- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αντικατάσταση Σχολικών Γευμάτων από το Πρωινό Γεύμα

Αξιότιμοι κκ Υπουργοί, Από τις δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα της πανδημίας (lockdown -ασθενής επανεκκίνηση επιχειρήσεων), ο κλάδος των κυλικείων των Δημοσίων και Ιδιωτικών σχολείων είναι ένας κλάδος που επλήγη  ιδιαίτερα από τις αρχές Μαρτίου και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, ακόμη και μετά την επαναλειτουργία    των σχολείων.

Η  νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες είναι μια χρονιά ιδιαίτερη για τους κυλικειάρχες, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σχολείου, είναι πάντα δίπλα στα παιδιά υπεύθυνα, στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις (φούρνοι, συνεταιρισμοί γάλακτος, βιοτεχνίες σφολιατοειδών, αλλαντικών, εμφιαλωμένων νερών κ.α). Επίσης  ενισχύουν τις Σχολικές Επιτροπές με το ενοίκιο των κυλικείων βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση των λειτουργικών εξόδων των σχολικών μονάδων.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας θεωρεί ότι η πρόταση της ΠΟΚΔΙΣ η οποία κοινοποιήθηκε στα Επιμελητήρια επεξεργασμένη από το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, αντικατάστασης των «Σχολικών Γευμάτων» με το «Πρωινό Γεύμα» το οποίο θα αναλαμβάνει το κυλικείο του σχολείου είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Το πρωινό για το μαθητή είναι γεύμα αναντικατάστατο γιατί εξασφαλίζει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει  στις αυξημένες ανάγκες του σχολείου. Να σημειώσουμε ότι το πρωινό για πολλά παιδιά είναι ανύπαρκτο ή υποβαθμισμένο. Ο θεσμός του «Πρωινού Γεύματος» που προτείνεται, λόγω του μικρότερου κόστους ανά γεύμα,  μπορεί και πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Η οργάνωση, η διαχείριση  αλλά και η διανομή των «πρωινών γευμάτων» με κατάλληλα προϊόντα από τοπικές επιχειρήσεις είναι διαδικασίες στις οποίες μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία οι κυλικειάρχες των σχολείων.

Σημαντικό επίσης θεωρούμε ως εκπρόσωποι των επιχειρηματιών ότι η «πίτα»  του προϋπολογισμού του προγράμματος θα μοιραστεί σε περισσότερες επιχειρήσεις σε όλη την  Ελλάδα, πράγμα που θεωρούμε πιο δίκαιο στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία.

Βέβαιοι για τη θετική σας ανταπόκριση, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Επιστολή-παρέμβαση του ΕΒΕ Καρδίτσας στους Υπουργούς Εργασίας, Παιδείας και Εσωτερικών