- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ανησυχία για το έργο της Μεσοχώρας – Παρέμβαση Γ. Κωτσού

Ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας αλλά και ως αυτοδιοικητικός που επί πολλά χρόνια ασχολούμαι με το πολύπαθο Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω δημόσια τους προβληματισμούς μου σχετικά με την προοπτική υλοποίησης του έργου, ενώνοντας την φωνή μου με πολλούς θεσσαλούς παράγοντες αλλά και απλούς πολίτες που παρακολουθούν και αυτοί με ανησυχία να καρκινοβατεί ένα τεράστιας σημασίας  για την Θεσσαλία (και όχι μόνο) αναπτυξιακό έργο.

Είναι γνωστό ότι έως το 2014 το ΥΗΕ Μεσοχώρας, παρότι είχε υλοποιηθεί το 95% του φυσικού του αντικειμένου, ήταν κολλημένο επί 16 ολόκληρα χρόνια (!!), λόγω συνεχών προσφυγών εναντίον του (δήθεν για περιβαλλοντικούς λόγους)  και αντίστοιχων αμφιλεγόμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Τον Ιανουάριο του 2014 το ΣτΕ, με νέα απόφασή του, αποφάνθηκε ότι το έργο δεν έχει σχέση με την εκτροπή Αχελώου και δεν απειλεί το περιβάλλον. Με την θετική αυτή απόφαση του ΣτΕ άνοιξε ο δρόμος για την επανεκκίνηση των διαδικασιών . Έτσι, μετά από πολλούς αγώνες και πιέσεις, ειδικά προς την σημερινή κυβέρνηση που έως τότε, με τις γνωστές σε όλους αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό της, αντιδρούσε στην Μεσοχώρα, τον Αύγουστο του 2017 εκδόθηκε επιτέλους από το ΥΠΕΚΑ νέα άδεια επανέναρξης των εργασιών , κάτι που η Αυτοδιοίκηση αλλά και το σύνολο των Θεσσαλικών φορέων δεν δίστασαν να χαιρετίσουν και να εξάρουν την θετική αυτή κυβερνητική απόφαση. Λίγο πριν είχε μεσολαβήσει η παρουσία και ο σχετικός χαιρετισμός με ανακοινώσεις για τη Μεσοχώρα από  τον  αναπλήρωση Υπουργό Περιβάλλοντος κο Σ. Φάμελλο στην Καρδίτσα, με την ευκαιρία της διεξαγωγής του διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή, που με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε η ΠΕΔ Θεσσαλίας.  Την ίδια περίοδο, αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης , περίσσεψαν οι πανηγυρικές κυβερνητικές δηλώσεις και οι υποσχέσεις (π.χ. πρόεδρος ΔΕΗ) ότι «τον Ιούλιο του 2019 αναμένεται να αρχίσει η έμφραξη του φράγματος ….. θα αρχίσει πιλοτική λειτουργία …» και άλλα παρόμοια. Με λίγα λόγια  μας υποσχεθήκαν ότι σε 8 μήνες από σήμερα όλα θα έχουν τελειώσει !

Όμως δυστυχώς τα παραπάνω αποδείχθηκαν ….λόγια και μόνο ….λόγια. Για να μπορέσουμε να φθάσουμε στα πρόθυρα της έναρξης λειτουργίας απαιτείται πρώτα από όλα να λυθεί το θέμα των αποζημιώσεων στους κατοίκους που θα παραδώσουν τα σπίτια τους. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται ακόμη στη φάση της κτηματογράφησης (!). Παράλληλα το Υπουργείο Ενέργειας ΔΕΝ προτίθεται (απ’ ότι διαφαίνεται) να προσδιορίσει (με πολιτική απόφαση μέσω της Βουλής) τις τιμές αποζημίωσης, κάτι που θα ήταν δίκαιο, ενώ  φαίνεται να επιλέγει την αναγκαστική απαλλοτρίωση μέσω δικαστηρίων, δηλαδή διαδικασίες που αναμένεται να διαρκέσουν αρκετά έτη. Επίσης ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν οι μελέτες  εφαρμογής των εργασιών υποστύλωσης του τμήματος του οικισμού που δεν θα κατακλυσθεί (τομέας Δ) και φυσικά παραμένουν σε εκκρεμότητα πλήθος άλλων τεχνικών και διοικητικών υποχρεώσεων που ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση αδειοδότησης του έργου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια μικρή μειοψηφία κατοίκων της Μεσοχώρας ,με  στήριξη και από στελέχη της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ με επιδίωξη  την ανατροπή της αδειοδότησης του έργου.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα των έως σήμερα ενεργειών επανεκκίνησης της Μεσοχώρας είναι πενιχρά, το ζήτημα των αποζημιώσεων καρκινοβατεί, το έργο συνεχίζει να απειλείται, η ξεκάθαρη και ισχυρή πολιτική βούληση απουσιάζει και δικαίως μπορεί κανείς να σκεφθεί ότι ίσως εξελίσσεται ένα ανομολόγητο πολιτικό παιχνίδι με στόχο  η κυβέρνηση να μην δυσαρεστήσει  τους ποικίλους αμετανόητους αντιπάλους του έργου και τους συνοδοιπόρους της «ψευτοοικολόγους», τουλάχιστον έως τις επικείμενες εκλογές.

Με όλα όσα συμβαίνουν, οι Θεσσαλοί δικαιούνται καταρχήν να τύχουν μιας υπεύθυνης ενημέρωσης από την ΔΕΗ και κυρίως από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταθάκη και ειδικότερα να πληροφορηθούν που ακριβώς βρίσκεται το όλο θέμα, τι θα γίνει  με τις αποζημιώσεις, εάν και πότε θα προχωρήσουν ουσιαστικά οι εναπομένουσες εργασίες έως την λειτουργία του ΥΗ Σταθμού και τελικά ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα που διαμορφώνεται μετά από την παρατηρούμενη πολιτική απραξία.

Παράλληλα καλώ όλους του Θεσσαλούς και όλους τους φορείς που παρακολουθούν το ζήτημα αυτό να συνειδητοποιήσουν ότι, με την τακτική της σημερινής κυβέρνησης, τιποτα δεν εχει τελειωσει με την Μεσοχωρα.

 

Παρέμβαση του Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δημάρχου Μουζακίου Γιώργου Κωτσού