- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ανυπολόγιστες ζημιές σε όλη την Καρδίτσα

Δραματικές στιγμές εξακολουθεί να ζει ολόκληρος ο Νομός Καρδίτσας καθώς οι καταστροφές από την πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία δεν έχουν τέλος.

Δρόμοι άνοιξαν, γέφυρες γκρεμίστηκαν, υποδομές καταστράφηκαν, σπίτια και καταστήματα έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές, καλλιέργειες πλημμύρισαν, ζώα πνίγηκαν και παντού συνεχίζεται η μάχη με τις λάσπες.

Μια εβδομάδα μετά την καταστροφική θεομηνία και ο Νομός συνεχίσει να ζει πολύ δύσκολες στιγμές.

Την ίδια στιγμή, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καρδίτσας Κωνσταντίνος Πέτσας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία  [1]στο Νομό.

Λόγω σπουδαιότητας έχει ανατεθεί στην Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας Αικατερίνη Λύρα η οποία αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν δυσλειτουργίες και παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών όσον αφορά την πρόληψη και τον περιορισμό των συνεπειών του ακραίου καιρικού φαινομένου που έπληξε την Καρδίτσα την προηγούμενη εβδομάδα.

Προβλήματα και καταστροφές σε όλο το Νομό

Στον δήμο Αργιθέας τα πιο σημαντικά προβλήματα έχουν να κάνουν με το κεντρικό οδικό δίκτυο. Στην οδική αρτηρία που οδηγεί προς τη Δυτική Αργιθέα, στο σημείο του χωριού Αργιθέα έχει υποχωρήσει η άσφαλτος, με αποτέλεσμα η κίνηση να γίνεται μέσω ενός χωμάτινου παράδρομου που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το πιο σημαντικό ωστόσο πρόβλημα, αφορά στον κεντρικό δρόμο, από Μουζάκι προς την Παναγία Σπηλιά και το χωριό Πετρίλο, όπου έχουμε καταπτώσεις βράχων, ενώ στον οικισμό Λιβάδια, έχει καταστραφεί ολοσχερώς το οδικό δίκτυο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, σε τρία με τέσσερα χωριά του δήμου έχει διαλυθεί το δίκτυο υδροδότησης. Επίσης σε τρία χωριά, οι ασφαλτικές συνδέσεις έχουν αντικατασταθεί από χωμάτινους παράδρομους. Γίνεται μάχη με το χρόνο, προκειμένου να αποκατασταθούν ζημιές πριν τον ερχομό του βαρύ χειμώνα για την περιοχή της Αργιθέας.

Στον δήμο Παλαμά, χωριά όπως τα Καλογριανά βρίσκονται μέσα στο νερό, όπου οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Ακόμα, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, έρχεται νερό από τον ποταμό Πάμισο και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να αποκοπεί ο τεράστιος όγκος νερών που περνά μέσα από Παλαιοχώρι και Καλογριανά. Οι κάτοικοι ζητούν άμεση αποκατάσταση πριν από τον χειμώνα.

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον δήμο Μουζακίου. Έχουν καταρρεύσει γέφυρες με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η σύνδεση χωριών και οικισμών με το Μουζάκι και την Καρδίτσα. Αλλά και οι περισσότερες οδικές συνδέσεις που γίνονται εκτός από δυσκολία κρύβουν και κινδύνους. Ο δήμος Μουζακίου εμφανίζει τεράστιες καταστροφές γενικότερα στις υποδομές.

Στην πόλη της Καρδίτσας, ο επιχειρηματικός κόσμος δίνει τη δική του μάχη με το χρόνο, προκειμένου η αγορά να επιστρέψει στην κανονικότητα, καθώς τα καταστήματα είχαν δεχθεί τεράστιες ποσότητες νερών, από την κακοκαιρία.

Παρεμβάσεις του ΥΠΟΙΚ για την επιχορήγηση επιχειρήσεων

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διορθωτικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση και βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου επιχορήγησης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, ενώ δρομολόγησε και παρεμβάσεις προς διευκόλυνση και ενημέρωση των πολιτών. Συγκεκριμένα:

1ον. Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη θεομηνία, με βάση την αποτύπωση που θα γίνει από τις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου των Περιφερειών. Με αυτόν τον τρόπο, οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα λάβουν προκαταβολικά ένα μέρος της επιχορήγησης, για να μπορέσουν να επανεκκινήσουν άμεσα τις δραστηριότητές τους.

2ον. Ενισχύονται άμεσα οι αρμόδιες επιτροπές ελέγχου και καταγραφής των ζημιών που συστήνονται από τις Περιφέρειες, προβλέποντας τη δυνατότητα  συνδρομής  από στελέχη του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, καθώς και από επίσημους επιστημονικούς συμβούλους του Δημοσίου. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία αξιολόγησης και αποτύπωσης της ζημιάς των πληττόμενων επιχειρήσεων.

3ον. Παρέχεται στις Περιφέρειες ευελιξία, ώστε να μπορούν να αποστέλλουν ανά δεκαπενθήμερο και τμηματικά τις καταστάσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων,  προκειμένου στη συνέχεια να εκκινήσει η διαδικασία  αξιολόγησης και καταβολής της επιχορήγησης. Έτσι, η καταβολή των επιχορηγήσεων θα μπορεί να γίνει τμηματικά, επιτρέποντας σε συντομότερο από το σύνηθες χρονικό διάστημα να διοχετεύονται πόροι προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

4ον. Ανατέθηκε στα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών του Υπουργείου Οικονομικών, στις έδρες των πληττόμενων από τη θεομηνία Περιφερειακών Ενοτήτων, η ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και τις σχετικές διαδικασίες για την επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων.

5ον. Ορίστηκε τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και καθοδήγησης στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής ως προς τα προβλεπόμενα έγγραφα και τις διαδικασίες για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210 3375704.