- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αρ. Τσόγκας : Ο Δήμος Καρδίτσας “ανακαλύπτει” το ποδήλατο το 2016

Καλώς τον να κι ας άργησε…. Ο Δήμος Καρδίτσας ανακαλύπτει το ποδήλατο….ξανά το 2016. Και λέμε ανακαλύπτει γιατί το είχε ξεχάσει για τα προηγούμενα 2 χρόνια και βέβαια γιατί πλέον το ποδήλατο δεν είναι βέβαια μια νέα πρόταση για τον Δήμο μας. Oπότε είναι εξαιρετικά αφελές να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπίζονταν μια δεκαετία πριν. Αν τότε ο τρόπος αυτός ήταν πρωτότυπος και καινοτόμος σήμερα είναι πρωτόλειος, αφελής και παρωχημένος.

Οι πρώτοι ποδηλατόδρομοι έγιναν πριν 13 χρόνια θέτοντας την βάση για να γίνει η Καρδίτσα πόλη πρότυπο στην βιώσιμη κινητικότητα. Δυστυχώς σήμερα έχουμε ποδηλατοδρόμους που έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς ή έχουν καταστραφεί όπως ο περιαστικός ποδηλατόδρομος. Η ευαισθητοποίηση για το ποδήλατο στα σχολεία και η λειτουργία των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής σε ένα Δήμο που τα παιδιά χρησιμοποιούν τόσο συχνά το ποδήλατο θα έπρεπε να αποτελεί καθημερινή πρακτική και όχι να ξαναανακαλύπτεται και να βαπτίζεται και πρωτοπορία και μάλιστα επετειακού χαρακτήρα. Εκδηλώσεις προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου, συναυλίες, προβολές και εκθέσεις έγιναν πριν 10 και πλέον χρόνια σε μια περίοδο που χρειαζόταν και με τρόπο τεκμηριωμένα με συνέχεια και συνέπεια και μάλιστα συγκέντρωναν και τα φώτα της ελληνικής πραγματικότητας. Οι ποδηλατάδες και οι λαϊκοί αγώνες γίνονταν εδώ και δεκαετίες, και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εγκαταλείφθηκαν αντί να εξελιχθούν (ευτυχώς οι νεανικές αυτοοργανωμένες βραδινές ποδηλατάδες κάλυψαν κάπως το κενό).

Φαίνεται δυστυχώς πως η δημοτική αρχή δυσκολεύεται να αντιληφθεί πως σήμερα οι ανάγκες του Δήμου μας αναφορικά με την χρήση του ποδηλάτου είναι εντελώς διαφορετικές από ότι μια δεκαετία πριν. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως ο δήμος που συγκεντρώνει πλέον διακρίσεις για την βιώσιμη κινητικότητα και μάλιστα διεθνείς δεν είναι ο δικός μας αλλά ο γειτονικός των Τρικάλων. Τώρα λοιπόν αγαπητοί της Δημοτικής Αρχής δεν περιμένουμε να δούμε τα ίδια πράγματα. Απαιτείται να αλλάξουμε επίπεδο. Μη μας γυρνάτε πίσω.

Τι θα περιμέναμε να δούμε; Καταρχήν ένα αρμόδιο τμήμα στον Δήμο Καρδίτσας που θα ασχολείται με την βιώσιμη κινητικότητα και την πολιτική γύρω από το ποδήλατο. Λειτουργία των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής και εκπαίδευση των παιδιών σε μόνιμη βάση με εξέλιξη των μεθόδων εκπαίδευσης. Αποκατάσταση των προβληματικών ποδηλατοδρόμων και αντιμετώπισή τους ισότιμο και όχι ως συμπληρωματικό δίκτυο κυκλοφορίας στην Καρδίτσα με βελτιώσεις στην σήμανση και την ασφάλεια των ποδηλατών. Προώθηση επενδύσεων που σχετίζονται με το ποδήλατο: εργαστήρια, κατασκευές, bike cafes, κλπ, Επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων με απλούς φτηνούς και έξυπνους τρόπους. Σταθμούς στάθμευσης ποδηλάτων. Σύνδεση του ποδηλάτου με την ταυτότητα του Δήμου μας και ανάδειξή του ως τοπόσημο (ας εστιάσουμε και μια φορά σε ένα σύγχρονο σύμβολο που ξεφεύγει από την λογική των προσώπων, των επετείων και των μαχών). Τι άλλο θα περιμέναμε; Φρεσκάδα, έμπνευση, όραμα και ανοιχτά μυαλά (γιατί ως γνωστό είναι κι αυτά σαν τα αλεξίπτωτα, μόνο ανοιχτά δουλεύουν)… Με παλιές συνταγές δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε όραμα και πνοή στον Δήμο μας.

ΥΓ:  Εννοείται πως δεν υπάρχει διαφωνία με την πρόθεση. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε, τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια και που θέλουμε να πάμε στο μέλλον. Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε κάθε φορά τον τροχό. Αυτός υπάρχει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο ρόλος της Δημ. Αρχής είναι να δημιουργεί τις συνθήκες – πολιτικές για να πάμε στο επόμενο επίπεδο.

Αριστοτέλης Τσόγκας