- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αναγκαία η εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής στην Καρδίτσα – Του Δομήνικου Βερίλλη

Για ολόκληρες δεκαετίες η Καρδίτσα αδικήθηκε στην κατανομή των μεγάλων έργων,  τις  χρηματοδοτήσεις  και γενικότερα τις αναπτυξιακές επιλογές της χώρας μας. Το γεγονός αυτό, κατά την άποψή μου, υπήρξε η κύρια αιτία που η περιοχή μας έμεινε πίσω σε όλους τους τομείς, σε σχέση με τους άλλους Θεσσαλικούς νομούς. Ιδιαίτερα, μεγαλώνει  διαφορά  με την Ανατολική Θεσσαλία, το Βόλο και κυρίως τη Λάρισα, αλλά, τελευταία, και με τα Τρίκαλα. Μάλιστα για να παγιώσουν αυτή την άνιση κατανομή η Λάρισα και ο Βόλος  ανέπτυξαν την γνωστή θεωρία των «αναπτυξιακών δίπολων», «Λάρισας – Βόλου» και «Καρδίτσας – Τρικάλων» με βάση την οποία η Ανατολική Θεσσαλία πρέπει να παίρνει την μερίδα του λέοντος .

Η διαφορά με τις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας βρίσκεται στο γεγονός ότι στις πρωτεύουσες των άλλων νομών υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και νοοτροπίες. Εδώ κατά κανόνα υπάρχει απουσία μεγάλων στόχων και διεκδικήσεων για τα τοπικά ζητήματα και παράλληλα γίνονται λανθασμένες επιλογές. Υπήρξαν, βέβαια, και εξαιρέσεις και θετικές, κατά διαστήματα,  προσπάθειες .

Πιστεύω, όμως σήμερα ότι ήλθεείναι η ώρα να αρχίσει ο αγώνας και οι διεκδικήσεις για την Καρδίτσα και να αλλάξουμε τη γενικότερη αναπτυξιακή εικόνα της Καρδίτσας. Είναι η κατάλληλη περίοδος και η τελευταία, ίσως, ευκαιρία και αυτό για τους εξής λόγους:

  1. Η Κυβέρνηση Τσίπρα επίσημα ανακοίνωσετη στροφή στα έργα και την ανάπτυξη. Με τα πρώτα απτά παραδείγματα για την Καρδίτσα να είναι ο Ε65 και η αναμενόμενη εκκίνηση του έργου της ηλεκτροκίνησης που είναι τα πρώτα σημαντικά έργα για για την άρση της απομόνωση του νομού και για τα οποία αγωνίστηκα για πολλά χρόνια.
  2. Το ΕΣΠΑ, τα άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα και τα έργα από τις Δημόσιες Επενδύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη υπάρχει η δυνατότητα να διεκδικηθούν νέες αυξημένες χρηματοδοτήσεις.
  3. Βγήκαμε από τα μνημόνια και υπάρχει πλέον η δυνατότητα για μια διαφορετική πολιτική και νέες πρωτοβουλίες.
  4. Η κύρια αναφορά του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει σαν κύριο στόχο «Τη ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» κάτι που για μένα μεταφράζεται, στο χώρο τουλάχιστον της Θεσσαλίας, και σε προσπάθεια Οικονομικής και Κοινωνικής αναβάθμισης της Καρδίτσας σε σχέση με τους άλλους Θεσσαλικούς νομούς.