- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ): Ένα 5ετές παραγωγικό ταξίδι – Του Φώτη Αλεξάκου

Με αφορμή την αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της ΑΝ.ΚΑ.Α.Ε. θα ήθελα να δημοσιοποιήσω κάποιες σκέψεις μου αναφορικά με την  εταιρεία και την συνεργασία μου με τους εργαζομένους και το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η ΑN.ΚΑ. είναι για τον νομό μας κι όχι μόνο, το σημείο αναφοράς, για τις μικρές επενδύσεις, για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και για τη συνεργατική οικονομία.

Κατέχει περίοπτη θέση στις Αναπτυξιακές Εταιρείες της Αυτοδιοίκησης και συγκαταλέγεται στις τρεις κορυφαίες της χώρας. Αυτό έχει επιτευχθεί χάρη στον υψηλό επαγγελματισμό των στελεχών της υπό την καθοδήγηση και έμπνευση του ακούραστου και με διαρκή διάθεση προσφοράς διευθυντή Βασίλη Μπέλλη.

Δυστυχώς, η εταιρεία είχε πληγεί πολύ ισχυρά από την κρίση που τη βρήκε με πολύ προσωπικό και απότομη μείωση εσόδων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση των χρεών της που ξεπέρασαν τις 500.000 € και το οποίο χρέος δεν κατέστη δυνατό να μειωθεί την τετραετία 2011-2014.

Το 2015 που αναλάβαμε τη διοίκηση της εταιρείας, το υψηλό χρέος λειτουργούσε ως θηλιά στο λαιμό της και είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Από την πρώτη στιγμή ομόφωνα όλο το Διοικητικό Συμβούλιο θέσαμε ως στόχο την εξυγίανση της εταιρείας, την επιστροφή της αισιοδοξίας και του χαμόγελου στους εργαζόμενους και τη βελτίωση της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Προκηρύξαμε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στόχος που με πολύ κόπο και προσπάθεια επετεύχθη στο 100%. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους μετόχους και ιδιαίτερα την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας για την σημαντική συμβολή της.

Ήρθαμε σε συνεννόηση με τους πιστωτές της εταιρείας, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την κατανόησή τους, (κυρίως πρώην εργαζόμενους) και εξοφλήσαμε τις υποχρεώσεις πληρώνοντας περίπου το 40% των απαιτήσεων. Αξιοποιώντας διάφορες εισροές και κυρίως την καθυστερημένη εξόφληση του προγράμματος «μαζικού αθλητισμού», αποπληρώθηκαν και τα δάνεια προς τις τράπεζες ύψους 180.000 €. Έτσι, σήμερα η εταιρεία είναι καθαρή χωρίς υποχρεώσεις.

Η μισθοδοσία των εργαζομένων επανήλθε σε κανονικά επίπεδα αμοιβών και – το σημαντικότερο – καταβάλλεται στην ώρα της.

Η στεναχώρια και η απογοήτευση έδωσαν τη θέση τους στην αισιοδοξία και την διάθεση για δουλειά και προσφορά που είναι απαραίτητα για την συγκεκριμένη φύση εργασίας.

Με τη αξιοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων «ΕΣΤΙΑ» αυξήθηκε και ο αριθμός των εργαζομένων από 16 σε 38. Οι αμοιβές του προσωπικού που ασχολείται με τους πρόσφυγες καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Συνολικά μέσω του προγράμματος προσφέρουμε αξιοπρεπή διαβίωση σε 450 περίπου πρόσφυγες και οι καθαρές χρηματικές εισροές στην πόλη μας ανέρχονται σε 1.500.000 €.

Η εταιρεία υλοποιεί, εξ ίσου αποτελεσματικά, το επενδυτικό πρόγραμμα «Leader», όπου οι αιτήσεις για επενδύσεις – παρά την κρίση – ήταν τριπλάσιες του αρχικού προϋπολογισμού.

Επιπλέον, μέσω άλλων προγραμμάτων (όπως το πρόγραμμα YES, SEE GR, κλπ) η ΑΝ.ΚΑ εισάγει καινοτόμες πρακτικές στο τοπικό παραγωγικό σύστημα.

Τέλος, η συμβολή της ΑΝ.ΚΑ. στην συνεργατική οικονομία μέσω της παροχής υποστήριξης και φιλοξενίας σε κάθε νέο συλλογικό σχήμα, είναι πολύ σημαντική. Ιδιαίτερα, η παροχή υποστήριξης στη δικτύωση και τη συνεργασία των επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας, σε συνδυασμό με τη λειτουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας ως βασικού πυλώνα, έχει συμβάλει στη σταδιακή ανάδυση ενός «Οικοσυστήματος Συνεργατισμού», που πρωτοπορεί στη χώρα,  ενώ αναγνωρίζεται ως καινοτόμα πρακτική και στην Ευρώπη.

Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται με τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων. Εμείς ως διοίκηση κάναμε απλά το καθήκον μας που ήταν να τη βγάλουμε από τη δύσκολη κατάσταση την οποία είχε περιέλθει και να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας.

Ευχαριστώ έναν προς έναν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη αγαστή συνεργασία, αφού όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες και ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρο, Περιφερειακό Σύμβουλο και πρώην θεματικό αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Αναγνωστόπουλο που ήταν πάντα αρωγός στην προσπάθεια.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους συνεργάτες εργαζόμενους για την άριστη συνεργασία που είχαμε και για τη διάθεση προσφοράς που επιδεικνύουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα ωράρια.

Εύχομαι καλή θητεία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο επ’ ωφελεία της τοπικής μας κοινωνίας.

Κλείνω διαβεβαιώνοντας την τοπική κοινωνία ότι η ΑΝ.ΚΑ. παράγει σημαντικό έργο το οποίο δεν είναι όσο πρέπει γνωστό αφού συχνά δυστυχώς μέσω κυρίως των social media δεν προβάλλονται τα πρότυπα των ακούραστων και ανιδιοτελών «Μπέλληδων» αλλά των τε – μπέληδων που μόνο σχολιάζουν και διαστρέφουν.

 

Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας

και απερχόμενος πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ.