- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αμβυκούχοι Καρδίτσας: Όχι στην κατάργηση του χύμα τσίπουρου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία και ο τοπικός Σύλλογος Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών παρακολουθώντας τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης της ειδικής διαρκούς επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων για την γνωμοδότηση επί ενός σχεδίου κανονισμού που ρυθμίζει τον ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο τομέα των αλκοολούχων ποτών, με έκπληξη και απορία είδαμε τις θέσεις – προτάσεις που θίγουν τον παραγωγικό κλάδο, προς την επιτροπή από την βουλευτή Καρδίτσας κ. Βράντζα Παναγιώτα η οποία προτείνει την κατάργηση του χύμα τσίπουρου θέτοντας θέμα οικονομικό για τα έσοδα του κράτους και θέμα υγείας των καταναλωτών.

Η κυρία βουλευτής ίσως αγνοεί ότι:

  1. Το τσίπουρο από ελληνικό σταφύλι της παραγωγικής τάξης από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι αυτό που κέρδισε τις προτιμήσεις των καταναλωτών με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά παραμερίζοντας άλλα αλκοολούχα ποτά και από μοναχικό προϊόν έγινε το κυρίαρχο ποτό στις ταβέρνες και τα ουζερί σε οικογενειακή μορφή.
  2. Η μεγάλη ζήτηση προσέλκυσε και την παρανομία, εγχώρια και εισαγόμενη κυρίως από την Βουλγαρία (εργοστάσιο ξυλοπνεύματος), την σύλληψη βυτιοφόρου 22 τόνων οινοπνεύματος 95 βαθμών στον Προμαχώνα, την ανακάλυψη στην Θεσσαλονίκη τεράστιου κυκλώματος λαθρεμπορίας αλκοόλ και πολλά άλλα που καταλήγουν στο τραπέζι του καταναλωτή, αυτά δεν τα αναφέρει η κα. Βουλευτή
  3. Προτείνουμε συνεχώς για τον διαχωρισμό από τους παρανομούντες, ετικέτα – στοιχεία απόσταξης – πιστοποίηση καταλληλότητας από κατάλληλο χημικό εργαστήριο, αν και ΠΟΤΕ δεν ανιχνεύτηκαν αρνητικά δείγματα της παραγωγικής τάξης στο Γ.Χ.Κ.

Η διαχείριση του προϊόντος από τον ίδιο τον παραγωγό με τις προαναφερόμενες θέσεις μας, καθίσταται αναγκαία διότι:

Η συνεταιριστική έννοια έληξε προ πολλού.

Η διαδικασία φασόν που προτείνει το Υπουργείο είναι αδύνατος διότι κανένα οινοποιείο αφήνει την δική του δουλειά να κάνει αλλουνού.

Η όλη σταφυλική παραγωγή, εάν πάψει η σημερινή κατάσταση, είναι αδύνατον να απορροφηθεί από τις εγκαταστάσεις της επαγγελματικής τάξης, και εάν ήθελε να συμβεί αυτό για ένα μέρος των παραγωγών, τότε η αξία του σταφυλιού στην είσοδο του οινοποιείου θα είναι ευτελέστατη έως μηδενική σε σχέση με το κόστος παραγωγής.

Με αυτές τις θέσεις της κας. Βουλευτή είναι βέβαιη η καταστροφή της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, αλλά και ολόκληρου του αμπελοοινικού κόσμου, γιατί αυτή η κατηγορία του κλάδου στηρίζει και τα οινοποιεία.

Ο φόρος 0,20 λεπτά στο κρασί απέφερε τεράστια μείωση εσόδων στα κρατικά ταμεία.\Η τροπολογία στον 2969/01 με το άρθρο 108 που απαγορεύει την πώληση κάτω από τα 120 κιλά.

Αυτά δεν είναι διαφυγόντα κέρδη;

 

Ο Πρόεδρος

Μιλτιάδης Στεργιούλης

Ο Γραμματέας

Βάϊος Ξανάς