- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αναβλήθηκε στο Δ.Σ. Μουζακίου η συζήτηση του ανεμολογικού ιστού στην Οξυά

Η ιστορία του ζητήματος, πλέον, γνωστή, και συνοψίζεται στην ακυρωθείσα αρμοδίως και για δύο φορές σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, κατόπιν προσφυγών που είχαν ασκηθεί από συμβούλους της αντιπολίτευσης του Δήμου αλλά και φορέων του χωριού, που αντιτίθενται στην προώθηση «έργων» ΑΠΕ στο χωριό.

Αλλά και για την «πρεμούρα» ορισμένων να επαναφέρουν το θέμα προς συζήτηση και έγκριση (μεταξύ τους και ο πρόεδρος του χωριού κος Λάμπρος Ευθυμίου, που με τον Τοπικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας κο Σπύρο Σωτηρίου υπερψήφισαν για δεύτερη φορά το θέμα στο Τοπικό Συμβούλιο) έχει, επίσης, γραφεί.

Τα νεότερα αφορούν στην εισαγωγή του ζητήματος και πάλι προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου, την 20-12-2016. Εισηγήτρια αυτή τη φορά η καταγόμενη από το χωριό της Οξυάς Δημοτική Σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Σοφία Τόλια (παραμένει, βέβαια, ερώτημα γιατί δεν «ανέλαβε» την εισήγηση καθ’ ύλην αντιδήμαρχος, όπως συνηθίζεται), η οποία υποστήριξε την εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού στην Οξυά, δηλώνοντας πως το ζήτημα έχει επί της ουσίας κριθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση και πως εκείνο που απομένει είναι η συμμόρφωση με τις αποφάσεις των αρμόδιων Επιτροπών, που είχαν ακυρώσει προηγηθείσα σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (δημοπράτηση έκτασης, κ.λ.π.).

Διαφορετική, ωστόσο, ήταν η θέση της αντιπολίτευσης του Δήμου, που τάχθηκε ενάντια στην εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού, παραπέμποντας το θέμα σε Λαϊκή Συνέλευση, αλλά και των ίδιων των παραβρισκόμενων κατοίκων που, επίσης, αντέδρασαν έντονα και, είτε μεμονωμένα είτε δια των εκπροσώπων τοπικών φορέων τους, ζήτησαν να τοποθετηθούν, αναλογιζόμενοι τις συνέπειες για το φυσικό και υδάτινο πλούτο του χωριού από την εγκατάσταση των αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών, που εν αγνοία των κατοίκων ορισμένοι έχουν σχεδιάσει και προωθούν.

Η ιστορία, βέβαια, επαναλήφθηκε και πάλι, καθώς η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εισηγήτρια του θέματος, αρνήθηκε στους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς τη δυνατότητα να τοποθετηθούν (άραγε τι είναι αυτό ή αυτά που δε θέλουν κάποιοι να ακουστούν και στερούν το λόγο από κατοίκους και τοπικούς φορείς;), γεγονός που, αναπόφευκτα, δημιούργησε ένταση. Μια ένταση που ανάγκασε και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να «αναβάλει», τελικά,  το ζήτημα, ώστε να συζητηθεί άλλη φορά και αφού η κατάσταση «εκτονωθεί».

Στα αξιοσημείωτα η στάση του Δημάρχου κου Κωτσού, που ενώ τις προηγούμενες φορές εμφανίζονταν φανατικός υποστηρικτής του συγκεκριμένου «έργου» (προσήλθε, μάλιστα, ο ίδιος ενώπιον της «Επιτροπής του άρθρου 152», για να το υποστηρίξει),  παρέμεινε σχεδόν αμέτοχος σε όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή συζήτηση!!!!

Ως φορείς του χωριού της Οξυάς, που έχουν ταχθεί ανοιχτά ενάντια στην προώθηση έργων ΑΠΕ στο χωριό μας, ασφαλώς και θεωρούμε δικαίωσή μας τη συγκεκριμένη απόφαση, που, αναμφίβολα, μας ικανοποίησε και μας χαροποίησε. Ωστόσο, δεν πανηγυρίζουμε και ούτε πρόκειται να επαναπαυτούμε. Ας θεωρηθεί, λοιπόν, δεδομένο πως όταν (και αν) το «αναβληθέν» θέμα επανέλθει, οποτεδήποτε κι αν αυτό συμβεί, εμείς θα είμαστε και πάλι παρόντες, πιο δυνατοί, πιο ισχυροί και πάντα ετοιμοπόλεμοι. Γνωρίζουμε πως ο δρόμος μας είναι μακρύς και δύσκολος… Ας γνωρίζουν, όμως, και όσοι επιχειρούν ή θα επιχειρήσουν να επιβουλευτούν την τύχη και την επιβίωση του χωριού μας, πως το ίδιο, αν όχι και περισσότερο, μακρύς και δύσκολος θα είναι και για τους ίδιους.

Λαογραφικός, Αρχαιολογικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»

Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»