολές  που με κόπο και μεράκι  έφτιαξαν τα μέλη του συλλόγου και με καμάρι παρουσίαζαν οι δεκάδες χορευτές του συλλόγου  όλων των ηλικιών.

Το μουσείο HTAN το μοναδικό αξιοθέατο της πόλης στο παλιό πέτρινο κτήριο στη βόρεια είσοδο της πόλης. Το επισκέπτονταν εκατοντάδες  εκδρομείς κάθε χρόνο  ,διαφημίζεται ακόμη και σήμερα στην ιστοσελίδα του Δήμου  κι όλα αυτά με την ανιδιοτελή προσφορά του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του συλλόγου και όλων των κατοίκων της πόλης καθώς ο Δήμος και ο Δήμαρχος δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση τόσα χρόνια .

Το κτήριο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και μετά τη μεταστέγαση του Δασαρχείου Μουζακίου παραχωρήθηκε άτυπα στον πολιτιστικό σύλλογο ΄΄ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ΄΄  το έτος 2002 επί δημάρχου Θεοδόσιου Καφέ. Τα 16 χρόνια που πέρασαν από τότε η κτηματική εταιρεία του Δημοσίου περίμενε αίτημα από το Δήμο για να παραχωρήσει και τυπικά το κτήριο. Παρ όλες τις αιτήσεις προς τον Δήμο των εκάστοτε προέδρων και μελλών του Διοικητικού Συμβουλίου  και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων , ο Δήμος δεν το έπραξε   για  λόγους  που μόνο ο Δήμαρχος Γεώργιος Κωτσός γνωρίζει  και έτσι χάθηκαν οι πολλαπλές ευκαιρίες για επισκευή ,συντήρηση ,αξιοποίηση και ανάδειξη του κτηρίου και του Λαογραφικού Μουσείου από επιδοτούμενα προγράμματα  στις ΄΄χρυσές΄΄ εποχές των χρηματοδοτήσεων . Τον τελευταίο χρόνο μετά από πιέσεις  ο Δήμαρχος κατέθεσε έγγραφο στο Ελληνικό Δημόσιο [ΤΑΙΠΕΔ –ΕΤΑΔ] με το οποίο ζητά την παραχώρηση του κτηρίου. Επειδή όπως όλοι γνωρίζουν είναι πλέον μνημονιακή υποχρέωση η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί το κτήριο στο Δήμο με αντάλλαγμα το ποσό των 100 ευρώ μηνιαίως. Ο Δήμαρχος δεν έφερε το θέμα προς συζήτηση  στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αποφάσισε μόνος του να αρνηθεί την πρόταση του Ελληνικού Δημοσίου  και ζητά το κτήριο δωρεάν  για δικούς του λόγους και πάλι, καθόσον το ποσό των 1200 ευρώ ετησίως είναι  σχεδόν  τυπικό ,αν  υπολογίσει κανείς ότι για τη 2ωρη συναυλία του καλοκαιριού στο Μουζάκι ο Δήμος δαπάνησε 12000 ευρώ ,για μεταφορά Κυπρίων από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης στο Μουζάκι 1000 ευρώ , για εκδηλώσεις (πανηγύρια) στα χωριά δαπανά ετησίως πάνω από 60000 ευρώ .

Μετά την   άρνηση του Δημάρχου ,αλλά και την αφόρητη πίεση από υπηρεσιακούς παράγοντες  να αποδοθεί το κτήριο στο Ελληνικό Δημόσιο,  τα μέλη  του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου άδειασαν το κτήριο από τα εκθέματα  και τα στοίβαξαν σε αποθήκες.

Την ύστατη στιγμή   καλούμε τον  Δήμαρχο  Μουζακίου ,  να επανορθώσει και να επανέλθει το λαογραφικό μουσείο της πόλης στο κτήριο όπου επί 16 χρόνια στεγάζονταν . Η ευθύνη του Δημάρχου είναι μεγάλη  απέναντι στις Μουζακιώτισσες και Μουζακιώτες που με μεράκι αγάπη και κόπο στηρίζουν ανιδιοτελώς τόσα  χρόνια τον σύλλογο ΄΄ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ΄΄ και το λαογραφικό μουσείο της πόλης.

Ως αντιπολίτευση στο Δήμο Μουζακίου θα ζητήσουμε στο  Δημοτικό συμβούλιο  της Τρίτης 8/5/2018 να αποδεχθούμε την πρόταση  του Ελληνικού Δημοσίου και με το αντίτιμο των 1200 ευρώ ετησίως να παραλάβουμε το κτήριο ,έτσι ώστε μετά από τις απαραίτητες επισκευές και συντηρήσεις να λειτουργήσει ξανά ως λαογραφικό μουσείο της πόλης.

Αν  ο σύλλογος δεν το θέλει τότε μπορεί σε αυτό να στεγαστούν γραφεία και υπηρεσίες του Δήμου.(ΔΕΥΑΜ-ΔΗΚΕΔΗΜ-ΝΠΔΔ-ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ κ.α.) που συνωστίζονται  στο κτήριο του Δημαρχείου.

Παράλληλα θα ζητήσουμε να ληφθεί απόφαση για πρόταση εξαγοράς του ΄΄ΠΑΛΙΟΥ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΥ ΣΙΑΤΡΑΒΑΝΗ΄΄  που γειτνιάζει με το κτήριο του λαογραφικού μουσείου, το Λύκειο , την Δημόσια Βιβλιοθήκη και το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων  ,έτσι ώστε όλα τα κτήρια μαζί να αποτελέσουν ένα ποικιλόμορφο πολιτιστικό και θρησκευτικό σύνολο που θα υποδέχεται τους επισκέπτες στη βόρεια είσοδο της πόλης .

Καλούμε όλους τους κατοίκους της πόλης του Μουζακίου , το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και τα μέλη της γενικής συνέλευσης να παρευρεθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να στηρίξουν την πρότασή μας .

 

Της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Δήμου Μουζακίου