- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Από το μηδέν ως το δέκα και συμβουλές για δεδομένα που κρατάω μόνο για μένα

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, η πέμπτη «γεμάτη» εβδομάδα, της 7ης  Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, με δύο διαφορετικές δράσεις σε τρεις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Τα θέματα της ημέρας ήταν: «Αριθμημενα» δεδομενα: Από το μηδέν ως το δέκα στις Παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίας Παρασκευής» και «Αγίου Φανουρίου» και Προστατευμενα δεδομενα: Τα δεδομένα που κρατάω μόνο για μένα, στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά».

Αριθμημενα δεδομενα. Από το μηδέν στο δέκα. Στόχος μας σήμερα να κατακτήσουν τα μικρά παιδιά τους αριθμούς ως το δέκα μέσα από το παιχνίδι αντιστοίχισης με εικόνες και το παιχνίδι θησαυρού με τα βιβλία. Διαβάσαμε τα βιβλία της Ροδούλας Παππά «Αριθμητάρι» από τις εκδόσεις Νεφέλη και της Vivian French, «Από το μηδέν στο δέκα, η ιστορία των αριθμών» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, παίξαμε με τους αριθμούς, με τις 99 μικρούτσικες μαϊμούδες, μετρήσαμε κροκόδειλους με πονόδοντο…, και άλλα πολλά από τη Θεσσαλονίκη ως τη Μαδαγασκάρη!!!

Προστατευμενα δεδομενα: Τα δεδομένα που κρατάω μόνο για μένα. Διαβάσαμε το πολύ έξυπνο βιβλίο της Jennifer Moore – Mallinos «Μικρό πάθημα, μεγάλο μάθημα! [1]» από τις εκδόσεις Μίνωας, όπου μια απρόσεκτη μικρή πέφτει θύμα απάτης στο διαδίκτυο. Επίσης είδαμε και τρεις ιστορίες κόμικς του Υπουργείου Παιδείας της Σιγκαπούρης. που αφορούν την ασφάλεια των δεδομένων στο διαδίκτυο.

Μιλήσαμε με τα παιδιά τόσο για το πόσο πρέπει σε αυτή την ηλικία ν’ ασχολούνται με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα όσο φυσικά για τους κινδύνους που παραμονεύουν ανά πάσα στιγμή και δώσαμε από κοινού προτάσεις και συμβουλές για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Την Τρίτη 17 Ιουλίου, η δράση μεταφέρεται όχι μόνο στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίου Νικολάου», «Λάκας Μαντζάρα» και «Παυσιλύπου», αλλά και στους δρόμους της πόλης  με θέμα:  «Δεδομενα γυρω γυρω»: Βόλτα στην πόλη – καταγραφή συμπεριφορών. Βγαίνουμε βόλτα στην πόλη και καταγράφουμε ανθρώπους που γελάνε, που συζητάνε, αγκαλιάζονται, φωνάζουν, θυμώνουν. Οι συμπεριφορές τους δίνουν τον τόνο στο ρυθμό της πόλης.

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα  στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!