- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δ.Ε. στην ΠΔΕ και ΔΔΕ Θεσσαλίας για το σχολικό έτος 2020-2021

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,  Ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς του Υπουργείου Παιδείας. Όπως είναι γνωστό οι αποσπάσεις αυτές γίνονται μέχρι σήμερα με υπογραφή του/της Υπουργού και προκαλούν σοβαρές ενστάσεις στις περιπτώσεις που καταστρατηγείται η αξιολογική σειρά προτάσεων σε κάποιους φορείς, δημιουργώντας καθαρά συνθήκες πελατειακού κράτους! Πάγια θέση μας είναι οι αποσπάσεις σε φορείς και υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να γίνονται από τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια όπως το ΚΥΣΔΕ, με προκήρυξη συγκεκριμένων θέσεων, ανακοίνωση των αντίστοιχων προσόντων που απαιτούνται, με συγκεκριμένη μοριοδότηση και διαφάνεια!

Κατά τη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ Θεσσαλίας με θέμα τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δ.Ε. σε υπηρεσίες και φορείς του Υ.ΠΑΙ.Θ. για το σχολικό έτος 2019-2020, καταθέσαμε την παρακάτω δήλωση και ζητήσαμε να γίνει αποδεκτή από τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου κατά την κατάρτιση των πινάκων:

«Θέση μας είναι ότι οι αποσπάσεις  θα πρέπει να γίνονται με μοριοδότηση και διαφάνεια. Μέχρι να λυθεί το θέμα με πλήρωση των θέσεων μόνο από διοικητικούς  και, παρότι η προκήρυξη δεν το προβλέπει, ως Υ.Σ. μπορούμε, στα πλαίσια διασταλτικής ερμηνείας του νόμου, να καθορίσουμε τα παρακάτω βασικά κριτήρια τα οποία οφείλουμε να πάρουμε υπόψη στην επιλογή μας.

  1. Προβλήματα υγείας (προσωπικά, συζύγου, παιδιών, στενού οικογενειακού περιβάλλοντος)
  2. Κοινωνικά κριτήρια (οικογενειακή κατάσταση, μονογονεϊκή, τριτεκνία, ανεργία συζύγου, άλλα προβλήματα)
  3. Εναλλαγή (να μην έρχονται συνεχώς οι ίδιοι), Απόσταση.
  4. Να μην προτείνονται όσοι αποσπώνται κατά προτεραιότητα (σύζυγοι στρατιωτικών, πανεπιστημιακών, εκλεγμένων σε ΔΣ, αιρετοί ΟΤΑ κλπ)
  5. Προσόντα μόνο όταν απαιτούνται με τεκμηρίωση και πρόταση για συγκεκριμένες ανάγκες π.χ. πληροφορικής για υποστήριξη ή οικονομολόγο για τα οικονομικό τμήμα.

Θεωρούμε ότι όσοι αποσπώνται στις υπηρεσίες επιτελούν βοηθητικό έργο, πλην εξαιρέσεων, άρα η τεκμηρίωση ότι “έχει διοικητική εμπειρία” δεν ισχύει μεμονωμένη. Θα πρέπει να συνοδεύεται από τα παραπάνω κριτήρια.»

Η δήλωση έγινε αποδεκτή από όλα τα μέλη του συμβουλίου, όπως αποδεκτή έγινε και η πρόταση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στον αξιολογικό πίνακα που καταρτίστηκε – τόσο για την ΠΔΕ όσο και για τις 4 ΔΔΕ της Θεσσαλίας (Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας) – οι 3 πρώτες θέσεις να είναι αυτούσιες οι προτάσεις των ΔΔΕ.

Η υπουργός, κ. Ν. Κεραμέως, για μια ακόμη φορά  ΔΕΝ έλαβε υπόψη τις προτάσεις του συμβουλίου καθότι:

Είναι προφανές ότι για μία ακόμη φορά η υπουργός, κ. Ν. Κεραμέως, παρακάμπτοντας την απόφαση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αντιμετωπίζει «προνομιακά» κάποιους εκπαιδευτικούς προτάσσοντάς τους στις αποσπάσεις (με ποια κριτήρια άραγε?!). Δυστυχώς τέτοιες πρακτικές μας γυρίζουν χρόνια πίσω,  δημιουργώντας ένα κλίμα κοινωνικής αδικίας, στέλνοντας τις  διακηρύξεις περί διαφάνειας και αξιοκρατίας στα σκουπίδια.

Επιπλέον οι δηλώσεις-δεσμεύσεις  της κ. Κεραμέως το 2019 για μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα! Εξάλλου το «επιτελικό κράτος της ΝΔ» έχει συνέπεια και συνέχεια κάτι που έχουμε διαπιστώσει πολλάκις 10 μήνες τώρα! Τη φετινή χρονιά έχουμε μια θεαματική αύξηση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στους φορείς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέσαμε για τη Θεσσαλία, αλλά και γενικότερα σε όλη τη χώρα. Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που παραθέτει ο συνάδελφος Νεκτάριος Κορδής (αιρετός των ΣΥΝΕΚ στο ΚΥΣΔΕ) στο ενημερωτικό του (https://nekordis64.blogspot.com/2020/06/2020_24.html?fbclid=IwAR1MHyN1IbNhUX9jM4BG0nsPwaYl4UJBN11IJqkwTvaB18vis9V9p0w2ZDk [1])  για τις φετινές αποσπάσεις.

Τέλος θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη με δεδομένο ότι τη φετινή σχολική χρονιά εργάστηκαν σχεδόν 42.600 αναπληρωτές και αναπληρώτριες και ότι παραιτήθηκαν από όλη την εκπαίδευση 3.660 εκπαιδευτικοί, το Υπουργείο θα πρέπει να  ικανοποιήσει το μέγιστο αριθμό των αιτήσεων απόσπασης εκπαιδευτικών σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ για την κατάλληλη και έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων πάνω στα υφιστάμενα σοβαρά λειτουργικά κενά. Και αυτό είναι κάτι που αναμένουν με αγωνία χιλιάδες εκπαιδευτικοί!

Ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και καλή δύναμη σε όλες και όλους!

 

 

Ενημερωτικό των αιρετών του ΑΠΥΣΔΕ Θεσσαλίας Γεωργίας Αμπατζή και Ουρανίας Παπαζεύκου, εκπροσώπων των ΣΥΝεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων